Ana Sayfa Apple Apple, arama motoru davasında ceza alabilir mi?

Apple, arama motoru davasında ceza alabilir mi?

0

Bir federal yargıç, Apple’ın Google ile yaptığı ve yıllık 20 milyar doları aşan anlaşmayı savunmak için çok geç kaldığını belirtti. Geçen yaz, yargıç, Apple’ın cihazlarında varsayılan arama motoru olarak Google’ı kullanması nedeniyle Google’a ödenen bu meblağın yasa dışı olduğuna karar vermişti. Apple’dan birden fazla yönetici dava kapsamında ifade verdi, ancak yargıç, Apple’ın ek üç tanığın dinlenmesini talep etme isteğini reddetti ve bunu “çok geç kalındığı” için kabul edilemez bir gecikmeye neden olacağı gerekçesiyle geri çevirdi.

Apple, arama motoru davasında mı alacak?

Öncelikle, Safari tarayıcısı üzerinden yapılan her web araması, kullanıcı varsayılanı değiştirmediyse, Google tarafından yapılır. Bunun nedeni, Google’ın Apple’a yıllık çok büyük bir miktar ödemesi yaparak bu ayrıcalığı satın alması. Google için bu anlaşma oldukça karlı, çünkü Apple kullanıcılarından büyük bir arama trafiği elde eder ve bu sayede reklamları bu kullanıcılara gösterme imkanı buluyor. Apple kullanıcıları ise özellikle yüksek gelir seviyeleri nedeniyle reklam verenler için değerli bir demografik grup oluşturuyor. Apple içinse, bu anlaşma neredeyse bedava bir gelir kaynağıdır; çünkü bir varsayılan arama motoru belirlemek zorundalar ve Google en bilinen arama motoru olduğu için başka bir tercih yapmaları beklenmemekte. Başlangıçta düşük tek haneli milyar rakamlarından günümüzde 20 milyar dolara kadar yükseldiği tahmin edilen bu gelir, antitröst davası sayesinde 2022 yılı için resmi olarak açıklandı.

Yargıç, Google’ın gerçekten de antitröst yasalarını ihlal ettiğine ve Apple’a yapılan ödeme işleminin 10 yıl boyunca sonlandırılması gerektiği sonucuna vardı. Bu, Apple’ın Hizmetler gelirinde büyük bir kayba yol açabilecektir. Davanın geri kalan kısmı, önerilen çözümün nihai olarak onaylanıp onaylanmayacağı ya da değiştirilip değiştirilmeyeceği üzerine şekilleniyor.

iPhone 17 Air modelinin tasarımı sızdırıldı!

Apple, 23 Aralık’ta son dakika bir başvuru yaparak, kendi pozisyonunu savunmak için üç ek tanığın dinlenmesini talep etti. Apple, ödeme kabul etmekle suçlanmasa da bu duruma mali çıkarı olduğu için davanın sonucunu etkileme şansı bulunuyor. Ancak, yargıç başvuruya yanıt verirken, Apple’ın geç kaldığını ve bunun davayı geciktireceğini belirtti. Yargıç, Apple’a sadece amicus brifingini sunma izni verdi. Amicus brifingi, mahkemeye taraf olmayan bir kişi veya kuruluşun mahkemeye yardımcı olabilecek görüş ve bilgiler sunduğu bir belge. Bu brifing, yargıcın nihai kararına etki edebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz