2012 yılında incecik olan, 2013 yılında ise donanımsal özellikleri güncellenen iMac’i inceliyoruz bu yazıda. iMac nasıl bir bilgisayar? Kimler için öneriliyor? Güçlü mü? RAM, disk, grafik kartı daha sonradan yükseltilebiliyor mu? Satın alırken nelere dikkat etmeliyiz? Ve daha bir çok sorunun yanıtını bu yazıda vermeye çalışıyoruz.
21.5 inç iMac (2013-sonu) nasıl bir Mac?
Öncelikle 2.5 hafta boyunca test etme fırsatı bulduğum 21.5 inç iMac ile ilgili olarak ilk izlenimlerimi paylaşmanın doğru olacağını düşünüyorum. Apple’ın paketleme, daha doğrusu “kutu açma tecrübesi” konusunda ne kadar takıntılı, kullanıcılarının bu deneyimini ne kadar çok iyileştirmek istediğini zaten çok iyi biliyoruz. İlk defa bir iMac’i kendi kutusundan çıkarttığımda bu konunun önemini bir kez daha anladım diyebilirim. 🙂
Daha kolay paketlenebilen bir forma sahip olan iPhone, iPad ve MacBook’lara göre çok daha komplike bir şekle sahip olan iMac, gerçekten etkileyici şekilde paketlenmiş. Paket açılırken her adımda zerafet ve şıklığa ek olarak, iMac’e ulaşmak için resmen katmanları tek tek çıkartmak insandaki heyecan seviyesini arttırıyor.
Ekranın üzerindeki kılıf da çıktıktan sonra iMac’i ilk kez çalıştırmak ve 21.5 inç ekranı masanın üzerinde görmek ise büyük bir keyif.
iMac’i masanın üzerine yerleştirdikten sonra geriye yapacak pek bir şey kalmıyor aslında, güç kablosunu takıyoruz, klavye ve fareyi önümüzde çekince iş bitiyor. 🙂
21.5 inç’lik ekrana bakmak ise ilk başta biraz tuhaf gelmekle birlikte, 11 inç’lik MacBook Air sonrasında büyük bir rahatlık sundu bana. 1920×1080’lik çözünürlük ve göz seviyesinde kullanabilmek hem sağlık hem de ekrandaki uygulamaların yerleşimi açısından önemli bir artılar getiriyor. Harici bir ekran almayı ciddi ciddi düşünmeye başladım diyebilirim 🙂
“Bunları anlatmaya ne gerek var?” diye düşünüyor olabilirsiniz belki, ancak ürün incelemelerinde rakamsal veriler ve teknik özellikler yerine bu gibi konular üzerine yazmayı hem daha keyifli buluyor hem de bu şekilde ürünle ilgili yazılı olmayan bazı detaylara değinme fırsatı buluyorum. Daha geniş bir yorum için en aşağıdaki “Değerlendirme” kısmına da göz atabilirsiniz.
iMac kimin için?
Bir Mac almadan önce kendimize soramamız gereken bazı temel sorular var, bunları en basit haliyle şöyle özetleyebilirim:
- Taşınabilir bir bilgisayara ihtiyacım var mı?
- Bu bilgisayar ile ne gibi işler yapacağım?
Bu 2 basit soruya vereceğimiz cevaplar, hangi Mac’i almamız gerektiğine dair bize yardımcı oluyor.
iMac özeline gelirsek de, iMac’in kimler için uygun bir bilgisayar olduğunu şöyle özetleyebiliriz:
- Masaüstü çözüm isteyen, taşınabilir bir Mac’e ihtiyacı olmayanlar
- Yüksek performans ve yüksek disk kapasitesine ihtiyacı olanlar (Fusion Drive: HDD + SSD)
- Büyük, hatta devasa ekran isteyenler 🙂 (21.5 ve 27-inç)
- Sadeliği ve şıklığı sevenler, evinde ya da ofisinde ek bir kasa görmek istemeyenler
Lafı fazla uzatmadan, iMac ile ilgili detaylara geçelim artık…
Boyutlar ve Özellikler
2013 sonunda yenilenen 21.5 ve 27 inç’lik iMac ailesi, bugünkü formuna 2012’nin sonunda kavuşmuştu. 2013 yılındaki güncellemeler ve yenilikler ise tamamen iMac’in donanımı ile ilgili. Temelde en büyük yenilik MacBook Air ve MacBook Pro’larda olduğu gibi Intel’in Haswell işlemcileri ve 802.11ac kablosuz ağ standardı diyebiliriz.
2.5 hafta boyunca test ettiğim 21.5 inç’lik iMac hakkında hiçbir fikri olmayanlar için özetlemek gerekirse, iMac komple bir bilgisayar. Yani kutudan çıkan “ekran” içerisinde bir bilgisayarın ihtiyacı olan her şey var. 🙂 Eski tabirle “kasa” dediğimiz harici bir kutu, kablolar vb. hiç bir şey yok. iMac’i çalışır hale getirmek için yapmamız gereken tek şey kutusundan çıkarttıktan sonra tek bir kablo ile elektriğe bağlamak.
Aluminyum gövdesi, incecik kenarlı dev LED ekranı ve kablosuz klavye ve faresi ile iMac evimizde veya ofisimizde sadece işlevsel olarak değil, görsel olarak da bizi tatmin edecek çok şık bir ürün.
2013’te yenilenen iMac’in giriş seviyesinin teknik özelliklerine kısaca değinmek gerekirse;
- Yeni nesil Haswell kod adlı Intel Core i5 işlemci
- 8 GB RAM
- 1 TB HDD
- Intel Iris Pro grafik kartı
İşlemci
2012’deki iMac’e göre yenilenen işlemci, yani Haswell, önceki nesil Ivy Bridge işlemciye göre çok daha verimli ve yüksek performans gösterebiliyor. Bu sebeple de 2012 model iMac’lere göre, MacBook ailesinde de olduğu gibi, daha düşük hızlarda çalışmasına rağmen aynı performansı verebiliyor.
Bu sebeple işlemci hızına bakarak “bunların hızlarını düşürmüşler yahu” dememek gerekiyor. 🙂
Bellek
Bellek konusunda ise cömert davranan Apple, giriş seviyesindeki iMac’lerde bile en az 8 GB 1600 MHz DDR3 SDRAM’i dahil etmiş. Ancak 21.5 inç iMac, inceliğini korumak için bu belleklerin değiştirilebilmesine olanak tanımıyor. Bu sebeple 16 GB RAM düşünüyorsanız, bunu sonradan arttıramayacağınızı bilmek çok önemli.
İncelik ve hafiflik gibi konular hem MacBook ailesinde, hem de iMac ailesinde bu gibi kısıtlar getiriyor ne yazık ki. Ancak ben buna üzüldüğümü pek söyleyemem. Her ne kadar işlemci, disk ve bellek güncellemesi yapamasam da 11 inç MacBook Air’imin inceliği ve hafifliğinden oldukça memnunum. 🙂
Disk
Disk konusunda ise benim de test ettiğim giriş seviyesindeki 21.5 inç’lik iMac’ler 1TB’lık 5400-rpm’lik, 27 inç iMac’ler ise 7200-rpm’lik diskler kullanıyor. Elbette satın alma sırasında bunları SSD veya Fusion Drive diskler ile değiştirmek mümkün, ancak bunlara aşağıdaki başlıkta değiniyoruz… 🙂
Grafik Kartı
Grafik kartı konusunda ise ihtiyacımıza göre farklı çözümler sunan iMac’ler mevcut. Giriş seviyesindeki iMac’ler Intel’in Iris Pro grafik kartını kullanırken, üst seviye 21.5 inç modelde 1 GB GDDR5 belleğe sahip NVIDIA GeForce GT750M ya da 27 inç modellerde ise 4 GB GDDR5 belleğe sahip NVIDIA GeForce GT780M grafik kartına sahip olmak mümkün.
iMac üzerinde hangi çıkışlar mevcut?
iMac’in ön kısmı neredeyse tamamen ekran, sadece en üstte FaceTime kamerası yer alıyor. Yan kısımları ise çok çok ince, bu sebeple ön ve yan taraflarda herhangi bir düğme ya da giriş/çıkış bulunmuyor. (Daha önce yan tarafta CD/DVD sürücü yer alırdı…)
Arka tarafında yer alan çıkışlar ise şu şekilde:
- Kulaklık çıkışı
- SDXC kart girişi
- 4 tane USB 3 portu
- 2 tane Thunderbolt portu (aynı zamanda Mini DisplayPort çıkışı)
- 1 tane Gigabit Ethernet portu
iMac kutusundan neler çıkıyor?
iMac’i güzelce sarıp sarmalayan Apple, aslında kutu tasarımını da beklediğimiz gibi oldukça sade tutmuş. Satın alma seçeneklerine geçmeden önce iMac’in kutusundan çıkanlara da kısaca değinmek gerekirse, kutunun içinden şunlar çıkıyor:
- iMac ve güç kablosu
- Klavye ve Magic Mouse (veya Magic Trackpad)
- Küçük bir kullanım kılavuzu
- Apple logosu şeklinde çıkartmalar
Satın alırken seçenekler nedir?
iMac’in donanımsal özelliklerinin bir çoğunun güncellenmesi mümkün olmadığı için, alırken ihtiyacımızı düşünerek elimizden gelen en iyi iMac’i seçmemiz oldukça önemli. Çünkü sonradan istesek dahi iMac’imizi donanımını yükseltemiyoruz.
Satın alma aşamasında ise hangi özellikleri nasıl yükseltebileceğimize Online Apple Store’dan göz atmak mümkün. Benim test ettiğim 21.5 inç iMac için konuşmak gerekirse, satın alma esnasında şu yükseltmeleri yapabiliyoruz:
İşlemci
Giriş seviyesindeki iMac’in üzerinde gelen 4 çekirdekli 2.7 GHz hızındaki Intel Core i5 işlemci yükseltilemiyor. Ancak bir üst modeldeki 2.9 GHz hızındaki işlemciyi +520 TL fark ödeyerek Core i7 ve 3.1 GHz’lik işlemci ile değiştirebiliyoruz.
Bellek
8 GB bellek ise yine +520 TL karşılığında 16 GB’a yükseltilebiliyor.
Disk
En çok seçeneği ise depolama alanında görüyoruz. iMac’imizin üzerinde gelen 5400 rpm’lik 1 TB HDD yerine, şu seçenekler mevcut:
- 1 TB Fusion Drive [+ 520,00 TL]
- 256 GB Flash Depolama [+ 520,00 TL]
- 512 GB Flash Depolama [+ 1.299,99 TL]
Magic Mouse mu yoksa Magic Trackpad mi?
iMac’inizi bir fare ile mi kullanmayı tercih edersiniz, yoksa Trackpad ile daha rahat mı ediyorsunuz? Apple bu konuda bize ücretsiz bir seçim sunuyor. Dilersek Magic Mouse, ya da Magic Trackpad’den birini herhangi bir ücret ödemeden tercih edebiliyoruz.
Hatta istersek bir fark ödeyerek ikisini birden alabiliyor, ya da yine ücretsiz bir şekilde kablolu olan Apple Mouse’u tercih edebiliyoruz.
Klavye seçimi
iMac’imizin yanında gelen kablosuz Bluetooth klavye konusunda ise 3 farklı tercihimiz mevcut:
- Türkçe Q-klavye
- Türkçe F-klavye
- Uluslararası İngilizce klavye
Apple’ın Türkiye’de yıllardır isteyenler için daima F-klavye satışı yaptığını ve bu alanda en çok öne çıkan firma olduğunu da hatırlatmakta fayda görüyorum.
Ayrıca geliştiriciler, kod yazanlar için de klavye düzenini İngilizce olarak da satın almak mümkün. Böylece bazı tuşlara ve kısayollara ulaşmak daha kolay olabiliyor. MacBook ailesinde mümkün olmayan bu küçük detay da İngilizce klavye düşünenler için büyük bir nimet diyebilirim. 🙂
Değerlendirme
Öncelikle ilk defa, ve sadece 2.5 hafta boyunca iMac kullandığımı söylemem gerekiyor. iMac gibi komple bir bilgisayarı tek bir yazıda incelemek ve tüm özelliklerine değinmek elbette mümkün değil, ancak ilerleyen yazılarda zaman zaman yine bu yazıya referans vererek bazı noktaları biraz daha derinlemesine incelemeye çalışacağım.
Tıpkı Time Capsule’de olduğu gibi, bu yazıya sponsor olarak iMac’i temin eden ve test etmemi sağlayan Pupa Bilişim’e teşekkür ediyorum. Time Capsule ve iMac ile başladık, önümüzdeki dönemde farklı ürünleri de inceleyerek Sihirli Elma’da paylaşmaya çalışacağım.
2013 yılında güncellenmiş olan iMac, bize çok farklı yenilikler sunmasa da, bu onun kötü ya da yetersiz olduğunu anlamına gelmesin. Hem fiziksel özellikleri, yani görünüşü ve çalışma masasındaki duruşu, hem de teknik özellikleri ile iMac müthiş bir bilgisayar.
Benim tek canımı sıkan nokta, kendi içerisinde 1TB’lık HDD ile geliyor olması, ve SSD’den yoksun kalması. Ancak bunu da satın alma esnasında çözmek mümkün olduğu için, bu detayı Apple’ın “fazla disk kapasitesi isteyen” kullanıcılarına sunduğu bir seçenek olarak görmekte fayda var.
Özetlemek gerekirse, iMac’in çarpıcı ince tasarımı, parlaklığı azaltılmış 21.5 inç ekranı ve güçlü donanımı ile giriş seviyesinde bile tatmin edici bir performans sunuyor. Ancak karşılığında optik sürücünün olmaması, RAM güncellemesi yapılamaması ve giriş seviyesindeki ekran kartının biraz zayıf kalması da karar aşamasında aklımızda olması gereken konular.
Yazı içerisinde kısaca değindiğim bir konuyu da “Değerlendirme” kısmında biraz daha açmak istiyorum. Bu gibi incelemelerde daha önce de olduğu gibi olabildiğince rakamsal karşılaştırmalara ve test sonuçlarına girmemeye çalışıyorum. Birkaç yıl öncesine kadar bir bilgisayar alırken baktığımız ilk şey bu testler, rakamlar, işlemci hızlarıydı. Performans elbette önemli, hele ki asıl işimiz performansa ihtiyacımız olan işlerle ilgiliyse…
Ancak performanstan daha önemlisi, o bilgisayarla neler yapabildiğimiz, ve ne kadar kolay ve pratik yapabildiğimiz. Bu açıdan bakarak, “ölçülmesi zor”, rakamsal olmayan konularda yorumlar ve değerlendirmeler yapmaya çalışıyorum. Bu sebeple bazı okuyucularımız için bu gibi incelemeler yüzeysel kalıyor olabilir, ancak yukarıda bahsettiğim gözle bakarak değerlendirmenizi rica ediyorum.
Sihirli Elma kimlere öneriyor?
- Eğer masaüstü bir Mac düşünüyorsanız,
- Yüksek performans ve/veya yüksek disk kapasitesine ihtiyacınız varsa,
- Büyük ekranda çalışmaktan keyif alıyorsanız (21.5 ve 27-inç)
- Evde ya da ofiste çalışma masanızın yanında bir “kasa” görmek istemiyorsanız,
- Harici bir monitör almakla, kablolarla uğraşmak istemiyorsanız,
- Mac Pro gibi muazzam güçlü bir Mac’e ihtiyacınız yoksa,
iMac sizin için uygun bir seçim olabilir diyebilirim… 🙂
iMac’lerin güncel fiyatlarına göz atmak ve satın almak için Pupa Bilişim E-Store’a göz atabilir, kolayca sipariş verebiliriz.
Umarım okurken keyif almışsınızdır. Siz iMac kullanıyor musunuz? Modeli nedir? Memnun musunuz? Ya da bir iMac almayı düşünüyor musunuz?
Ürün çok şık ve gerçekten güzel duruyor, ısınma problemi yaşadınız mı? i5 işlemci ve nvidia ekran kartları ile alüminyum kasaların ısı konusunda bazen el yaktığını biliyorum. En basitinden i5 u işlemcili macbook air’im bile yeri geldiğinde klavyeye elimi değdirtmiyor, 75 derece görmüşlüğüm var.
Birde usb portları kapalıyken ve uykudayken çalışmaya devam ediyor mu?
Açıkçası hiç ısınma ile ilgili bir durum yaşamadım. MacBook Air’lerde havalandırma kapsamı daha kısıtlı tabi, ancak iMac’te benim dikkatimi çeken veya rahatsız eden herhangi bir durum olmadı.
Son sorunuzu tam anlayamadım, biraz daha detaylandırabilir misiniz?
ısınmaması güzel 🙂 bilgisayar kapalıyken (tam kapalı) veya uykudayken usb portlarından cihaz şarj edebiliyor muyuz?
Bunu deneme şansım olmadı ne yazık ki. Ancak tahminimce uyku modundayken şarj edilebilir. İlk fırsatta bir APR’da deneyeceğim Umut Bey.
Yine mükemmel bir inceleme…iMac çok şık hele 27 inç modeli çok heybetli duruyor masamda yer olsa ve ihtiyacım olsa alırdım.
27 inç modeli de inceleme fırsatım olur umarım… 🙂
2009 Late iMac 24′ kullanıyorum. Hiç donanıma dokunmadım, yükseltmedim. OS X Mavericks yüklü ve bırakın yavaşlamayı, daha da hızlandı. Onu çok seviyorum. Masamın üstünde bir mucize var 🙂
2009 model olmasına rağmen hala memnun olmanız çok önemli. 4 sene olmuş neredeyse, belki RAM ve SSD gibi takviyelerle size uzun yıllar daha hizmet edecek gibi görünüyor… 🙂
daha yeni LAte 2013 aldım 21.5 inch ve bilgisayarı limitlerinde kullanan biriyim kesinlikle yeterli bir kaç yıl sorna belki ram yukseltirim..onun dısında benim için bile yeterli bir bilgisyar.. 21 inch ble cok buyukken 27 inclik almazdım ama tabi çizim yapıcaklar vardır belki onlara hitab eder onun dışında 21 basic modeli cok yeterli
teşekkürler paylaştığınız için. 21.5 inç bana da oldukça büyük ama rahat geldi. 27″ ile çalışmak zorlar gibi düşünüyorum, ancak ihtiyaçlara göre kullanım şekli de değişiyor elbette 🙂
Merhaba Göktuğ Bey. Bende sizinkinin aynısından var ve bilgisayarda Apple programlarından başka bir şey yüklü değil. Yalnız bilgisayar çok uzun sürede açılıyor yani rahat 3dk bekliyorum, ayrıca klavye ve magic trackpad çok uzun sürede bağlanıyor ve bilgisayarda takılmalar oluyor. Daha öncede Mac kullandım ama bunun klavyesi kaba tabirle o kadar dandik ki ve bu ürünü bende Online Store’dan aldım. Sizin düşünceleriniz nedir ? Ne yapmalıyım ? Yanıtlarsanız çok sevinirim ve bu arada sizin siteniz sayesinde Mac kullanmayı öğrendim, Teşekkürler.
Hakan Bey selamlar,
Tam anlayamadım sorunuzu. iMac’e mi sahipsiniz yoksa 11″ Macbook Air mi?
Mac’inizde takılmalar oluyorsa “Etkinlik Monitörü” ile kontrol edip, işlemci ve bellek kullanımı gereksiz yere fazla olan bir uygulama olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
MacBook Pro kullanan birisi olsam da ileride sırf estetik duruşu ve geniş ekranı (ki fotoğraf düzenlemelerinde çok iyi olacaktır) için bir iMac almak istiyorum. Giriş seviyesinin bile bana hayli yeterli geleceğine inanıyorum.
Bu arada Göktuğ bey, bu tarz incelemeler çok daha güzel zannımca. Bu şekilde devam etmenizi dilerim. Ellerinize sağlık.
(Kutudan çıkarma işlemini ve tabii kutusunu daha detaylı fotoğraflasaydınız keşke)
Yorumunuz için çok teşekkürler Kerem Bey. Umarım düşündüğünüz iMac’e ilk fırsatta sahip olabilirsiniz. 🙂
Kutudan çıkartma konusunda ileride farklı yazılar olabilir. iMac’in piyasaya çıkış tarihinin üzerinden çok zaman geçtiği için bu seferlik atlamış olduk. 🙂
late 2012 modeline sahibim. yaklaşık 4 aydır kullanıyorum. tasarımı vb çok harika fakat performans olarak maalesef fiyatının karşılığını vermiyor. belki de bunun sebebi ssd’den yoksun olması olabilir. ama her ne olursa olsun bu fiyatta bir pc’nin performansı daha iyi olmalıydı. açılışı 1 dk’nın üzerinde sürüyor. açıldıktan sonra dock’un gelmesi ve tıklanan bir programın (mesela ben opera kullanıyorum) açılması yine 1 dk belki daha uzun sürüyor. ben bir teknoloji markette 11 inchlik ssd’li bir air inceledim neredeyse kafamı oradaki masalara vuracaktım. mesela ben tıkladığımda 10 defa zıplayarak açılan bir program onda 1 zıplamada açılıyordu. programları ram’e aldıktan sonra problem yok ama, bilgisayarın ilk açılışı ve bazı programların açılma süreleri gereğinden fazla uzun. mavericks ile bu süre daha da arttı. apple ile iletişime geçtim. bir rapor istediler ( bir takım klavye tuşlarına bastım masaüstünde bir rapor oluştu) sonuçta problem yok normal dediler. insan 10 sn’de açılan win 8’i görünce 3000 tl’lik bir bilgisayarın bu haline üzülüyor tabi.
neyse, uzun lafın kısası, eğer ssd olmadan alacaksanız sakın almayın derim. ssd’li bir air alın hem daha ucuz hem de daha hızlı.
Söylediğiniz gibi SSD büyük fark yaratıyor. Benim de tavsiyem, bundan sonra alınacak tüm bilgisayarların SSD’li olması yönünde. Gerçekten önemli bir performans artışı sağlıyor SSD.
Son ana kadar almak istediğim bilgisayardı..Elimdeki 21,5 harici ekran yüzünden macbook aldım.Her yönüyle mükemmel makine.Fiyatlı olmasına rağmen ,seçimi Apple olanların fiyat konusuna takılacaklarını sanmam 😉
Bence sizin seçiminiz de çok mantıklı olmuş. Harici bir ekran ile desteklenen MacBook kullanımı da çok keyifli oluyor. 🙂
2011 mac book pro ve 2011 27 inç İMac sahibiyim. İkisinden de çok memnunum. Macbook pro’ya SSD taktıktan sonra performansı mükemmel oldu. iMac için belki ileride SSD düşünebilirim ama şu anki performansı bana yetiyor. Mavericks sonrası performansta herhangi bir değişiklik olmadı. 27 inç ekranda çalışmak çok keyifli.
27 inç ekran ile çalışmaktan memnunsunuz sanırım, peki ekrana ne kadar mesafede oturuyorsunuz genelde? Çift ekran çalışıyor musunuz?
Sunu merak ediyorum, baska bir bilgisayarda i7li 16gbli 2gb ekran kartli donanima sahip olunca fiyat max 3000 oluyor. Tek fark isletim sistemi mi? Cogu kisinin butcesi 6000 liraya yetmez. Tek fark istletim sistemi mi? Ayni fiyatlardaki diger bilgisayarda i7ken i5 nasil bu kadar pahali olabiliyor. Ustelik hard disk de dusuk.
Ali Bey selamlar,
Tek fark elbette işletim sistemi değil. Apple’ın en büyük farkı donanım ve yazılımın en yüksek performans gösterecek şekilde çalışabilmesi. Yani Apple’ı sadece yazılım veya sadece donanım olarak düşünmemek gerekiyor.
Bunun için doğru donanım seçiliyor, işletim sistmi doğru kullanılıyor. Parçaların kalitesi, sadece saydıklarınız değil, kasasından yapıştırıcısına, pilinden diskine kadar Apple kendine özel üretilen ürünleri de kullanarak bir araya getiriyor.
Çok güzel cevap olmuş, harika.
Ben şahsen 2009 model kasayı daha beğeniyorum. Yanları hem o kadar ince olmaması daha sağlamlık hissi vermesinin yanında yan taraflarda kart yuvasının ve optik sürücünün olması bence daha kullnılışlı. Ben memnunum, hatta başka pc veya laptoplarda iMac imin rahatlığını arıyorum; ancak 21,5″ ekran artık ufak geliyor, gönlüm 27″ den yana.
Kart yuvası ve USB gibi girişlerin arka tarafta olması bir dezantaj yaratıyor kesinlikle. Ancak işin 2 yönü var:
Yanda olunca tak-çıkar yapmak kolay. Ancak arka tarafta olunca daha güzel gizlenmiş oluyor, görüntü kirliliği olmuyor. 🙂
Hayırlı olsun efendim. Ben de thunderbolt ekranı almak istiyorum.
2011 macbook air sahibiyken 2-3 hafta önce Vatan Bilgisayarın bir kampanyasıyla 2013 model 🙂 giriş seviyesi 21.5 imac aldım. Açıkçası zaten tasarımına aşık olduğum için fiyat avantajı da yakalayınca (12 taksitin bitmesine de az bir süre kalmışken) düşünmeden siparişi verdim. Gerçekten yazdığınız gibi kurulum gibi bir dert yok, tam manasıyla tak çalıştır. Tasarım ve ekran kalitesi zaten aşık olunası. Mac os x kullanım rahatlığını yazmaya gerek var mı? Sanmıyorum. Benim diğer bir dikkatimi çeken mevzu sessizliği. SSD’li bir cihaz olmamasına rağmen sıfır ses. Bir kaç kere kulağımı dayayıp dinlemişliğim var 🙂 Yanına yatıp uyuyun, rahatsız olmassınız. Eğer elinizde başka “elmalar” da varsa kullanım zevki kat be kat artıyor. Yapabildikleriniz (airdrop’la dosya paylaşımı mesela) ve bunların kolaylığı insana tuhaf bir mutluluk yaşatıyor.
Gelelim beğenmediklerime; 1.Daha önce yazıldığı gibi tüm girişlerin arkada olması. Estetik olarak şahane lakin kullanımda bir takım zorluklar yaratıyor.
2. Sıkıntım hdd. 5200 rpm bir hdd koymak nasıl bir anlayış anlayabilmiş değilim. Hele ssd’li bir macbook air’den sonra açılış ve kapanış çok sevimli gelmiyor kullanıcıya. Hem de aradaki muazzam donanım farkına rağmen. Aklıma gelen başka bir sorun da yok.
Aslında Vatan’dan almanın bana maddi anlamda ciddi bir avantajı olsa da kendi isteğime göre düzenlemeler yapamamak canımı sıktı. Mesela gelen klavye f klavyeydi ve ilk günler işkence oldu kendi adıma. Sonra yine bir apple güzelliği olan klavyenin tuşlarının çok kolay sökülüp takıldığını keşfettim ve q klavyeye yarım saatte sıfır maliyetle erişmiş oldum 🙂
Son olarak yazınızdan okuduğum ve beni hayal kırıklığına uğratan bir durum ram arttırılamaması oldu. Online store’da 16 gb ile değiştirme şansını gördüğümden ileride değiştirebilirim diye düşünmüştüm. Açıkçası bu duruma kafam pek basmadı???
Çok uzattım biliyorum son olarak önümüzdeki yıl yapacağım bir ssd takviyesi (ram de olsa şahane olurdu ama olmuyormuş) ile tam istediğim gibi bir masaüstü bilgisayara sahip olacağımı düşünüyorum. Kısmetse de uzun yıllar kullanmayı düşlüyorum.
ben ssd takılamayacağını biliyorum. nasıl takılabilir?
Bu konuda pek çok video var. Eğer hdd’yi tamamen iptal edip ssd takacaksanız çok da zor olmadığını okudum. Eğer Hdd ile beraber ssd kullanacaksanız biraz daha zahmetli. Ayrıca apple yetkili servislerinde biraz tuzlu bir üret karşılığında da yaptıklarını okudum.
Merhaba; uzun araştırmalardan sonra ciddi kafa yorarak sonunda geçen hafta apple Eğitim Mağzasından İmac 21.5 inç almaya karar verdim. Amatör fotoğrafcılık ile uğraştıgım için RAM konusunda çok kararsızdım ama bana yeteceğini düşünerek 8GB kalmasına karar verdim. Sadece alırken 256 GB SSD taktırdım. Şu an kullanmaya başlayalı 1 hafta oldu ve windows da geçen yıllarıma üzülüyorum. Giriş seviyesinde bile bu ekran kartının zayıf kaldığını düşünmüyorum, bence gayet yeterli. Hele hele windows faciasından sonra. Görüntü ,stabilite, kullanım, herşey 4/4 lük. En ufak ses ve ısınma sorunu yok. Sizin yazılarınızı uzun uzun okudukdan sonra kullanımda en ufak bir zorluk çekmedim. Teşekkür ederim.
Ayrıca paylaşmak istedim; İmac ile beraber mause olarak apple magic mause seçmiştim ancak sizin yazılarınızdan sonra Magic Trackpad ile değiştirmeye karar verdim. Müşteri hizmetlerini aradığımda ”parça değişimi yapamayacaklarını ürünü tümüyle iade edebilceğimi söylediler” bende ”vazgeçtim bir daha size iş çıkmasın dediğimde” bana Magic trackpad’i hediye edeceklerini söylediler ve gönderdiler. Şok olmakla beraber bir o kadar mutlu ettiler beni. Müşteri memnuniyetinde son nokta sanırım bu.. Apple bu yüzden Apple bence.. Sevgiler.
Late 2012 27″ iMac kullanıcıyım. i7 3.4 Ghz CPU (Ivy Bridge), GTX 680M ve 1 TB Fusion Drive dan oluşan bir sistem kısaca. 1990 dan beri PC ve donanımı hakkında bilmediğim çok az şey vardır. Amstrad, Commodore ve Amiga geçmişimi oyun hatırası olarak sayarsanız, Windows 3.1 ile başlayan PC geçmişim Windows 8.0 ile son buldu diyebilirim. Donanım bilgisi olarak guru sayılabilecek bir seviyede iken, Asus 17″ Gaming Laptop’unu (modeli aklımda değil fiyatı 5.000 tl civarı idi) almak üzere iken, kendimi 15″ Retina MacBook Pro alırken buldum. O gün den beri (2013 Şubat) Mac OsX denen Unix temmelli platforma döndüğümden beri, kimse yanlış anlamasın “amelelik yaptığımı anladım”. Her 2-3 ay da bir mutlaka format yüzü gören, ya da bir şekilde hardware güncellemesi gören PC lerime harcadığım zaman ve para nın gerçekten gereksizce savrulduğunu ve zaman kaybı yarattığını gördüm. Ayrıca PC platformunda en az 8-10 software i lisanssız kullanan ben (işletim sistemim her daim lisanslı idi) Mac’ te kullandığım neredeyse tüm programları lisanslı kullanıyorum. Çünkü 3rdy Party yazılımcılarından tutun, core (çekirdek) sisteme yazılım üretenlerin %95 i bunu hakediyor. Macbook Pro ile başlayan macerayı Eylül’de iMac ile masaüstüne de taşıdım. Tüm oyunlar dahil (zaman bulamasamda) hiç bir sıkıntı olmadan raporlamalarımı, (ki sayesinde Filemaker diye muhteşem bir veri tabanı uygulaması ile tanıştım), ailem ile ilgli tüm photo video arşivlemelerimi, yıllarca birktirdiğim ve iPhonum la satın aldığım müzik arşivimi tek bir elden kontrol edebilmenin keyfini sürüyorum. Göktuğ sayesinde son aldığım Apple TV ile beraber çocuklarımın ve tüm ailenin keyfine diyecek yok. Çok uzattığımın farkındayım, bir PC fanatiği olarak ben (öyle idim), beni yarın itibarı ile sabaha kadar kızılcık sopası ile dövseniz yine iMac, yine MacBook Pro derim. Bu cihazların hepsini “kuruşunu” hak eder. Deneyimle sabit.
Sahip olabilecek tüm dostlara sevgiler, kullanıcı arkadaşlara ayrıyetten selamlar.
Bende 2 ay önce imac aldım 27″ lik i7 3.5 Ghz 1 tb fusion drive 32 gb ram gtx780m ekran kartı magic trackpad ile magıc mouse da dahil tabi ilk defa mac e gectim pat diye benimde pc geçmişim dos a dayanır alısırmıyım alısamam mı derken şimdi windows da ne kadar amelelik yaptıgımı anlıyorum tek sorunum istedigim programları bulabilirmiyim? Olmuştu herşeyin fazlası bile var insan zevkle oturuyor ekran basına hemen cıkman mı lazım uyut gitsin 🙂 pc basına gldin oturdun bas klavyeden bi tusa bitti 🙂 sesi cok guzel insan zevkle muzik dinliyor ama son zamanlarda safari ile ilgili problemler yasıyorum sanırım önbellegi temizlemem gerekicek ilerde ssd ler biraz daha ucuzlarsa direk ssd alıp takarım 🙂
Mac ailesine hoş geldiniz, hayırlı olsun 🙂
SSD çok daha iyi bir performans sunacaktır kesinlikle. Fırsatınız olursa geçmenizi tavsiye ederim.
2013 Sonu iMac 27″ kullanıcısıyım. 8 GB ram, 2 GB GTX 775M,
3.4 GHz Intel Core i5.
Apple Store açılınca sistemime SSD disk taktırmak istiyorum. Ben windows pc kullanırken devamlı SSD kullandım onun için iMacin hard diski SSD nin yanında normal olarak ağır kaldı. Açılış hızını ve kopyalama hızını bariz etkiliyor. SSD takılınca eşsiz muhteşem bir bilgisayar olacağına inanıyorum. Sisteme gelince, söylenecek söz yok. Tek kelimeyle mükemmel…
Merhabalar, ben de geleceğe yönelik bir imac düşünüyorum ama emin değilim. Mimarlık okuyorum, dolayısıyla geniş bir ekrana ve güçlü grafiklere ihtiyacım var. 27 inç modellerin birisi 3.2, diğeri 3.4ghz. 3.4ghz model, arasındaki fiyat farkını ödemeye değecek farklılıklar yaratır mı?
Merhabalar, ben de geleceğe yönelik bir iMac almayı planlıyorum. Mimarlık okuyorum ve 27 inçlik model gözüme oldukça cazip geliyor. 3.2ghz ve 3.4ghz modelleri arasındaki fark çok büyük müdür? yani o fiyat farkını ödemeye değer mi?
Özel bir durumunuz olmadığı sürece aradaki farkı çok hissedeceğinizi düşünmüyorum.
Merhaba ben ilk defe bir imac almayi dusunuyorum ve bu konuda hic bir bilgim ve tecrubem yok 27 inc lik modeli var aklimda fotograf duzenlemelerinde kullanacagim
Şuraya göz atabilirsiniz: http://www.sihirlielma.com/hangi-mac-macbook-almali/
27″ i5 işlemcili imac aldım. Ram yetersiz geldi 12gb yaptım. Doğruyu söylemek gerekirse onca para vermeme rağmen o paraya değecek randıman alamıyorum. Ekran inanılmaz yansıma yapıyor. Ters ışık olduğunda ekrandaki işten fazla kendimi görüyorum 🙂 Klavye ve mouse pilleri inanılmaz hızlı tükeniyor. Her marka pil kullandım ama nafile yetişmiyor. Aşırı derecede ısınıyor. Özellikle kışları sıcaklık direk hissettiriyor kendini. 8gb ram e rağmen aynı özelliklerdeki pc ondan daha stabil çalışıyor. Her iki makinada after effect çalışınca tamamen farkedilir oluyor aradaki hız. Imac ler neden böyle anlamadım doğrusu. Ayrıca Since73 arkadaşımın pc sine 2-3 ayda bir format atıyor olmasınıda garipsedim. Onca katalog, broşür ve ek olarak 3d çalışıyor olmamıza rağmen pc lerimizde herhangi bir kasma donma vs gibi performans sorunu yaşamıyoruz. Bu durumu ben pc için çok daha fazla olan program çeşitliliğine bağlıyorum. Mac üzerinde bu kadar program olmayınca bulduğunuz tek programı kuruyor alternatifleri fazla olmayınca da bir daha silmek zorunda hissetmiyorsunuz. Ancak pc de durum çok daha farklı. Çünkü bizler ofiste standart programlarımızı yüklüyor ve zırt pırt yeni program yüklemiyoruz. Windows 7 de bile 1 kez format atmıştık ikinci formattada 8.1 kurduk zaten.
Dediğim gibi iş amaçlı kullanınca fanatik olamıyorsunuz. Verdiğiniz paranın hakkını almak istiyorsunuz. 5 bin lira para vererek aldığınız cihaz 2 bin liralık olanla baş edemiyorsa bu benim için tercih sebebi olamıyor.
Ben işte 5 yıldır mac pro 27” kullanıyorum şimdide 21.5” liğini eve aldım gerçi bir haftadır kutusunda açma fırsatım olmadı. Pil olayı aynen dediğiniz gibi 🙂 Magic mouse çok kullanışsız bence. Üzerindeki dahili touchpad benzerimsi olayı olmasa atarım o derece. Pil için 6 tane şarjlı pil aldırdım 2 tanesi devamlı şarj oluyor… Dönüştürüp duruyorum yoksa baş edemiyorum. 21.5” in ekran çözünürlüğü çok küçük gelecekmiş gibi geliyor ama hayırlısı diyelim…
imac orjinal power kablosunu nerden bulabilirim acaba ?
birde yerinden sökerken kauçuk kısımdan sökmek sağlıklı mı ne kadar sağlam sizce ?
yetkili teknik servislere danışmanızı öneririm
kabloyu çıkarırken kauçuk kısmından mı çekerek çıkaralım sence ?
Ben yakın zamanda iMac almayı planlıyorum. i5 işlemcili olarak alsam (bir çok program vs. indireceğim) hızı düşer mi? i7 mi almalıyım? Bir de bilgisayarın mousesine neden magic deniyor, bir özelliği mi var?
i5 büyük oranda yeterli gelecektir. Yüksek işlemci gücüne ihtiyaç duyduğunuz özel bir uygulama yoksa i7 almanıza pek gerek yok.
Merhaba, nerdeyse 5 yıl olmuş ama belki ulaşabilirim diye yazmak istiyorum 🙂 2013 model Imac ten hala memnun musunuz 2. el almayı planlıyorum, görüp de yazarsanız çok sevinirim teşekkürler,