![iphone ios 18 özellikleri](https://www.sihirlielma.com/wp-content/uploads/2024/06/iphone-ios-18-ozellikleri-640x360.jpg)
Apple’ın 128GB’lık temel iPhone depolama seçeneği artık tarih olabilir. İlk iPhone’un çıkışında 16GB’lık depolama alanı, devasa bir alan gibi hissediliyordu. O zamanlar daha basitti. Apple, ilk iPhone’u 4GB ve 8GB depolama seçenekleriyle sunmuştu, ancak cihazın piyasaya sürülmesinin üzerinden sadece birkaç ay sonra 4GB modelini iptal etti ve yerine 16GB’lık bir seçenek ekledi. 2025’e geldiğimizde ise Apple, iPhone 16 modellerinin çoğunda 128GB’lık temel depolama alanı sunuyor. Bu miktar ilk bakışta fazla gibi görünebilir, ancak kullanıcılar giderek artan yapay zeka depolama gereksinimleriyle sıkışmaya başladıkça bu durum ciddi bir problem haline geliyor.
128 GB’lık iPhone tarihe karışacak
Son olarak yayımlanan iOS 18.3 ile bu yapay zeka depolama sorunu net bir şekilde ortaya çıktı. Apple Intelligence, yani şirketin varsayılan olarak etkinleştirilen yapay zeka özellikleri, şu an tam 7GB depolama alanı talep ediyor ve bu sadece başlangıç. iOS 18.4 ile Siri’nin yetenekleri artırılacak ve iOS 19 ile daha fazla cihaz içi yapay zeka modeli geleceği düşünülürse, bu depolama gereksinimlerinin daha da artması bekleniyor.
![](https://www.sihirlielma.com/wp-content/uploads/2024/04/iphone-se-4-ozellikleri-iddia-kapak-1024x576.jpg)
Bir perspektif kazanmak gerekirse, iOS 18.3, 128GB’lık bir iPhone’un toplam depolama kapasitesinin neredeyse %6’sını sadece yapay zeka özelliklerine ayırıyor, üstelik kullanıcı bu özellikleri hiç kullanmayabilir. Dahası, kullanıcı henüz ilk fotoğrafını çekip ilk uygulamasını indirmemişken bile durum böyle. Fotoğraflardan bahsetmişken, standart bir iPhone 16, 48MP çözünürlükte fotoğraflar çekebiliyor ve 60fps’de 4K Dolby Vision video kaydedebiliyor; bu da depolama alanını hızla tüketebiliyor. Özellikle iPhone 16 Pro Max gibi gelişmiş kameraya sahip bir modelde ise depolama talepleri daha da artıyor.
Apple, iPhone için büyük yenilikler planlıyor!
Apple, iPhone 16 Pro Max’in 256GB ile başladığını ve bu modelde 128GB’lık depolama seçeneğini iptal ettiğini kabul etmiş durumda. Bu, Apple’ın depolama taleplerinin arttığını fark ettiğini gösteriyor, ancak diğer modellerde 128GB’ı bu kadar uzun süre tutması oldukça garip bir durum. Öte yandan, 64GB’lık iPhone SE’yi hâlâ keyifle satıyor olmaları bu durumun daha da kafa karıştırıcı olmasını sağlıyor.
Apple’ın, iCloud hizmetinde sadece 5GB’lık ücretsiz depolama sunmaya devam etmesi de durumu daha da zorlaştırıyor. İnanması güç ama bu rakam, iCloud’un 2011’de tanıtılmasından bu yana değişmedi. Çoğu kişi, bu miktarın yetersiz olduğunu düşünüyor ve bu durum, pek çok kullanıcıyı ya ekstra bulut depolama almaya ya da yerel depolama alanlarını sürekli olarak yönetmeye zorluyor.
Teknoloji sektörü, 128GB’lık depolama alanının standart olduğu dönemde büyük bir değişim yaşadı. Bileşen fiyatları düşerken, depolama talepleri tavan yaptı ve yapay zeka özelliklerinin yaygınlaşması bu taleplerin daha da artacağına işaret ediyor. Apple, geçtiğimiz yıl MacBook’larda 16GB’ı yeni bir temel bellek seçeneği olarak sunmuştu (bu adım muhtemelen Apple Intelligence’ın RAM ihtiyaçları nedeniyle atıldı). Şimdi de iPhone depolamasında benzer bir adım atılmalı. Bu tür bir değişiklik, hiç de şaşırtıcı olmaz – 4GB’lık iPhone’u hatırlayın.