Apple, Meta’nın Avrupa Birliği’nin Dijital Pazarlar Yasası (DMA) kapsamında, 15 kez karşılıklı uyumluluk talepleri sunduğunu ve bu talep sayısının diğer hiçbir şirketin talep ettiği kadar fazla olduğunu belirtti. Apple, Meta’nın bu taleplerinin, kullanıcıların güvenliği ve gizliliğini riske atabileceğini ifade etti. Meta’nın taleplerinin çoğu, kullanıcıların gizliliği ve güvenliği konusunda endişelere yol açabilecek şekilde işlev değişiklikleri talep etmekte ve çoğu Meta’nın kendi cihazlarıyla, yani Meta akıllı gözlükleri ve Meta Quest gibi dış cihazlarla ilgili kullanım amacından tamamen bağımsız görünüyor.
Avrupa Birliği, Apple ile Meta’yı karşı karşıya getirdi
Apple, Meta’nın bu taleplerine tümüyle izin verilmesi durumunda, Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın bir kullanıcının cihazında tüm mesajlarını ve e-postalarını okumasına, yapılan ve alınan tüm telefon görüşmelerini izlemesine, kullanılan tüm uygulamaları takip etmesine, tüm fotoğrafları taramasına, dosya ve takvim olaylarına göz atmasına, şifrelerini kaydetmesine ve daha fazlasına imkân vereceğini öne sürüyor.
DMA’nın iOS ve iPadOS’i de kapsayan hükümlerine göre Apple, uygulama geliştiricilerinin donanım ve yazılım için karşılıklı uyumluluk talepleri sunmalarına izin vermek zorunda. Apple, tüm talepleri değerlendirip, bunların DMA’nın ilgili maddesine girip girmediğini belirliyor ve uygun görmesi durumunda etkili bir karşılıklı uyumluluk çözümü tasarlıyor. Ancak Apple, iOS ve iPadOS’un bütünlüğünün “önemli hususlar” olduğunu vurguluyor ve etkili bir uyumluluk çözümünü tasarlamanın her zaman mümkün olamayabileceğini belirtiyor. Meta, Apple’ın bu açıklamasına, Apple’ın uyumluluğa inanmadığını iddia ederek cevap verdi ve her defasında Apple’ın anti rekabetçi davranışlarını savunurken, gizlilik argümanlarının gerçeklikle bir bağının olmadığını belirtti.
iOS 18.2, iPhone için ses kontrolü araçları getiriyor!
Apple’ın Meta’nın talepleriyle ilgili şikâyeti, Avrupa Komisyonu’nun Apple’ın daha iyi uyumluluk sağlamak için uygulaması gereken önlemlere dair ön bulgularını paylaşmasının ardından gündeme geldi. Avrupa Komisyonu, Apple’ın, yalnızca Apple’a özgü işlevsellikleri sunan iOS bileşenlerini geliştiricilere daha iyi bir şekilde sunması gerektiğini ve uyumluluk taleplerinin daha kolay bir şekilde gönderilmesini sağlayacak bir süreç tasarlamasını gerektiğini belirtti. Ayrıca, Apple’ın daha katı zaman çizelgelerine uyması ve talep edilen işlevlere geri dönüşte gecikmeleri önlemesi gerektiği ifade edildi.
Avrupa Komisyonu, şimdi üçüncü tarafların görüşlerini almak için bir danışmanlık süreci başlattı ve bu süreç, Apple’ın talep bazlı sürecinin etkili olup olmadığını değerlendirmek için önemli olacak. Komisyon, yapılan geri bildirimler doğrultusunda önerilen önlemleri gözden geçirebileceğini belirtiyor.