![swift build 3](https://www.sihirlielma.com/wp-content/uploads/2025/02/swift-build-3-640x360.webp)
Apple, hafta sonu yaptığı açıklamayla Swift Build’i resmen açık kaynak yaptı. Bu, Xcode ve şirketin iç projelerinde kullanılan bir derleme motoru. Apple ayrıca, Swift programlamayı öğrenmeye yönelik olarak iPad ve Mac’te kullanılan Swift Playgrounds uygulamasında küçük bir isim değişikliği yaptı.
Apple, Swift Build’i açık kaynak yaptı
Swift Build’in açık kaynak olması, Swift’in genişlemesiyle birlikte çapraz platform derleme araçlarına yatırım yapmanın önemini ortaya koyuyor. Bu adım, ekosistem genelinde güçlü, tutarlı ve esnek bir deneyim sunan bir yapı sağlayan Swift Build’in temellerini atıyor. Swift Build, Xcode tarafından kullanılan ve milyonlarca uygulamanın App Store’da yer almasını sağlayan bir motor. Ayrıca Apple’ın kendi işletim sistemleri için iç derleme sürecini de destekliyor. Apple, bu adımın iki farklı derleme paketinin karışıklığını ortadan kaldıracağını ve yeni özelliklerin önünü açacağını belirtti.
![](https://www.sihirlielma.com/wp-content/uploads/2025/02/swift-build-1-1024x576.webp)
Xcode’daki derleme motoru ile Swift Package Manager’daki derleme motoru karşılaştırıldığında, Swift Package Manager daha basit bir yapı sunuyor. Apple platformlarında, bu iki farklı derleme yönteminin davranışlarının birbirinden farklı olması, kullanıcılar arasında karışıklığa yol açtı. Xcode’un derleme motorunun Swift projesine katkı sağlaması ve Swift derleyicisiyle açık kaynak olarak geliştirilmesi, bu sorunları çözmek ve tüm Swift kullanıcılarına harika bir derleme deneyimi sunmak için gerekli araçları sağlıyor. Swift Build artık GitHub’da mevcut.
Apple koltuğunu geri aldı! Xiaomi üzgün
Diğer yandan, Swift Playgrounds uygulaması da güncellenerek adı değiştirildi. Artık uygulamanın adı “Swift Playground” olarak tekil hale getirilmiş. John Gruber, bu değişikliği fark ederek, bu ismin uygulamanın bir “oyun alanı” olduğunu vurguladı; yani Swift ile denemeler yapmak için bir yer, “playgrounds” (çoklu oyun alanları) değil. Bu değişiklik, çok büyük bir anlam taşımıyor olsa da, Gruber’a göre hoş bir detay.