Bir süredir yazmak istediğim incelemeyi sonunda bu yazı ile Sihirli Elma okuyucuları ile paylaşma imkanı buluyorum. Apple’ın kablosuz ağ ürünlerinden biri olan AirPort Time Capsule nedir, ne işe yarar, özellikleri nedir, nasıl kullanılır, yeni neler var ve hakkında bilmek istediğiniz her şey bu yazıda…
AirPort Time Capsule nedir?
Time Capsule (Zaman Kapsülü) görünüm olarak daha önce incelemesini paylaştığımız AirPort Express’in biraz uzun boylusu diyebiliriz. Apple’ın geçtiğimiz sene orasında yenilediği Time Capsule, eskisine göre daha küçük bir ayak izine sahip olsa da, boyu biraz daha uzun.
Time Capsule, Mac’imizi biz farkına bile varmadan otomatik olarak kablosuz olarak yedeklememizi sağlıyor. Yedeklemenin ne kadar önemli olduğunu ve hemen hemen her fırsat bulduğumda “Time Machine” ile yedeklemenin önemini yazılara sıkıştırmaya çalıştığımı Sihirli Elma okuyucuları zaten biliyor. 🙂 Ancak taşınabilir diskimizi her seferinde koyduğumuz yerden almak ve Mac’imize bağlayarak yedekleme yapmak için bazen üşenebiliyoruz. Açıkçası Time Machine bana hatırlatmasa ben de bir çok zaman unutuyorum…
Ancak Time Capsule işte bu gibi durumların önüne geçiyor, ve bizim hatırlamamıza gerek kalmadan otomatik olarak Mac’imizin yedeğini kolayca almamızı sağlıyor. Kablosuz ağımıza eklediğimiz Time Capsule sayesinde, hem biz farkına bile varmadan Mac’imizin yedeği alınıyor, hem de daha sık, düzenli ve sistematik bir şekilde yedeklerimiz saklanmış oluyor.
Üstelik sadece tek bir Mac değil, evdeki veya ofisteki diğer Mac’lerin de yedeğini alabiliyor. Böylece birden fazla Mac’e sahipsek, tek bir AirPort time Capsule ile hepsinin yedeğini kolayca alabiliyoruz.
Ancak sadece yedekleme için değil, Time Capsule farklı konularda da bize kolaylık sağlıyor.
Harici bir disk, hem de kablosuz
Time Capsule’ün içindeki disk sayesinde evimiz veya ofisimiz içerisinde kablosuz ağa bağlı olduğumuz her noktadan erişebileceğimiz bir sabit disk işlevi de görüyor.
Sanki bir AirPort Express
Time Capsule, tıpkı bir AirPort Express gibi davranarak, evimiz içerisinde bir kablosuz ağ yaratmamıza da imkan tanıyor. Bu sebeple sizind e tahmin edebileceğiniz şekilde, kablolu bir modeme bağlandıktan sonra bir kablosuz ağ yaratabiliyor, misafir ağı ve zamanlı internet erişimi gibi ayarları kolayca yapabiliyoruz.
Özellikler
AirPort Time Capsule, 2013’ün ortasında yenilendi ve tasarımı da tamamen değişti. Önceki nesil Time Capsule, görünüş olarak eski nesil bir AirPort Extreme’e benziyordu. Daha geniş, ama daha kısaydı. Yenilenen Time Capsule ise yine görünüş olarak yeni AirPort Extreme’e benziyor, hatta dışarıdan bakıldığında ayırt edilemiyor bile…
Time Capsule’ün arka tarafında:
- 3 x Gigabit Ethernet LAN bağlantı noktası
- 1 x USB bağlantı noktası
- 1 x Gigabit Ethernet WAN bağlantı noktası
- ve güç kablosu girişi bulunuyor.
Cihaz üzerinde bulunan USB girişi ağımız içerisinde paylaşmak istediğimiz yazıcı ya da diskleri bağlayabileceğimiz bir kapı görevi görüyor. Time Capsule’ün 2TB veya 3TB’lık modellerinin kapasitesini arttırmak istersek buraya bir harici disk bağlayarak bu diskin de kablosuz ağımız içerisinde görünmesini sağlayabiliyoruz.
Ancak ne yazık ki bu USB bağlantı noktası USB 3.0 desteklemiyor. “Desteklemesine gereken var mı?” diye düşünecek olursak elbette olsa daha iyi olurdu, ancak zaten kablosuz ağlardaki bağlantı ve dosya transfer hızları düşünüldüğünde olmaması bize önemli bir kayıp ya da sıkıntı yaratmıyor diyebiliriz.
Bağlantı Hızı
Bağlantı hızlarından bahsetmişken, AirPort Time Capsule’ün en çok öne çıkan özelliklerinden biri olan kablosuz ağ teknolojilerine gelelim.
AirPort Time Capsule, en güncel kablosuz ağ standardı olan 3 kanallı 802.11ac teknolojisini destekliyor. Bunu daha anlamlı söylemek gerekirse, bir önceki teknoloji olan 802.11n standardına göre 3 kat, 802.11g standardına göre de 24 kat daha hızlı diyebiliriz. (Elbette teoride…)
Biraz daha teknik konuşmak gerekirse, Time Capsule hem 2.4GHz hem de 5 GHz bantlarında yayın yapıyor, ve bağlı olan cihazımız hangi teknolojiyi destekliyorsa o şekilde iletişim kuruyor ve en iyi performans için otomatik olarak mevcut en iyi banda bağlanıyor.
İşin özeti, daha hızlı bir kablosuz ağ teknolojisi sayesinde yedekleme ve dosya kopyalama gibi işlemleri çok daha hızlı yapabilmemize olanak sağlıyor. Ancak elbette 802.11ac teknolojisini kullanabilmek için son model bir Mac (en az 2013 model) sahini olmamız gerek, aksi halde bir önceki standardı kullanmaya devam ediyoruz.
802.11ac standardını destekleyen modelleri hangileri?
Bu yazının yazıldığı tarih itibariyle şu modeller 802.11az teknolojisini destekliyor:
- 2013 model MacBook Air’ler
- 2013 model retina ekranlı MacBook Pro’lar
- 2013 model iMac’ler
- 2013 model Mac Pro’lar
Beamforming
Time Capsule’ün bir diğer ilginç kablosuz ağ özelliği ise beamforming adı verilen teknoloji. Standart kablosuz ağ antenlerinin aksine, Time Capsule antenleri daha akıllı ve ağdaki tek bir cihazın bile yerini bilebiliyor. Böylece sinyali her yöne yaymak yerine sadece bu cihaza yönelterek daha yüksek performans alınmasını sağlayabiliyor.
Time Capsule Diskleri ve Disk Koruması
Time Capsule’ün 2TB ve 3TB olmak üzere 2 modeli mevcut. Her iki modelde de ilginç bir şekilde 2.5 inç yerine 3.5 inç’lik diskler kullanılmış. Bu büyük disk, cihaz içerisine tabiri caizse çapraz olarak, cuk diye oturuyor. 🙂
İşin güzel tarafı, eski modelden farklı olarak Apple Time Capsule içerisine bir de ivmeölçer (accelerometre) eklemiş. Böylece Time Capsule hareket ettiğinde disk kendini korumaya alarak herhangi bir zarar gelmesine mani olmaya çalışıyor.
Boyutlar
Time Capsule’ün bir önceki nesile göre ayak izinin küçüldüğünü, ve boyunun arttığına daha önce değinmiştik. Tam olarak söylemek gerekirse, ayak izi, yani masada kapladığı alan %75 azalmış diyebiliriz. Yani Apple cihazın alanını ciddi anlamda azaltmış, masamızda yer açmış. Ancak buna karşılık artan boy sebebiyle kule tarzı ilginç bir görünüm kazanmış Time Capsule.
Gözümüzde daha iyi canlanması için şağıdaki resimde bir iPad mini ile AirPort Time Capsule’ü yanyana görebilirsiniz.
Ancak bence en önemli yeniliklerden biri, cihazın güç adaptörünün de içeriye taşınmış olması. Düzeltme: Bir önceki Time Capsule’de de güç adaptörü cihazın içerisinde yer alıyor. Güç adaptörü dışarıda olan model ise bir önceki nesil AirPort Extreme. Düzeltme için Burak Bey’e teşekkürler. 🙂
Böylece Time Capsule’e bağladığımız güç kablosunu direkt olarak prize takabiliyoruz. Ortada herhangi bir adaptör vb. kalmıyor.
Kule gibi olması sebebiyle devrilme riski var gibi görünse de, açıkçası 1.48 kg ağırlığıyla hiç de hafif olmadığı için oldukça oturaklı. Evimdeki eşyaları yere atmayı seven kedim yerinden oynatamadı. 🙂
Bir diğer küçük detay da, Time Capsule’ün içerisinde minik de olsa bir fan bulunması ve cihaz ısındığı zaman devreye girmesi. Ancak ben bu fanın sesini duyabildiğimi söyleyemem.
Genel olarak boyutlar ve görünümle ilgili özet yapmak gerekirse, Apple masanın altına, kenara köşeye konulacak bir cihaz yerine, daha şık, hoş görünen ve fazla yer kaplamayan bir ürün haline getirmiş Time Capsule’ü. Ön tarafında yer alan minicik ışık da şıklığı tamamlamış. Şahsen masamda görmekten keyif alacağım bir ürün olduğunu söyleyebilirim.
Kullanım
Tüm AirPort ürünlerinde olduğu gibi Time Capsule’ü kutusundan çıktıktan sonra çalışır hale getirmek sadece birkaç dakikamızı alıyor. Apple’ın AirPort ürünlerini ayarlamak için hazırladığı uygulama olan “AirPort Utility” sayesinde ister Mac, istersek de iPhone, iPad, iPod gibi cihazlarımızı kullanabiliyoruz.
AirPort Utility uygulaması Mac’imizde zaten /Uygulamalar/İzlenceler içerisinde mevcut, ancak iOS cihazınıza indirmek için aşağıya tıklayabilirsiniz.
Hem bu yazıyı daha fazla uzatmayıp ürüne özel tutmak istediğim, hem de kullanım detaylarıyla ilgili ayrı bir yazı paylaşmayı düşündüğüm için bu detaylara çok fazla girmeyeceğim. Ancak özetle yapılması gerekenleri zaten adım adım ilerleyrek tamamladıktan sonra birkaç dakika içerisinde Time Capsule yedeğimiz alınmaya başlayabiliyor, ve ağımızda kablosuz bir disk olarak kullanmaya başlayabiliyoruz.
Peki ya hız?
Elbette hız testi olmadan bir Time Capsule incelemesi düşünülemez. 🙂 Bu sebeple evimde birkaç farklı yerde dosya kopyalama testi yaparak Time Capsule’ü zorlamaya çalıştım.
Yanyana, yan odada (~5m) ve evin diğer ucunda (~10m) yaptığım testlerdeki dosya transfer hızlarını aşağıdaki grafikte bulabilirsiniz.
Tüm testler 3 defa tekrarlandıktan sonra ortalaması alınmıştır.
Grafikten de görülebileceği gibi 802.11ac ve 802.11n teknolojileri arasında belirgin bir hız farkı olmasına rağmen, henüz teorideki kadar büyük bir fark göremiyoruz.
Fiyat
2 TB ve 3 TB olmak üzere iki farklı modeli bulunan Time Capsule’ün fiyatı için ucuz demek pek de mümkün değil:
- Time Capsule – 2 TB: 749 TL
- Time Capsule – 3 TB: 999 TL
Ancak fiyat ve ödenene değer olup olmadığı ile ilgili yorumlarımı “Değerlendirme” kısmına saklıyorum.
Değerlendirme
Time Capsule’ün detaylarına göz atmak için Apple’ın AirPort Time Capsule sayfasına göz atabilirsiniz. Yazının sonunda bir değerlendirme yapmadan önce, kendimce cihazın artı ve eksilerini şöyle özetlemeye çalıştım:
Artılar
- Otomatik kablosuz yedekleme. Bence en önemli özellik bu. Her gece şarja takılı ve ekranı kapalı bıraktığım MacBook Air’imin kendi kendine yedeklenmesi kadar içimi rahatlatan bir şey olamaz sanırım… 🙂
- 802.11ac desteği. her ne kadar şu anda çok yaygın olmasa da Time Capsule gibi ürünler 1-2 senede değiştirilmiyor. Bu sebeple ileriye yatırım yapmak önemli. 1 sene sonra evdeki tüm cihazlar 802.11ac standardı destekler hale gelince bu ürün yavaş kalmamalı.
- 2TB ve 3TB disk alanı. Elbette bu biraz da kişiye göre değişiyor diyebiliriz. Ancak yedekleme için düşünüldüğünde bu kapasiteler oldukça yeterli.
- Tasarım. Ürünün tasarımı oldukça şık. Masa üzerinde gerçekten şık duruyor.
- Kolay kurulum. “AirPort Utility” ile kurulumun birkaç dakika içerisinde tamamlanması önemli bir artı.
Eksiler
- 802.11ac desteği. Hem artı hem eksi olarak yazdığım bu özellik, şu anda 802.11ac desteğinin yeterince güçlü olmamasından kaynaklanıyor. Hem kendi testlerim, hem de farklı kaynaklarda incelediğim testlerde transfer hızlarının beklenenden düşük kaldığı görünüyor. Bu ilerleyen dönemde yazılım güncellemesiyle çözüleceğine inanıyorum.
- Tek USB girişi. Ofis ortamında da kullanılacağını düşünürsek, tek USB girişi oldukça yetersiz. Yazıcı mı bağlayacağız, yoksa harici bir disk mi? Elbette harici bir güç kaynağı olan bir çoklayıcı (hub) ile bu sayıyı arttırmak mümkün, ancak bu da pratiklik ve şıklığı bozuyor.
- Fiyat. Kolayca bir satın alma kararı vermek için biraz pahalı görünse de, klasik bir Apple ürünü olduğu için fiyatının yüksek olduğunu kabul etmemiz gerekiyor.
Yorumlar
Açıkçası Time Capsule’ü bu yazıyı yazmaya başlamadan önce hiç kullanmamıştım. Bu sebeple öncelikle bu ürünü Sihirli Elma için temin edip, bu yazıya sponsor olan Pupa Bilişim’e çok teşekkür ediyorum. Türkiye’deki en değerli Apple Premium Reseller’lardan biri olan Pupa Bilişim’in Sihirli Elma’ya verdiği bu destek sayesinde önümüzdeki dönemde farklı ürünleri de Sihirli Elma’da inceleme fırsatımız olacak.
Time Capsule ile birlikte geçen yaklaşık 1 haftalık kullanımım boyunca oldukça memnun kaldığımı, ve inceleme sonrasında iade edeceğim için üzüldüğümü söylemem gerekiyor. 🙂 1 hafta boyunca sorunsuz bir şekilde her gece, ben farkına bile varmadan yapılan yedeklemeler gerçekten büyük bir kolaylık ve güven sağlamış oldu.
Bu yedeklemeler sayesinde gün içerisinde MacBook Air’imin başına bir şey gelse bile, bilgilerimin daha birkaç saat önce yedeklenmiş olduğunu bilmek önemli bir rahatlık.
Fiyatı bir nebze yüksek gibi görünse de, Time Capsule’ü şöyle düşünmek gerekiyor:
- 2 TB harici disk
- Evin her yerinden, kablosuz olarak erişilebiliyor
- USB girişi işgal etmiyor
- Otomatik yedekleme yapıyor
- Birden fazla Mac aynı diske yedeklenebiliyor
- Tek başına bir kablosuz router
Alternatif olarak, 2 TB’lık taşınabilir küçük disklerin fiyatlarının kabaca 350-500 TL arasında olduğunu düşünürsek, Time Capsule’ü “2 TB disk + AirPort Express + otomatik yedekleme imkanı” olarak düşündüğümüzde Time Capsule fiyatı kulağa daha mantıklı gelmeye başlıyor. Şahsen en önemli ve verimli özelliğinin otomatik yedekleme imkanı olduğunu düşünen biri olarak, sırf bu özelliği için bile alınabilir olduğunu düşünüyorum.
Sihirli Elma kimlere öneriyor?
- Eğer yedeklemelere önem veren biriyseniz
- Yedeklemeler için sürekli disk takıp çıkarmak zor geliyorsa
- Daha sık yedek almak istiyor ama unutuyor ya da zaman bulamıyorsanız
- Evinizde yedeklenmesi gereken birden fazla Mac varsa
Time Capsule sizin için biçilmiş kaftan diyebilirim… 🙂
Time Capsule’ün güncel fiyatına göz atmak ve satın almak için Pupa Bilişim E-Store’a göz atabilir, kolayca sipariş verebiliriz.
Siz Time Capsule kullanıyor musunuz? Kullanmayı düşünür müsünüz? Yedekleme yapıyor musunuz, yapıyorsanız nasıl? Yorumlarınızı bekliyoruz…
Ayrıca AirPort ailesiyle ilgili olarak geçtiğimiz sene paylaştığımız incelemelere aşağıdan ulaşabilirsiniz:
İade edecek olmanıza üzüldüm. Umarım Pupa, daha güncel ve daha fazla ürün desteğini size verebilir.
Yanlış bir anlaşılma olmasın, inceleme için gönderilen test ürünü olduğu için geri iade edeceğim. 🙂 Olması gereken de bu zaten…
Elbette, yanlış anlamadım fakat ürünü iade edeceğim dediğiniz için bende bile bir hayal kırıklığı oldu, sizi düşünemiyorum anlamında demek istemiştim 🙂
🙂 Haklısınız, ayrılmak biraz zor olacak sanırım… Çekmeceden yedekleme yaptığım diski çıkartıp alışmaya başlayayım ben en iyisi…
rMBP ile birlikte Time Capsule ben de aldım ve çok memnunun. Ev içi ağ belirgin şekilde hızlandı ve genişledi. Mesela banyoda wifi çekmiyordu veya kötü çekiyordu. Şuan ise iphone’umu bir dock station’a (edifier) takıyorum ve duş alırken Deezer veya Tunein radio uygulaması ile müzik dinleyebiliyorum. Hem telefon şarj oluyor hem de müzik keyfi yaşıyorum 🙂
Time capsule içinde 2 TB’lık HDD var; bununla hem yedeklemelerimi yapıyorum hem ek dosyalarımı, filmlerimi falan atıyorum. İstersem beamer uygulaması ile apple TV’de bu filmleri format değiştirmeden altyazı ile izleyebiliyorum. İphoto ve itunes için Time Capsule içinde de library oluşturdum. Böylelikle de SSD’deki foto ve müziklerin bir kısmını TC içindeki HDD’ye attım ve macbook içindeki yerden kazandım. Tabi bunları yapmadan önce TC yedekleme dosyasını 750 GB ile sınırladım (çünkü yedeklemeler giderek artıp diğer bilgileri silebiliyor)
Modemim 54 mbps olduğu için TC almadan önce 300 mbps’lik bir modem almayı ciddi şekilde düşünüyordum ev içi ağı hızlandırmak için ama şimdi iyiki almamışım diyorum
Harika bir ağ kurmuşsunuz, üstüne de kullanım şeklinizi paylaştığınız için çok teşekkürler… 🙂
Paylaşımınız için çok teşekkürler. Bende time capsul 2tb alıcam yalnız kafama takılan birkaç soru var. 750 gb de sınırladım diyorsunuz bunu nasıl yaptınız ve ios tabanlı cihazlardan tc nin içindeki filmleri müzikleri nasıl görüyorsunuz. Iphoto arşivini nasıl yedeklediniz yardımcı olursanız çok sevinirim iyi günler
Aşağıdaki videolar size yardımcı olabilir diye düşünüyorum.
http://www.youtube.com/watch?v=Nq7mSizqUSI
http://www.youtube.com/watch?v=qlJ3n4PEMyk
Gönderdiğiniz videolar çok açıklayıcı oldu. Yardımlarınız için çok teşekkürler
Goktug bey, usb cikisi bir tane olsa da cogaltici takabiliyorsunuz.
Haklısınız Mustafa Bey, ancak ben yine de tek çıkış olmasını bir dezantaj olarak görüyorum. Harici bir çoklayıcı hem şık değil, hem de pratiklikten çok uzak bana göre.
Yazıyı yorumunuz üzerine güncelledim, teşekkürler hatırlattığınız için… 🙂
Göktuğ bey güzel anlatımınız için çok teşekkürler. Time Capsulü 9 aydır kullanıyorum oldukça memnunum, yukarıdaki anlatımda tam olarak belirtilmemiş, benim en sevdiğim özelliği evimdeki time capsülün dahili ve harici disklerine Apple ID üzerinden eşleştirerek iş yerimden veya herhangi bir İnternet’e bağlı olduğum yerden rahatlıkla ulaşabilmem. Üstelik bunu yaparken IP adresinizin değişmesi hiç önemli olmuyor bir kere ayarlarınızı yaptığınızda bir daha ayar yapmadan uzaktan disklerinize ulaşabiliyorsunuz.
Merhaba Nebi Bey,
TC’e bağlı harici diskleri Apple ID ile üzerinden nasıl eşleştiriyorsunuz? Dışarıdan bu disk’e ulaşmak süper; aynı kullanım şeklini ben de arayıp çözüm bulamıyordum bir türlü
Merhaba,
Öncelikle ilk ayarları bilgisayarınız ( Benim Kullandığım Mac Book Pro ) ve Time Capsul aynı ağda bağlıyken yapıyoruz.
Sırasıyla;
1-) AirPort İzlencesini açıyoruz
2-) Mac’ime dön bölümüne Apple ID ve şifremizi giriyoruz.
3-) Diskler bölümünden dosya paylaşımını etkinleştiriyoruz ( Ben dosya paylaşımı koruması için aygıt paolası kullanıyorum siz isteğiniz göre diğer parola seçeneklerini kullanabilirsiniz.
4-) Mac sistem tercihleri ayarlarından internet hesaplarını seçip Mac’ime Dön kutucuğunu işaretliyoruz.
5-) Bilgisayarımızda alttaki resimde gösterildiği gibi aygıtlar bölümünün altında paylaşılan disk menüsünden Time Capsüle ulaşabilirsiniz. İlk kullanımda bağlanmaz ise bu bölümde sağ üstte ”Şöyle Bağlan” bu kısıma tıkla ve Time Capsul paylaşılan disk için oluşturduğunuz şifrenizi girin.
Not: İşletim sistemim OS X Mavericks
Çok teşekkürler Nebi Bey 🙂
Rica ederim.
Merhaba
Bu ayarları yaptığınızda time capsule uzaktan bağlı olduğu mac üzerinden mi erişiyor daha doğrusu time capsul ü tek başına bağımsız olarak uzaktan erişilebiliyormu (TC nin bulundu yerde hiç bir mac bilgisayar çalışmıyor olsa bile erişilebiliyormu)
aksi halde bu özellik time capsule ün değil Mavericks işletim sistemin özelliği olur bu konuda bilgi verirseniz sevinirim
Ömer Bey merhaba,
Mac bilgisayarınızla uzaktan TC’le erişebilmek için, TC’lün sadece İnternet’e bağlı bir modeme bağlı olması yeterli. TC çalıştığı yerde herhangi bir Mac olmasına gerek yok.
Saygılar.
Nebi bey, anlatir misiniz nasil oldugunu? Apple bu yontemi desteklemiyor ne yazikki.
Timur Bey,
Yukarıda konu ile ilgili detaylı anlatımım var, nasıl yapıldığını buradan görebilirsiniz. Ayrıca Time Capsül ve Mountain Lion veya Mavericks iştetim sistemine sahip bir Mac bilgisayarınız varsa Apple bu yöntemi destekliyor, kendim şuan gayet güzel kullanıyorum.
Harika özetlemişsiniz. Elinize sağlık. 🙂
Teşekkürler Nebi bey. Çok faydalı oldu.
Rica ederim Uğur Bey.
Merhabalar Nebi Bey,
Uzaktan baglanim hizi tahamul edilebilir cinstenmi? Yani hizi iyimidir dosyalara ulasmak icin?
Tesekkurler
Merhaba Cenk Bey,
Tamamen Time Capsül’ün bağlı olduğu internet bağlantısının upload ve uzaktan bağlandığınız internet bağlantısının download hızı ile ağlakalı bir durum ve tabiki dosyanın boyutu. Yani internet hızınız iyiyse gayet başarılı, ben evimde adsl kullanmama rağmen son derece memnun olduğumu söyleyebilirim.
Saygılar.
Nebi Bey,
cevabınız için çok teşekkür ederim.
Bugün apple store’a gittim ve airport time capsule(TC) alacaktım ama arkadaşlar biraz kafamı karıştırdı yada eksik bilgi aldım.
Ben Mac bilgisayarımın hafızası yeterli olmadığından evimde TC internet’e bağlı açık bırakarak yurt dışına gittiğimde TC hafızasında olan bilgilerime erişmek istiyorum. Apple store daki arkadaşlar bu cihazın asıl işinin bu olmadığını ve bu konunun çok komplike bir işlem gerektirdiğini söylediler ama sizin anlatımınıza baktığımda uzaktan erişim mümkün ve gayet güzel anlatmışsınız.
Mümkünse sizden öğrenmek istediklerimi kısaca özetlersem.
1) TC harici disk işlevi görerek, daha önceden başka bir harici diskte olan datalarımızı TC ye aktarmamıza izin veriyor mu?(yani eski dataları)
2) TC evde internete bağlı vaziyette iken, içindeki dosya, fotoğraf, müzik vs. dünyanın farkı bir yerindeyken, Mac bilgisayarımızdan ulaşılıp almak istediğimiz dosyaları kopyala yapıştır yaparak Mac hafızasına aktarmamıza izin veriyor mu?
3) Mac bilgisayarımdan sildiğim ama TC de olan datalar eş zamanlı TC ‘den silinir mi?
Şimdiden çok teşekkürler.
Vereceğiniz cevaba istinaden bu ürünü alacağım
Cenk Bey,
Sorularınıza sırayla cevap vermeden önce şunu önemle belirtmek isterim bu konu altında da görebileceğiniz gibi bazı arkadaşlar bu uzaktan bağlantı konusunda sıkıntı yaşadılar hatta hiç bağlanamayan arkadaşlarda vardı. Bunun neden kaynaklandığını tam olarak anlayamadık ancak benim şüphem özellikle internet servis sağlayıcıların firewall alt yapıları veya dağıttıkları modemlerdeki firewall ayarlarından kaynaklandığını düşünüyorum ve özellikle superonline kullanan arkadaşlarım bu konudan sıkıntı çektiler. Uzaktan Bağlantı ile dosyalarınıza erişmek sizin için çok önemliyse, bu yüzden sizi müsbet veya menfi olarak etkilemek istemem.
Sorularınızı sırayla cevaplamaya çalışayım,
1-) TC’le başka bir haricidisk veya bilgisayardaki dosyalarınızı rahatlıkla aktarabilirsiniz.Hatta TC üzerinde bulunan USB girişine harici disk takarak burayada dosyalarınız aktarabilir hatta uzaktan erişebilirsiniz.
2-) Uzaktan bağlandığınızda TC’ den Mac’e veya Mac’den TC’ ye istediğiniz dosyayı gönderip alabilirsiniz.
3-) Mac bilgisayarınızdan sildiğiniz hiç bir şey TC’den silinmez her iki taraftan ayrı ayrı silmeniz gerekir. Eğer sorduğunuz normal dosyaların haricinde Mac için aldığınız backup dosyaları ise zaten bildiğiniz üzere Mac her aldığı yeni bir yedeği bir öncekinden ayrı bir görüntüde aldığı için bunun içinde silinmeyceğini söyleyebilirim.
Umarım yardımcı olmuşumdur, Saygılar.
Nebi bey,
Sorularima cevaplariniz icin cok tesekkur ederim. Tek tek ayrintili anlatmissiniz sagolun.
urunu almaya karar verdim ama kisa bir sorum daha olacak. Alt kisimlardada sorulmus baska arkadaslar tarafindan. TC’ye Mac olmayan diger marka bilgisayarlardanda baglanabilirmiyiz acaba?
tekrar cok tesekkurler.
saygilar
Cenk Bey,
Öncelikle şimdiden hayırlı olsun, umarım istediğiniz gibi kullanablirsiniz. Mac olmayan bilgisayarlardan TC’ye bağlanabilirsiniz, ancak Mac’den olduğu gibi otomatik backup alamazsınız usb girişine NTFS formatlı harici disk takarsanız Windows ile backup almak mümkün oluyor. Ayrıca kastettiğiniz uzaktan bağlantı ile bağlanmak ise bonjour ile bunun mümkün olduğunu duydum, ancak bunu hiç denemediğim için malesef çok fazla bilgim yok.
Saygılar,
Sitenin formatı gereği normalde bunların soru cevap bölümünde tartışılması gerekiyor özellikle ben bunu biraz bozdum galiba 🙂 Göktuğ Gedik Bey’den özür dilerim. Umarım anlayışla karşılar.
Rica ederim, ben de zevkle takip ediyorum. 🙂 Selamlar.
cok tesekkurler ve bende ozur diliyorum Göktuğ beyden.
Ürünü kullandiktan sonra buradan eksi artilari ni bende paylasacagim.
iyi aksamlar,
saygilar
Rica ederim, ben de ilgi ve merakla takip ediyorum sohbeti. 🙂
Merhaba Nebi bey,
Time Capsule aldım ve kullanmaya başladım. Evde yeni bir ağ oluşturarak kurulum yaptım. Time Machine yedek almada sorunum yok. Ancak icloud üzerinden Back To My Mac ile bağlanamıyorum. Modemim superonline’dan Huawei HG552E modem. Modem arayüzünden BridgeMode ile ilgili birşey bulunmuyor. Uzaktan TC’ye erşim için TC ayarlarının nasıl yapılması gerekiyor. Bridge Mode ? DHCP ? DHCP & NAT ?
Teşekkürler.
Merhaba Murat Bey,
Öncelikle hayırlı olsun, iyi günlerde kullanın. Sorduğunuz sorular ile ilgili fotoğraflı ve detaylı bir anlatımım yine bu konu başlığı altında mevcut, anladığım kadarıyla bu anlatımı görmemişsiniz, onu bulup mutlaka okuyun. Ancak yinede sorularınıza kısaca cevap vereyim Macime dön hem Mac hemde Time Capsül üzerinde işaretli olması lazım ve Time Capsül için paylaşım ayarlamanızın yapılmış olması gerekiyor. Bridge mod yani köprü modu modem üzerinde değil Time Capsül üzerinde yapılan bir ayardır. Ancak size kötü bir haberim olacak ben daha önce TTnet kullanıyordum uzaktan bağlantı ile ilgili hiç bir sıkıntım yoktu. Bir kaç ay önce bende Superonline kullanmaya başladım hatta aynı model modemi kullanıyoruz ve bu servis sağlayıcı ile uzaktan bağlantıda sıkıntılar yaşamaya başladım.
Saygılar.
Teşekkürler Nebi bey,
Alında yazılanları baştan sona okudum. Macime dön her ikisinde de işaretli, Time Capsule’de Bridge mode seçince “Share Over WAN” seçeneği aktif olmuyor. Ama file sharing seçimini yaptım. Time Capsul’de network sekmesinde Router Mode’u Bridge Mode olarak da seçmiştim. Ancak şu ana kadar uzaktan hiç bağlantı sağlayamadım.
Başka bir ağda iken internet üzerinden Finder’da time Capsule görünüyor. Ancak bağlanamıyorum maalesef 🙁
Murat Bey,
Bir önceki cevabımda kötü haber dediğim konu, yani Superonline servis sağlayıcı kullanmanız muhtemelen bağlanmanızı engelliyor. Size bir önceki cevabı yazdığımda TTNET kullanan komşuma gittim ve Time Capsülü onun modemine bağladım hiç bir ayarımı değiştiermediğim halde sıkıntı yaşamadan bağlandım, şimdi tekrar evde Superonline kullandığım kendi modemime Time Capsülü bağladım bende uzaktan bağlantı sağlayamıyorum. Çok emin olmamakla beraber Superonline firewall veya bununla ilgili altyapısı bu bağlantıyı engelliyor diye düşünüyorum.
Verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkür ederim Nebi bey.
Evet dediğiniz gibi Superonline’dan kaynaklanıyor. Ancak sorun modem ayarlarıyla ilgili. Zira Back to My Mac için ADSL Modem’in Bridge Mode’da kullanılması gerektiğinden bahsediliyor forumlarda. Yani TC üzerinden internete çıkılması gerekiyor. Ama bizim modemde Bridge Mode yapamıyoruz. Bu ayar seçenekleri aktif değil.
Sanırım bunun yerine Static IP ya da Dynamic DNS’den Hostname ile bağlanmaya çalışacağım. no-ip.com ‘dan free hostname alınabiliyor sanırım.
Bu yöntemi deneyen var mıdır acaba ?
Saygılarımla.
Merhaba,
Yukarıda Nebi Bey in anlattığı tüm ayarları defalarca denedim ama olmadı, Apple ile defalarca konuştum onlar da aynı şeyleri denedi ve olmadı. Airties ise hiç umursamadı bile sorunumu. Airties RT205 i bridge moduna doğru ayarlar ile nasıl alabilirim acaba bilen var mı ? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Teşekkürler
Nebi Bey selamlar, çok güzel bir noktaya değinmişsiniz. Açıkçası kendi başına detaylı bir konu olduğu için ben farklı bir yazıda bu konuyu inceleyecektim. Ancak yorumunuz gayet açıklayıcı olmuş, elinize sağlık. 🙂
Göktuğ Bey,
Rica ederim, böyle güzel konulara değindiğiniz için ben teşekkür ederim.
Saygılar.
Merhabalar Göktuğ bey ;
Yeniden harika bir anlatim yapmissiniz tesekkur ederim. Bende 1 yildir neredeyse timecapsul kullaniyorum bende bir eski modeli var 2 tb lik olanindan ve cok memnunum.
Dilim döndüğünce paylaşmaya çalıştım. Eksikler mutlaka oluyor. 🙂 Siz çok daha uzun zaman boyunca kullandığınız için sizlerin yorumları çok daha kıymetli Uğur Bey.
Ellerinize sağlık güzel bir yazı olmuş, Göktuğ Bey: ‘Bence en önemli yeniliklerden biri, cihazın güç adaptörünün de içeriye taşınmış olması.’ demişsiniz. Ancak ben bir önceki nesil Time Capsule kullanıyorum ve onda da adaptör cihazın içinde, dışarda bir adaptör yok.Sanırım Airport Extreme ile karıştırdınız 🙂 Ben Time Capsule’den çok memnunum. iTunes arşivimi Time Capsule’e yükledim. Tüm film ve müziklerime (2TB’ye yakın) evdeki tüm Mac ve iOS (iPhone,iPad ve Apple Tv) cihazlarımdan kablosuz olarak ulaşıyorum. Bütçesi müsait olanlara kesinlikle tavsiye ederim…
Burak Bey tebrik ediyorum, çok haklısınız. 🙂 Yazıda da düzeltme olarak ekledim.
Yorumunuz için teşekkürler.
Burak bey iyi günler. Time Capsule yüklemiş olduğunuz iTunes arşivini nasıl ios tabanlı cihazlarınızdan (iPhone,iPad) görebiliyorsunuz. Yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi günler
Ufak bir bilgi rica ediyorum….
1..Saglamlik konusu benim icin cok önemli ….daha önce iki defa oldukca pahali ve kaliteli oldugunu düsündügüm farkli marka disklere aldigim yedekleri hicbir sebep yok iken kullanamaz hale geldim..!!
2..Acaba ev ici kablosuz internet hizinda oldukca iyi bir artis oldugu yazilmis dogrumudur…ya da ben mi konuyu yanlis anladim…
Göktug bey ve burada yorum yapan arkadaslara tesekkür eder..Saygilarimi sunarim
Merhaba Mustafa Bey,
Ben 2,5 senedir bir önceki modelini (2 TB) kullanıyorum şimdiye kadar herhangi bir sorun yaşamadım bozulma vs konusunda; bu arada sadece Time Machine’den yedek almak için kullanıyorum (2 ayrı bilgisayarın yedeğini alıyor). Bu arada dikkat ediyor ve evdekilere de dikkat ettiriyorum 🙂 Daha önce başka marka hard disklerim evdeki yardımcının temizlik yaparken biblo gibi sağa sola koymasından dolayı bilgi kaybı yaşadığımdan dolayı!
2. Ben inanılmaz bir artış fark etmedim açıkçası ama bu kullandığınız cihaz ile de ilgili. iPhone’mda pek birşey fark etmezken, macbook pro’da fark ediyor. Fakat menzilde bariz bir artış söz konusu oldu bende. 6ncı katda oturuyorum, otopark’da kendi ağıma bağlanabiliyorum 🙂
2.5 senedir kullanan birinin yorumu üzerine bir ekleme yapmak oldukça zor. Ben daha 2.5 haftalık bile kullanmış değilim… 🙂
Ancak çok genel olarak şu yorumları paylaşabilirim:
1. Disk’ler her zaman belirli oranda riskli cihazlardır. Biraz şans, biraz da dikkat gerekiyor bu sebeple. Disk hiç bozulmayabilir, ancak ertesi gün de çalışmaz hale gelebilir. Bu sebeple belgeleriniz çok kritik ise, iki farklı disk ile yedekleme yapmanızı önerebilirim.
2. Henüz 802.11ac destekleyen bir iPhone veya iPad modeli yok. Ancak elbette en önemlisi yedekleme ve dosya transferi olduğu için Mac’lerde fark bariz ortaya çıkıyor.
Yanlış hatırlamıyorsam iPhone ya da iPad n standardını da sağlamıyorlar
cok tsk ederim…Oldukca tatmin edici bir cevap olmus
Benim merak ettiğim, mac ile iphone arasındaki senkronizasyon üzerinde iken gerek çalma listeleri, fotoğraf eşitlemesi vs vs gibi gerekse podcasting gibi iphone ile indirdiğim mac üzerine de eşlenirken iki kere aynı büyüklekte kota yeniyor. Time Capsul e o kadar para verince yine kotadan düşüyor mu yoksa kendi içinde bir protokolle mi hallediyor? Yok eğer 10gb lik mkv film hdd ile time capsule bağlanıp oradan da mac e kablosuz olarak aktarılırken saniyde 15 mb gidecekse kotadan, eyvah derim. Sanıyorum ki böyle değildir. O halde neden aynı şeyi mac ve iphone ile bu yazımın girşinde belirttiğim senkronizasyon için yapmıyorlar? nokia da bluetooth ile dosya paylaşır gibi kota yazmadan, kablosuz üzerinden atılabilir.
İbrahim Bey soru&cevap sayfasına bekliyordum sorunuzu… 🙂
Teşekkürler.. Daha önce AP Ext. ve AP Exp. yazılardında sormuştum. Eğer arama yapılırsa soru&cevap kısmında cevap aradığımı ve yalnız olmadığımı göreceksiniz;
Bu cihazlara ağ dışından internetle uzaktan erişim mümkün mü?
Tanıtımların çok yüzeysel ve pazarlamaya yönelik olduğunu düşünüyorum. Yıllardır takip ettiğim ve beğendiğim bloğunuzda daha detaylı incelemer okuyup sorulara cevap bularak kullanım keyfimi arttırmak isterim. Lütfen yapıcı eleştiriler olarak değerlendirin.
Gökhan Bey merhaba,
Ağ dışında internet üzerinden Time Capsülün dahili ve harici disklerine ulaşabiliyorsunuz bununla ilgili bu konu altındaki yorumlarda başka bir arkadaşın nasıl yapıldığı ile ilgili sorusuna verdiğim cevapta biraz daha detaylı anlatımı bulabilirsiniz.
Nebi Bey ilginiz için teşekkürler.. Ben bu yöntemi defalarca denedim ama sonuca ulaşamadım. “Şöyle Bağlan” dedim, yine olmadı.. Siz bu yöntemi TR de mi kullanmaktasınız? Eğer öyleyse hangi internet servis sağlayıcı ve modem? Ben cihazı köprü modu dışında (Double NAT) kullanamıyorum. Cevap alabilirsem çok mutlu olurum..
Gökhan Bey merhaba,
Evet bu yöntemi TR de kullanıyorum, modem olarak cısco, internet servis sağlayıcım TTNET, Time Capsül köprü modunda kullanıyorum. Modemimde Time Capsüle TCP iletişimi için port açtım. Ancak sizin sorunuz üzere Time Capsül ayarlarımı tekrar gözden geçirdim ve daha önceki anlatımda Dinamik sunucu oluşturulması ile ilgili bölümü anlatmamışım alttaki resimlerdeki gibi sunucu oluşturarak tekrar bir deneme yapabilirmisiniz?
İlginiz için gerçekte teşekkürler, ama maalesef olmuyor. Anlattığınız kronoloji ile kendi ekran görüntülerimi sizinle paylaşıyorum. DNS sunucular dışında farklı birşey göremiyorum.. Sizce?
Resmi gönderemedim :))
nebi bey bende yapamadım malesef detaylı bir anlatıma ihtiyaç var birşeyi atlıyor olabilirmisiniz anlattıklarınızda
..
Gökhan Bey ve Koray Bey merhaba,
DNS sunucuları servis sağlayıcılara göre farklı olabilir bu durum önemli değil.
Öncelikle apple dökümanlarında;
”Bir AirPort baz istasyonu (AirPort Extreme, AirPort Express veya AirPort Time Capsule) ya da UPnP veya NAT-PMP’yi destekleyen, en son kullanılabilir firmware yüklü bir üçüncü taraf Internet router’ı, (AirPort için 7.6.1veya sonraki bir sürüm gerekir)”
ifadesi var Time Capsül’ün en son firmware yüklü olup olmadığını kontrol edin.
Gökhan Bey siz modeminizde TCP olarak 7777 portunu kullanmışsınız bu portu 5354 olarak değiştirin, gönderdiğiniz fotoğraflardan Time Capsül’e ulaştığınızı görüyorum muhtemelen doğru portlar olmadığı için bağlantı engelleniyor. Bu konuda hangi portları açmamız gerektiği apple tarafından aynen şöyle belirtilmiştir;
Güvenlik duvarınızda 5354 numaralı TCP bağlantı noktasının ve 4500 ile 5353 numaralı UDP bağlantı noktalarının açık olduğundan emin olun.
Bu konuda daha detaylı bilgiye altta verdiğim linkden ulaşabilirsiniz.
http://support.apple.com/kb/HT4907?viewlocale=tr_TR
Tüm bunlarda çözüm olmaz ise tekrar yardımcı olmaya çalışırım ancak, Göktuğ Bey bu konuda ayrıca kapsamlı bir anlatım yapacağını söylemişti, mutlaka çok daha kapsamlı ve her zamanki gibi güzel ve anlaşılır bir anlatım olacaktır. Çare Göktuğ Bey 🙂
Rica ederim, ben biraz daha kurcalayayım, iyice öğreneyim, yazacağım ilk fırsatta. 🙂
Çok teşekkürler paylaştıklarınız için.
Rica ederim Göktuğ Bey, ben teşekkür ederim.
Göktuğ Bey,
Time Capsule HDD’sine uzaktan bağlanmak ile ilgili yazınızı halen beklemekteyiz. Eminim bizim gibi takipçilerinizden azımsanmıyacak bir sayı bu sorunla karşı karşıya.
İyi Günler
Yusuf Bey selamlar,
Bu yazıyı yazmak için Time Capsule ürününü yeniden incelemeye almam gerekiyor. İlk fırsatta yapmaya çalışacağım. Ancak zamanlama konusunda söz veremiyorum ne yazık ki.
Göktuğ bey,
Bu yazı ile ilgili kendi TC mi deneme için size istediğiniz süre kadar seve seve verebilirim 🙂 yeterki bize detaylı bir uzaktan bağlanma makalesi yazın. Oluyormu oluyorsa nasıl yapılıyor.
İçi zaten boş duruyo uzaktan erişim olmadığından sadece airport amaçlı kullanıyorum.
Yalnız benim TC bir önceki jenerasyon 🙂
İlk fırsatta yazmaya çalışacağım Yusuf Bey, çok teşekkür ederim. 🙂
Maalesef yine olmadı.. SO fiber internet kullanıyorum, bir ihtimal modemde (Huawei) kısıtlamalar olabileceğini düşünüyorum.. Umarım çözülebilcek başka birşeydir çünkü kendi bulutuna sahip olmak fikri çok cazip.. Cevaplarınız için teşekkürler..
Böyle bir özelliği kullanamamanıza üzüldüm, çok büyük ihtimal sizdeki sorun modem ayarlarınızdan kaynaklandığını düşünüyorum, ben yinede çözüm bulabilirsem sizinle paylaşırım.
Saygılar.
merhabalar 5354 portlarını actım fakat wan udp ve lan udp portlarını siz nasıl yaptınız time capsule yi goruyorum fakat içeriğini göremiyorum yoksa siz sadece tcp portlarınımı yazdınız
Merhaba, Benzer sorunu ben de yaşıyorum.. Macime dön işaretli, aaple ID girili ancak. uzaktan TC ye bağlanmak isteyince connection failed hatası alıyorum. Henüz hiçbir forum sitesinde cevabı bulamadım..
Gökhan Bey selamlar, benim gözümden kaçmış olmalı. Bu vesileyle kusura bakmayın lütfen.
Nebi Bey’in paylaştığı yöntem sanırım sizin de istediğinize yakın, belki de ta kendisi.
Bu kadar yorum ve konuşmanın üzerine, ben de kısa süre içerisinde bu yöntemi paylaşan bir yazı yazmayı planlıyorum. 🙂
Teşekkürler..
Benim de bir sorum olacaktı konu ile ilgili 🙂
Evimde Digiturk’un IQ cihazı var ve modemime çok uzak ve sadece kablo ile internete bağlanıyor. Bu cihaza kablo ile internet sağlamak için Time Capsule’u kullanabilir miyim? Hem Wi-Fi’yi extend edip hem de üzerinde ethernet portlarından internet dağıtma imkanı var mı acaba?
Time Capsule kullananlar böyle bir yapıyı hiç test etti mi?
Evet, bu şekilde çalıştırabilirsiniz Alper Bey.. Bağlantı şöyle olmalı:
Modem (internet) —- Time Capsule (WAN port)
Time Capsule (LAN port) —- Digiturk IQ
Merhaba Göktuğ Bey,
Sanırım kendimi yanlış ifade ettim 🙂 Modem’den interneti Wi-Fi olarak almam lazım zira modem ile mesafe uzak. Ben Time Capsule’ü IQ’nün yanına koyarak modemden gelen interneti portu üzerinden IQ’ya kablo ile vermek istiyorum. Böylelikle ortada kablo salatası olmayacak diye hayal ediyorum. Bridge modda falan böyle bir sistem elde edilebilir mi acaba?
Şimdi anladım söylemek istediğinizi. 🙂 Teoride sorun olacağını sanmıyorum. Ancak evde ikinci bir ethernet kablom olmadığı için deneyemiyorum ne yazık ki bu senaryoyu.
Neyse nasılsa alacağım cihazı, deneyip haberdar ederim gelişmelerden 🙂
Teşekkürler.
Pupa çok iyi yav sürekli ilgileniyorlar.
Merhabalar
Ev için normal wireless network ü Airport express le genişletebilirmiyim acaba?Airport express ede HDD bağlayabiliyormuyuz?
Teşekkürler
Şu yazıdan bilgi alabilirsiniz: http://www.sihirlielma.com/2012/08/16/airport-express/
Apple ürünlerine hayran biri olarak Time Capsül’den yeni haberim oldu ve açıkçası geç fark ettiğim içinde çok üzüldüm. sıradan 750gb, 1 tb’lık harddisklere o kadar para verene kadar bu muhteşem aleti biraz daha dişimi sıkıp alabilirdim. Göktuğ Bey bir kez daha gönülden teşekkürler size..
sanırım sıradaki Apple ürünü bu 🙂
Rica ederim, işinize yarayabilecek bir ürün tanıtmış olmaktan dolayı ben de mutlu oldum. 🙂
Çok şey öğrendim alttaki yazılardan, çok teşekkür ederim herkese. Bu ağı kurma aşamasına geldiğimde de yardım edersiniz umarım 🙂 Sevgilerimle.
Elbette, soru&cevap sayfamız bu konuda biçilmiş kaftan 🙂 http://sorucevap.sihirlielma.com/
Herkese merhaba, cihazin temel duzeyde ne amacla kullanildigini anlatan cok aciklayici bir yazi olmus. Acikcasi teknik ozellikleri bir yana birakabilsek eski TimeCapsule’un daha sik bir yapiya sahip oldugunu soylemek isterim. Apple Store’da kutusunu elime aldigimda gercekten uzun ve agir bir urun. Omrunun buyuk bir kismini masa uzerinde gecirecek bir urun icin cokda problem degil elbette. Benim genel anlamda “yedekleme” ile ilgili bir sorum var. 2TBlik standart bir harddisk i ag uzerinden kullanarak MBP’un yedegini aldiriyorum. Bu asamada gun gectikte yedeklemerlin artmasi ile haliyle disk kapasitem dolmak uzere. Sormak istedigim, yedeklerin duzenli olarak “yine yazildigi siraya gore” silinmesini saglamak icin nasil bir yol izlemeliyim. Yani, disk doldukca ilk aldigi yedegin(en eski olanin) otomatik olarak silinmesini istiyorum.
Sizin özel bir şey yapmanıza gerek yok. Time Machine bunu otomatik olarak sizin için yapıyor. 🙂 Haberdar olmak için Sistem Tercihleri > Time Machine > Seçenekler içerisinden en alttaki kutucuğu işaretlemeniz yeterli.
Göktuğ Bey,
Cıhazların modeme uzaklığı nedeniyle verimsiz bağlantıyı çözecek bir TC almak için 1 ay önce Pupa’nın bir mağazasına gittim. Satan arkadaş ailemin yanında ben bu cihazı ev için tavsiye etmiyorum görüntüsü, kablosuz alanı ve diğer özellikleri çok iyi ama yaydığı sinyal çok zararlı biz bunları genelde işyerlerine satıyoruz alırsanız yanına 5 kaktüs dikin gibi gereksiz bir espri yaptığından alamıyorum. Ben bunu Apple kesınlıkle test etmiştir yoksa ev kullanımı için değil falan yazardı dediğimde ürün satışı için yazmaz dedi sanki ben ona satıyorum:) neyse cidden böyle bi olumsuzluk mümkün mü?
Göktuğ Bey,
Bu konuda bilgi verebilir misiniz? Gerçekten sinyal ağının geniş olması ev kullanımında zararlı mıdır?
Göktuğ bey merhaba, ben bu tarz içinde mekanik disk barındıran ürünleri veya çıplak mekanik diskleri internet üzerinden almaya endişe ediyorum, kargo ile gelirken sarsıntıdan-düşmeden-özensiz taşımadan arızalanır veya daha da kötüsü arızayı hemen yapmasa da ömrü kısalır/güvenli olma özelliğini yitirir diye. Haa, diyeceksiniz ki, ülkeye veya perakende mağazaya nasıl geliyor, ama bunlar bu sevkiyatlarda topluca taşındığından (palet/container vb) risk daha azdır gibi geliyor.
Sizce boşa mı paranoya yapıyorum? Yoksa, siz de hak verir misiniz?
Uzun zamandır incelediğim bir üründü. 15 gün önce apple store üzerinden altım 2tb lık olanından. Gerçekten çok süper bişi benim iş yeri ve evim aynı yerde ve mekanda olduğu için avantajı çok büyük taşınır diskten kurtuldum filmlerimi ve müziklerimi attım içine. İmac ve macbook bilgisayarımdan rahatça bağlanıyorum ayrıca ofisteki diğer Windows işletim sistemli bilgisayarlardan bağlandım hiç sıkıntı yok ve yedekleme olayındanda kurtuldum. Wi-fisi çok güçlü koca tesisin her yerinde çekiyor dolabın içinde olmasına rağmen. Sadece bir yedekleme aracı olarak görmeyin bütçenize uygunsa kesinlikle alın ve hiç pişman olmazsınız. Göktuğ beyede bu açıklayıcı yazısından dolayı çok teşekkürler.
Merhabalar. Benimde bir sorum olacaktı.
Bu cihazdan bir tane ofise 3T alsak, ofis dışında olan 3 kişi ayrı ayrı buna yedekleme yapsalar ve birbirlerinin yedeklerini ve dosyalarını görmeseler, herkes kendi 1T alanını kullansa.
Bu mümkün mü?
Merhaba,
Sorumu sorucevap bölümüne sordum ama özellikle sizin yanıtınızı rica ediyorum Göktuğ Bey 🙂 Yazınız gerçekten çok güzel ayrıca teşekkürler 🙂
AirPort Time Capsul alacağım. Superonline Fiber internet kullanıyorum. Evde tek modem olmasını istiyorum. Superonline’ın verdiği modemi kullanmadan (WAN ile) direkt olarak AirPort Time Capsul den internete bağlanabilir miyim?
Teşekkürler.
Cevabım orada o halde 🙂
http://sorucevap.sihirlielma.com/15501/airport-capsul-superonline-fiber-modem-olarak-kullanılabilir
Merhaba, detaylı anlatımınız için teşekkür ederim. Bir sorum olacaktı. 2TB olanından aldım. Wifi Ağını oluşturdum ve ben bu wifi ağının menzilini genişletmek için Airport Express alsam menzili genişletebilir miyim ? Bir de ağı oluşturmak için WAN – LAN bağlantısı yaptım Time Capsule için ama Airport Express alırsam wifi üzerinden ağı genişletebilirim değil m? yani herhangi ek ethernet kabolsuna ihtiyaç duymam sanırım. Biliyorum çok oldu ama 🙂 Siz önerir misiniz Time Capsule yanına bir Airport Express. Teşekkürler.
Evet genişletebilirsiniz. Yeni alacağınız AirPort Express’i varolan bir ağı genişletmek için kullanırsanız, sadece elektriğe bağlayarak kablosuz ağınızı genişletebilirsiniz.
Ailemin evinde 1 adet AirPort Express bu yöntemle bir arka odaya, bir balkona çıkıyor örneğin… 🙂
Selam arkadaşlar, tam almaya gidecekken kafama bir konu takıldı, hoş her halükârda alacağım gibi de, yine sorayım: ben müzik koleksiyonumu, iTunes’umu TC’ye devrettikten sonra bunları Apple TV’den ya da airplay fonksiyonlu bir aletimden dinleyemeyecek miyim, izleyemeyecek miyim?
Çok teşekkürler peşinen…
iTunes arşivinizi Time Capsule üzerindeki diskte tutabilirsiniz. Bu durumda kullanımda herhangi bir fark olmayacaktır.
Tekrar merhaba sevgili Göktuğ bey, alışveriş yaklaştı, bende panik başkadı :). Evimdeki modemle (fotoğrafları ekte) Time Capsule bağlantıyı nasıl yapacağım, modemin ethernetlerinden TC’nin WAN’ına mı gidecek? Bir de ben bu modemde wi-fi’yi nasıl kapatacağım, kapanmasa olmaz mı?
Acil cevap çok çok makbule geçecek, sağolun…
Evet, modemin LAN portlarından birinden Time Capsule’ün WAN portuna bağlanması gerekiyor.
Wi-Fi’ı ise elinizdeki modemin admin ekranlarından kapatmalısınız. Bunu kapatmanız şart değil elbette, ancak bu durumda evde 2 wifi olur sadece. 🙂
Çok teşekkürler, bunun wi-fi’lerden birinin gücünü düşürmeyeceğini varsayıyorum, doğru mudur?
Bir de alttaki airplay soruma cevap verir misiniz?
Selam, sevgiler…
Aynı bant seçili olmadığı sürece sorun olmaz.
Merhaba, bir süredir almayı plandığım bir ürün. Öncelikle incelemeniz için teşekkürler ancak sormak istediğim bir konu var. Ofis ortamında bu cihazı kullanmak istiyoruz ancak çalınma, yangın vb. nedenlerden dolayı bu cihazın da yedeğinin alınması gerekmektedir. Farklı bilgisayarlardaki bilgilerin tek bir iCloud hesabında tutulacak olması etik olmayacağı için mantıken gerçekleşemeyeceğini tahmin ediyorum. Şayet bu konuda yanılmıyorsam geriye tek çözüm cihazın komple yedeğinin alınması ve ayrı bir Cloud servise yedeklenmesi kalıyor. Bu konuda bir öneriniz varsa, öğrenmek isterim. İyi çalışmalar.
Ben teşekkür ederim. Sorunuza şöyle cevap vermeye çalışayım:
Time Capsule ile alınan yedeklerin iCloud hesaplarıyla ilgisi yok. Her bilgisayar için ayrı bir klasör içerisine yedek alınacaktır. Böylece siz de bu diski bir cloud servisi üzerine yedeklerseniz verilerinizi en kolay şekilde yedeklemiş ve saklamış olabilirsiniz.
Selamlar.
Hızlı yanıtınız için öncelikle teşekkürler. Karşılıklı chate çevirmek istemem ancak sormak istediğim şey var olan bu diskleri cloud üzerine nasıl yedekleyeceğimiz? Bir süredir bunu araştırıyorum ancak henüz buna bir yanıt bulabilmiş değilim. Gördüğüm kadarıyla Time Capsule’un kendi arayüzü de buna izin vermiyor. Önerinizi heyecanla 🙂 bekliyorum.
Açıkçası Cloud kısmını ben de bilemiyorum 🙂 Siz önceki sorunuzda yazdığınız için kullandığınız bir yöntem var diye düşünmüştüm. 🙂
Bu kadar büyük dosyaları cloud’a atmak orada tutmak hem maliyetli hem de yavaş olabilir diye düşünüyorum. Ama ideal bir çözüm varsa kullanılabilir elbette.
Ayrıca sorularınızı Soru&Cevap sayfamızda sorarak farklı kişilerden de fikir alabilirsiniz. Ben bilmesem de belki başkası yardımcı olabilir. 🙂 http://sorucevap.sihirlielma.com
Merhaba.Apple Tv kullanıyorum fakat evim de ki kötü wifi bağlantısı yüzünden verim alamıyorum.Bu cihaz evimde ki bağlantı hızını arttırır ve Apple Tv’den daha fazla verim almamı sağlar mı?Ve iphone’um,ipad’imi daha verimli kullanabilir miyim?
Not:Mac kullanmıyorum.Evim de masa üstü pc kullanıyorum.
Teşekkürler.
Evinizdeki kablosuz ağınızı yaratan modemden daha başarılı olacağını söyleyebilirim. Muhtemelen de Apple TV’nizle ilgili problem çözülecektir. Ancak garanti vermek mümkün değil elbette.
Daha hızlı bir kablosuz ağa sahip olacağınız için cihazlarınız ev içinde daha rahat ve kablosuz ağ performansı yüksek olarak çalışacaktır.
Merhaba Göktuğ Bey. Size şöyle bir sorum var: Elimde bir Time Capsule, bir de kablosuz modem. İlk kurulumunu ethernet kablosuyla birbirlerine bağlayarak gerçekleştirdim. Benim merâk ettiğim şu: Ethernet kablosu Time Capsule’ün çalışması için modeme -kablosuz bile olsa- bağlı kalmak zorunda mı?
Gökhun Bey merhabalar, Time Capsule’ün internete bağlanması için modeminizden gelen ethernet kablosunun mutlaka bağlı olması gerekiyor. Böylece modeminizden kablo ile gelen internet bağlantısı Time Capsule üzerinden kablosuz hale dönüştürülebiliyor. 🙂
Anladım. Teşekkür ederim.
Rica ederim, selamlar.
@goktuggedik:disqus Bey bu soru benim de kafamı kurcalıyor. 3 TB Time Capsule var bende uzun zamandır ancak henüz kurup kullanmaya başladım. Modem evimin üst katında dursa ve Time Capsule’u alt kata koysam, kablo olmaksızın interneti yayamaz mı bu cihaz? Basit bir access point bile bunu yapabiliyorsa Time Capsule’den de bu işlevi beklerim.
Merhaba, evime kablosuz medya ağı kurmak istiyorum. TC mantıklı geldi. Fakat bir sorum var. Aynı ağa bağlı olan televizyonumdan, TC içindeki filmleri ve müzikleri izleyebilir miyim? Öncelikle TC buna izin verir mi bağlanmasına ve okumasına? ve de veri hızım bunun için yeterli olur mu?
Yoksa kesinlikle apple tv mi almam gerekli bu işlem için?
Şimdiden teşekkürler Göktuğ bey.
Ofisime almayı düşünüyordum. Bu yazınızı okuyunca ”Acaba” düşüncem kalktı ve satın aldım.
Bir faydalı yazınızın daha bana faydası oldu.
Teşekkürler Göktuğ bey 🙂
AirPort Time Capsule 3 TB satın aldım ve dün kurdum. Kendi Wi-Fi ağını yarattım.
iMac, MacPro, iPad, iPhone ile kablosuz sorunsuz kullanıyorum.
Sıradan bir HP yazıcıdan çıktı da alabiliyorum. Yazıcı TB’le usb ile bağlı.
Tek yapamadığım yazıcının TARAMA özelliğini kullanamamak. Bir türlü başaramadım. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Yok eğer tarayıcı özelliği kullanamayacaksam, belki bahanesi olacak ama, Apple store’den 5525 e-All-in-One AirPrint Yazıcı yazıcı alıp daha verimli bir sistem kuracağım.
Düşündüğüm yazıcıyı TB’le wi-fi ile bağlanıp TARAYICI dahil tüm özelliklerini kullanabilir miyim?
TB buna izin verir mi?
Cevap alabilirsem çok sevinirim.
Selamlar.
Uğur Bey selamlar, tarayıcı özelliğini neden kullanamıyorsunuz? Hata mesajı mı alıyorsunuz?
Günaydın, yoğun bir döneminizde bu ivedi cevap için teşekkürler.
HP’nin Mac icin sunmuş olduğu masa üstü programında sadece tarama özelliği var zaten.
Buradan cihazı görmediğini anlıyorum. (Yazı çıktısının da ise görüyor) Tarama ekranında seçecek bir cihaz yok. Tam tersini HP üzerinden ”Tara” seçeneğinde de bilgisayarı görmüyor.
MacPro ekranı
Bu da iMac ekranı. Daha önceden hafızasında kaldığı için cihazı görmüş gibi davranıyor ama tara dediğiniz zaman bu uyarıyı veriyor.
…
….
Sorun sanki HP’nin yazılımında gibi görünüyor. Yazıcı/Tarayıcının tam modelini paylaşabilir misiniz?
HP 2645.
Bağlantım.
Kurulum.
Evet 🙂 Problemim değişmedi ama yazıcım değişti. HP 5525 aldım ve Air Play özelliği dahil her şey kaplosuz oldu.
Kurdum ve başarılı biçimde çalışıyor.
Ama maalesef ”TARAYICI” yine çalışmıyor.
HP sitesinden yazılı indirdiğimde OS x için son seçenek 10.9 Mavericks.
Ben ise 10.10 Yosemiye kullanıyorum. Yazdırma işlemi başarılı olsa bile tarama işleminin başarısız olmasını artık buna bağlıyorum. Yapacağım işlemler tükendi 🙁
Yazıcıyı iMac’e USB ile doğrudan bağlayınca TARAMA gerçekleşiyor tabiiki. Ama masamda MacPro’da var.
Evet nihayet bu konsoldan işlemimi yapabiliyorum. Diğer tarama konsolları görmüyor ama işim hallediyorum. Bilinmesi için bunu haber vereyim.
Teşekkür ederim
Göktuğ bey merhaba, blogu ilgiyle takip ediyorum. Bu cihazdan almayı düşünürken aklıma, yenilenirmi? SSD yada Fusiondrive içeren günceli çıkarmı? diye geldi. Siz ne düşünüyorsunuz? Almak için doğru zaman mı?
Yakın zamanda bir güncelleme olması çok düşük ihtimal Kadir Bey. Bu ürünler pek sık güncellenmiyor. 🙂 Ayrıca: http://www.sihirlielma.com/apple-almak-icin-dogru-zaman/
Teşekkürler 🙂
Öncelikle başta Göktuğ bey olmak üzere tüm bilgi veren arkadaşlara sonsuz teşekkürler. Macbook pro retina ile başlayan maceram sayenizde Time Capsule ve bu gün son olarak iphone 6 ile son buldu 🙂 Şimdi soruma geleyim , iphone a airport utility yükledim fakat sadece time capsule ayarlarını değiştirebiliyoruz. Telefonumdan time capsule ve ona bağladığım hdd nin içerisinde ki bilgilere ulaşmanın bir yolu var mı? iphone u direkt olarak time capsul e yedekleyebilir miyim? İyi akşamlar herkese 🙂
Lexmark x364dn model yazıcım var, bunu time capsule bağlayarak airprint olarak kullanmak istiyorum. Mümkün mü?
TC icindeki filmleri iphone ve ya ipad ile baglanip izleyebiliyor muyuz?
mrb ben bu üründe en çok şunu merak ediyorum.bu ürüne ethernetle bağlanmış windows xp bilgisayarlara disk paylaşımı açıyormu. sadece xp desteği olan programlar var. mecburen windows xp disk paylaşım açmak zorundayım…
bende ayni seyi merak ediyorum. gerci yarin sabah deneyecem kurmayi. gelismeleri haber veririm.
Bende uzun süredir almak istiyorum ama birkaç husus kafamı kurcalıyor..
TC alacağım ama sadece mac bilgisayarları mı yedekleyebiliyoruz.. Evde eşimin kullandığı pc windows ve onun yedeğini de almanın bir yolu var mı?
Diğer bir konu da filmlerimi bunun içine koyup izlemek de bir başka düşüncem.. 3TB olanı alıp bunun 1TB alanını yedek 2TB alanınıda multimedya için kullanmak istiyorum.. Evdeki player WDTV Live.. Bu model hfs+ destekliyor.. Ama acaba TC ve ya yazılım kaynaklı bir sorun yaşarmıyım? Apple tv’nin yeni versiyonu çıkana kadar açıkçası bu player ile devam etmek istediğim için bu konu önemli..
Son olarak da bu diskler sürekli çalışır durumda olacak işlevlerinden dolayı.. Acaba ömürlerinde ciddi bir problem yaşarmıyım bu da endişelendiriyor.. Nihayetinde alıp 3 yıl sonra çöpe atmak istemem..
merhaba,
airport time capsule satın aldım. Mac Book pro i7 retina ekran ile kurdum. Konuk ağı çalışmıyor ve internete gecikmeli giriyor. Sanki kasıyor gibi. Maillerimde sorun yaşıyorum. Yedeklemede sorun yok Bir kaç defa sırladım tekrar kurdum. Yine aynı sorunları yaşıyorum. ipad de normal çalışıyor. Her bilgisayarın açılışında sorun yaşıyorum. Şu durumda sistemden çıkardım ne yapmalıyım.
saygılarımla
Osman Yıldırım
Macbook – Apple Tv arası airplay donma sorununu bu alet çözer mi acaba ?
Burada okuduklarıma göre ben de bir adet 2TB olanından aldım. Evimdeki ağ artık stabil hale geldi. Yedekleme derdi de bitti. Teşekkürler.
Hayırlı olsun 🙂 Yedeğe hiç ihtiyacınız olmaz umarım…
Teşekkürler. Masamda şık ve kullanışlı bir Apple ürünü daha oldu sayenizde. Hem de yedek derdinden kurtuldum.
merhabalar arkadaşlar
içindeki hdd in markasını bilen varmı acaba?
ve neden usb 2.0 yerine daha yüksek bir aktarım hızı kullanmadıklarını bilen varmı acaba?
teşekkürler.
Merhaba, evimde 100 mb download 5mb upload internet kullanıyorum. Fakat kullandığım kablosuz modem ile en fazla 50 mb hıza ulaşıyorum. TC ile download hızımı tam olarak kullanma şansım olur mu? Cevap için şimdiden çok teşekkür ederim. Saygılar…
Eski model TC kullaniyordum. Aradan 2 sene kadar bir sure gecince pat diye durdu. Arastirdim ve pekcok kisinin basina geldigini gordum. icine yerlestirilen guc adaptoru asiri isinmadan yanmisti. TCnin icini acmaya karar verdigimde tasarim olarak sacma gedi. Mesela icinde bir fan var ve altina havalandirma delikleri koymuslar. Ama bu havalandirma delikleri taban korumasi plastigi ile buyuk oranda kapanmis. Sonuc fan bosuna debelenmis. Eger yeni modelde de bu tarz bir problem varsa parayi cope atmaya gerek yok. Keske guc adaptorunun disariya alsalardi. Bozuldugunda kolaylikla degisirdi.
merhaba tahminen 4 ay once cihazi aldim ve sorunsuz bi sekilde aga bagladim hatta kablo ile kullandigim yazicimi bile wifi yazici olarak kullanmaya basladim ama kontrol ettgimde 2 tb alanin hala bos oldugunu goruyorum acaba kurulumda yada cihazda bi problem mi var ? otomatik yedekleme yaptigini bildigim icin her hangi bi islem yapmamistim , tesekkurler
güzel anlatım için teşekkür ederim.
lakin ben de bir çok apple ürünü kullanan biri olarak bu ürünü ihtiyacımın altında olduğu için satın almaktan vazgeçtim.
şöyle ki işim dolayısı ile sürekli thunderbolt diskler ile çalışmaktayım. fakat apple bu ürünü sunarken usb 2.0 yerine 3.0 tercih edebilirdi. thunderbolt olsa tadından yenmezdi. bu bağlamda network ağı içerisinde ki hızı tatmin edici gelebilir fakat yüksek datalar ile çalışıyor ve sürekli diskimizi güncellemek gerekiyor ise eğer ki network ağından diske kopyalamak yapmak istediğimizde yazma işlemi sırasında datamız bir sorun ile kopyalanabilir ve bunu farketmek geç olabilir. usb 2.0 da tatmin edici olmadığına göre thunderbolt lu bir versiyonunu beklemek mantıklı olacaktır.
Merhaba Arkadaşlar,
Time Capsule uzaktan bağlanmak için yaklaşık bir haftadır uğraşıyorum.
Supeonline Huawei HG552e ADSL modemimin Köprü Modu seçeneği yok. Köprü Moduna alamadığım için BTMM (Back to My Mac) ile bağlanamadım. Uzaktan başka bir ağdan Time Capsulü Finder Shared kısmında görebiliyor fakat bağlanamıyordum. Bu sebeple AFP ile “afp://100.84.xxx.xxx:548” şeklinde direkt bağlantı denedim ancak aynı ağ üzerinden Modem’in aldığı internete çıkış Public IP’si ile direkt bağlanabilirken Modem üzerinde TCP 548 portunu açtığım halde başka bir ağ üzerinden bağlantı sağlayamadım.
Arayüzünde Köprü modu seçeneği olan eski bir Zyxel marka modemin ayarlarını manuel yaparak Superonline üzerinden internet bağlantısı sağladım. Modemi Köprü moduna aldığım için PPPoE ayarlarını Time Capsul’e girerek onu ana router olarak ayarladım. Ancak maalesef yine BTMM üzerinden bağlantı sağlayamadım. Modemi resetledim, Back to My Mac’i hem Macbook hemde TC üzerinden açtım kapattım, TC yi resetledim vs.vs. ancak sonuç yok 🙁
Eğer Time Capsul’e uzaktan erişim yapabilen arkadaşlar var ise rica etsem nasıl bağlantı sağladıklarını, Time Capsul’ün tüm ayar detaylarını ve kullandıkları modem vs.’yi paylaşabilirler mi ?
Saygılarımla.
Murat Şeker
Merhaba Göktuğ Bey,
Evim iki katlı. Üst katta SuperOnline’ın fiber internet TILGIN modemi var. PHILIPS SKY3600 ethernet adaptörü (up to 14 Mbps) kullanarak elektrik şebekesi üzerinden interneti salona indiriyorum.
Salonda SKY3600 akım hattı ethernet adaptörüne TP-LINK TL-WA500G bağlı. 54Mbps hıza sahip olan bu access point alt katta salon dışında çok zayıf kalıyor. Üst katta neredeyse hiç erişilemiyor.
Deneyimlerinize dayanarak sormak istiyorum; Salonda Apple 2TB Time Capsule kullansam hemen üst katta TC ye bağlanabilir miyim?
Ayrıca Apple ürünleri dışında SAMSUNG Tablet, DELL dizüstü bilgisayar, isimsiz masa üstü bir bilgisayarın TC üzerinden internete bağlanmasında sorun olur mu?
TC yi en çok MacBook Pro ile kullanacağım.
Fiber internet hızım 25Mbps,
PHILIPS SKY3600 ethernet adaptörü, up to 14 Mbps.
Bunun çıkışına TC yi bağlamak istiyorum. Ne dersiniz?
Son olarak, yeni yapılan zam ile birlikte TC nin özelliklerinde bir değişme oldu mu?
Saygılar
Kenan
Kenan Bey selamlar,
Gözden kaçırmışım mesajınızı, geç de olsa yanıtlamak isterim.
TC kapsama alanı evin yapısına göre değiştiği için pek bir şey diyemeyeceğim. Ancak benim önerim, en kötü ihtimalle bir TC alıp denemeniz. Eğer istediğiniz verimi alamazsanız iade etme hakkınız var.
Diğer sorunuza gelince, diğer cihazların bağlantısıyla ilgili bir sorun olmayacaktır.
Selamlar.
iyi günler harıcı olarakta kullanılırmı ? yani bı kabloyla macten ıcıne tutup bıraksam baska herhangı pcde yıne kabloyla takıp o verıyı ıcınden alabılırmıyım
Göktuğ bey öncelikle google ile aynı sayıda sitenize giriyorum diyebilirim. Çok teşekkürler herşey için.
Nebi beyin bahsettiği time capsule cihazına (evimdeki) işyerinden nasıl bağlanırım hususunda yardımcı olursanız sevinirim.
Kolaylıklar dilerim.
Merhaba, Time Capsule ümü cloud olarak kullanmak istiyorum fakat bu konuda apple dan destek alamadım, modemim airties rt 205, airties cılar da destek vermiyor. Modemimi ve Time Capsule ümü nasıl ayarlamalıyım ? Yardım rica ediyorum
Merhaba; türkiyede misafir ağ çalışöıyor dimi?
evet çalışıyor
Merhaba Göktuğ bey;
Konu ile ilgili baya bir yorum bulunmakta bekli gözden kaçırmış bulunabilirim. Time Capsule’ü evimdeki ağa tanıtmış bulunmatayım. Benim sormak istediğim bu Tİme Capsul’e evin dışından erişebilirimiyim? Modem ASUS DSL-AC68U. Son olarak acaba Eylül ayında yeni modeli çıkacakmıdır?:)
Vay anam vay, neler dönmüş Serhat ya! 🙂
Nebi Bey Merhaba;
TC’ye sql tabalı bir program kurup server olarak kullanmamız mümkün mü acaba?
TC’ye sql tabalı bir program kurup server olarak kullanmamız mümkün mü acaba?
Herkese merhaba,
TC 3 TB modelini yaklaşık 1 aydır kullanıyorum. Superonline FIBER kullanıcı olarak TimeCapsule e dışardan istediğim gibi erişiyorum. turkcell hatlı iphone ile, herhangi bir kablosuz ağa bağlı IPAD ile, PC & Mac hatta akıllı TV ile ile bile dosyalara erişim istediğim gibi değişiklik yapabiliyorum.
Uzun süren deneme yanılmalar sonucunda şöyle çözdüm.
Fiber modem arayüzüne girdikten sonra : Gelişmiş > NAT ve DMZ bölümüne giriyoruz.Burada sunucu adresi bölümüne TC e verdiğiniz statik lokal ip yazıyorsunuz. kaydettikten sonra modemi kapatıp açın.
IOS ve android cihazlar için herhangi bir cloud explorer tarzı programlar ile wan ip adresinizi ve port olarak 445 giriyorum. kullanıcı adı farketmez ,şifre olarak TC şifresini giriyorum.
Windows PC ler için smb ile, Mac bilgisayarlar için afp ile bağlanıyorum.
Sevgiler
Merhaba Göktuğ Bey
Bu ürünü araştırıyorum bir süredir sizce hala alınabilir bir ürün mü?
Birde alakasız bir soru ise acemiliğime verin 🙂 baktığım network ürünlerin ac 1200 ac 1600 gibi ifadeler bulunmakta, bazı routerların aktarım hızları 300mbps -2600mbps gibi değerlerden bahsedilmekte. Time capsule için bu değerler nedir.
Time capsule yerine bir qnap veya synology tercih edilir mi sizce
Elbette, Mac’inizi lokal olarak yedeklemek istiyorsanız hala “taş gibi” cihazlar bunlar. 🙂 Sıfır, ya da temiz kullanılmış bir tane almayı düşünebilirsiniz ihtiyacınız varsa.
Bahsettiğiniz verileri anlayamadım, kusura bakmayın.
Ben belgelerimi iCloud’a taşıdığım için artık pek kullanmamaya başladım. Belki de yakında satmayı düşünebilirim. 🙂
Hacılar, TTNET ile yaşadığım fiber bağlantı ve verdikleri tilgin modeme çalışma alanım olan salondan wifi bağlantısı üzerinden sorunlar/kayıplar yaşıyordum. Airport express, extreme derken hadi yedek de alalım diyip time capsule aldım. Az biraz kapsamlı bir test yaptım, alttaki ekran görüntüsünde test sonuçları ve aradaki farklar bulunmaktadır. Mbps cinsinden değerler de mevcut. Değer mi değmez mi ne kadar fark eder etmez diye çok düşündüm.
Bu arada, salonda genelde 25-35 mbps arası bağlantılara ulaşıyordum. Modem anladı mı nedir testlere başladığımda biraz daha artış gösterdi fakat tam kapasiteyi modem wifi ağına yansıtamıyor.
SS : http://prntscr.com/ipvi33