
Apple, Apple Intelligence sistemini eğitmek için kullanıcı verilerini gizliliği bozmadan kullanacak yeni bir yöntemi devreye sokuyor. Sentetik verilerin sınırlı kalması üzerine geliştirilen bu sistemle, özellikle yazılı içerik üretiminde daha isabetli sonuçlar elde edilmesi hedefleniyor.
Apple, yapay zekasını böyle eğitecek
Apple, önce çok sayıda yapay (sentetik) e-posta mesajı oluşturuyor. Bu mesajlar, belirli konu ve dil yapıları çerçevesinde tasarlanıyor. Örneğin: “Yarın saat 11:30’da tenis oynamak ister misin?” gibi günlük hayata dair metinler üretiliyor.

Her sentetik mesaj, dil, konu ve uzunluk gibi temel özellikleri temsil eden sayısal bir temsile (embedding) dönüştürülüyor. Bu embedding’ler, kullanıcıların cihazlarına gönderiliyor ancak içerik düzeyinde hiçbir kullanıcı verisine erişilmiyor.
Cihaza ulaşan bu sentetik embedding’ler, o cihazda bulunan son e-postalarla karşılaştırılıyor. Sistem, kullanıcı cihazı üzerinde kısa süreliğine çalışan bir analizle, hangi sentetik mesajların en çok benzerlik gösterdiğini tespit ediyor.
iPhone satışları yeniden zirveye yükseldi!
Bu eşleşme sonuçları, Apple’a geri gönderiliyor. Ancak Apple, hangi cihazın hangi içeriği seçtiğini bilmiyor. Veriler, “differential privacy” yöntemiyle anonim hale getirilerek paylaşılıyor.
Apple, en çok seçilen sentetik mesajları esas alarak yeni eğitim verisi üretmeye başlıyor. Örneğin “tenis” temasının sık geçtiği mesajlar popülerse, benzer cümlelerde “futbol” ya da “yüzme” gibi başka sporlarla da varyasyonlar oluşturuluyor.
Elde edilen bu yeni, daha gerçekçi sentetik veri setleri; e-posta özeti oluşturma, metin tamamlama ve yazım önerileri gibi yapay zeka özelliklerinin daha doğru çalışmasını sağlıyor.
Tüm bu süreç boyunca Apple, bireysel kullanıcıların e-postalarına veya içeriklerine doğrudan erişim sağlamıyor. Sistem tamamen cihaz üzerinde çalışan ve anonim geri bildirim sağlayan bir yapıda tasarlanıyor.
Yeni sistemin, iOS 18.5 ve macOS 15.5 sürümlerinin beta versiyonlarında denenmeye başlanacağı belirtiliyor.