Ana Sayfa Apple Apple dünyasında haftanın özeti – 2

Apple dünyasında haftanın özeti – 2

3

İşte bu hafta Apple dünyasında dikkatimi çeken bazı haberler ve gelişmeler:

AR yani Zenginleştirilmiş Gerçeklik uygulamaları ARKit ve iPhone X ile daha fazla hayatımıza girmeye başladı artık. Chalk da bunun ilk güzel ve faydalı örneklerinden olacak gibi görünüyor. FaceTime gibi karşılıklı kamera üzerinden görüşme yapıyor, ama bu sefer arka kameraları kullanıyoruz. Böylece diğer cihazın ekranında görünen şeyler üzerine çizimler yapma, onları daha iyi yönlendirme şansımız olabiliyor.

AR’dan konuyu açmışken, Apple’da satışı başlayan bir de oyuncak ayı var. Bu ayı normal bir oyun arkadaşıyken, aynı zamanda iPad uygulaması sayesinde bambaşka bir oyuncağa dönüşebiliyor. Detaylar için aşağıdaki videoya göz atabilirsiniz.

Bu hafta Apple için ufak güncellemeler ile hata düzeltme haftasıydı diyebiliriz. iOS, watchOS ve macOS’e gelen güncellemeler kritik olmasa da ufak tefek hataları düzeltiyor. Güncellemediyseniz bugün göz atmanızda fayda var.

Bir yandan da iOS 11.1 hazırlanıyor. Yeni sürümün en önemli özelliklerinden biri Apple Pay ile iki kişi arasında para transferi yapabilmek olacak. Henüz ülkemizde Apple Pay’i kullanamıyor olsak da, bu yeni özelliğin Apple Pay’in geleceği için inanılmaz kritik olacağını tahmin etmek zor değil. Sadece iPhone ile iki cihaz arasında para gönderip almak ve aynı cihazla ödeme yapabilmek müthiş bir kolaylalık!


iPhone 8 ile birlikte hayatımıza giren Qi (çi) kablosuz şarj özelliği yabancı bloglarda test edilmeye başlandı bile. Qi standardı ile iPhone’u şarj etmek kolay olsa da hem yavaşlığı (yaklaşık 5W gücünde bir şarj aletiyle şarj ediyor gibi, yani kutudan çıkan minik adaptör) hem de cihazın titreşimleri sonrasında yanlışlıkla şarj edilebilir alanın dışına çıkması sebebiyle ideal bir çözüm gibi görünmüyor. Apple’ın AirPower adlı ürününü 2018 için şimdiden duyurmasının sebebi de biraz daha netleşmiş oldu böylece. 🙂


iPhone X’teki notch üzerine biraz daha detaylı bilgi almak, farklı durumlarda nasıl çalıştığını ve ekranda nasıl yer aldığını görmek istiyorsanız bu detaylı makaleye göz atmanızı öneririm. iPhone X elimize geçmemiş olsa da, en azından nasıl kullanılacağına dair biraz daha fikir edinmek için güzel… 🙂


iPhone 8’in ilk incelemelerinde fazla öne çıkmayan ama bazı detaylı incelemelerde dikkat çeken önemli bir detay da slow-sync flaş ile fotoğraf çekilebilmesi. Bu sayede gece fotoğraflarında flaşın patlayıp arkaplanı tamamen siyah yapmasının önüne geçilebiliyor. Örnekler etkileyici, denemek için sabırsızlanıyorum. Flaşlı fotoğraf çekmek artık çirkin fotoğraflara sebep olmayacak gibi artık… 🙂

Sıkı bir Watch kullanıcısıysanız Apple’ın watchOS 4 ile kalp ritmini daha yakından takip ettiğini ve anormal zıplamaları yakalayabildiğini zaten biliyorsunuzdur. Ancak Apple işi daha da ileriye götürmeye kararlı ve bu yüzden de yakın zamana aldığı bir patent ile Watch ile tansiyon ölçmek için de bir yol bulmuşa benziyor. Başarılı olur mu bilemiyorum, ama Watch ile kalp atışı, tansiyon ve şeker ölçümü yapıldığı zaman dünyayı değiştirecek bir cihaz olacağından eminim.

Hazır Watch’tan bahsetmişken, sadece yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklet gibi sporların değil, Watch ile HIIT, ağırlık çalışması, kürek, merdiven çıkma gibi egzersizlere ek olarak snowboard, dans veya yoga gibi aktiviteleri de takip etmek mümkün.

Bir diğer ilginç haber ise Apple’ın her yeni iOS sürümü öncesinde eski cihazları veya işletim sistemlerini yavaşlatıp yavaşlatmadığıyla ilgili çalışma. Futuremark ortada bir sıkıntı göremiyor, ama gerçek hayattaki deneyimler bundan biraz daha farklı gibi. Sizce her sene cihazınız yavaşlıyor mu? Apple bunu kasıtlı yapabilir mi?

Geçtiğimiz hafta Amazon’un yeni hoparlörlerinden bahsetmiştim. Bu hafta Google benzer bir seri çıkarttı desem şaşırır mısınız? İşte Google Home Mini ve Max. Peki sırada kim olacak sizce? 🙂


Geçtiğimiz hafta ayrıca Steve Jobs’ın vefatının 6. yılıydı. Tim Cook’un paylaştığı tweet’i aşağıda görebilirsiniz…

Herkese keyifli pazarlar…

3 Yorumlar

  1. orjinal yazıda ‘blood pressure’ burada nabız olarak çevrilmiş. tansiyon olmalıydı. nabız kalp atış hızı demek ve bunu mevcut apple watch zaten yapabiliyor.

  2. Ben şahsen apple’ ın kasıtlı olarak eski cihazları yavaşlattığını düşünmüyorum. Bu problem benim de mağduru olduğu 4S serisinde çok kayda değer bir şekilde yaşandı. Aslında iyi niyetli bir çalışma tüm cihazlarını senesine bakmaksızın güncel tutma arzusu ve 4S serisinde yaşanan sorunun bir mühendislik hatası olduğu kanaatindeyim. Bence son yıllarda her şeyin kötüye gittiği dünyada apple her ne kadar bizim öz markamız olmasa da hayatımıza gerçekten iyi bir şeyler kattı ve katmaya devam ediyor.

    Bu arada apple watch ilk çıktığında tansiyon ölçmediği sürece almam demiştim. Sanırım bir sonraki seride dolar müsade ederse alıcaz gibi 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz