
Apple, Avrupa Birliği tarafından Dijital Pazarlar Yasası (Digital Markets Act – DMA) kapsamında 500 milyon euro (yaklaşık 570 milyon dolar) para cezasına çarptırıldı. Avrupa Komisyonu’nun kararı, App Store’daki “yönlendirme karşıtı” (anti-steering) uygulamalara dayanıyor. Apple, bu kararla birlikte App Store politikalarında değişiklik yapmak zorunda kalacak; aksi takdirde yeni yaptırımlar ve ilave cezalarla karşı karşıya kalabilir.
Avrupa Birliği, Apple’a 500 milyon euro ceza kesti
DMA, uygulama geliştiricilerinin kullanıcıları alternatif satın alma seçenekleri hakkında bilgilendirmesine ve kullanıcıları bu App Store dışı ödeme kanallarına yönlendirmesine ücretsiz olarak izin verilmesini şart koşuyor. Apple ise şu anda bu yönlendirmelere izin vermiyor ve App Store dışında yapılan satın almalardan %17’nin üzerinde komisyon almaya devam ediyor. Komisyon, bu uygulamanın yasayla çeliştiğini ve geliştiricilerin alternatif dağıtım kanallarının avantajlarından tam olarak yararlanmasını engellediğini belirtti.

Verilen para cezası, Apple’ın uyumsuzluğunun “ciddiyeti ve süresi” dikkate alınarak hesaplandı. Avrupa Komisyonu ayrıca Apple’ın, App Store üzerindeki teknik ve ticari kısıtlamaları kaldırmasını da zorunlu tuttu. Bu bağlamda Apple’ın yakın zamanda App Store kurallarına yönelik yeni düzenlemeleri duyurması bekleniyor.
Apple Watch Ultra 3, iPhone’un yerini alabilir!
Komisyon, aynı zamanda Apple’ın üçüncü parti uygulama mağazalarının Avrupa’da kullanılmasına yönelik yükümlülüklerini tam anlamıyla yerine getirmediği görüşünde. Apple’ın Core Technology Fee olarak adlandırılan ücret yapısı ve alternatif mağaza kullanım süreçlerinin karmaşıklığı nedeniyle geliştiricilerin bu seçenekleri tercih etmeye teşvik edilmediği belirtildi. Kullanıcı tarafında da alternatif mağazaların kullanımının gereksiz şekilde zorlaştırıldığı ifade edildi.
Apple’ın bu ön karar karşısında resmî olarak cevap verme hakkı bulunuyor. Bu sürecin sonunda şirket, konuya ilişkin yeni cezalarla karşılaşabilir.
Öte yandan, Avrupa Komisyonu Apple’ın sistem varsayılanları konusunda yaptığı bazı değişiklikleri ise yeterli buldu. iPhone ve iPad kullanıcılarına Avrupa’da gösterilen varsayılan tarayıcı seçim ekranı, çağrı ve mesajlaşma gibi işlevler için varsayılan uygulama ayarlarının değiştirilmesi ve Safari gibi sistem uygulamalarının tamamen kaldırılabilmesi gibi özellikler, düzenlemelere uygunluk açısından olumlu değerlendirildi.
Apple’ın App Store yapısında ve iOS ekosisteminde önümüzdeki dönemde Avrupa özelinde büyük değişiklikler gündeme gelebilir. Bu adımlar, dijital pazarlarda rekabetin daha şeffaf ve eşit koşullarda sürdürülmesi amacıyla Avrupa Birliği tarafından yakından izlenmeye devam edecek.