Ana Sayfa Apple 2017 Apple için nasıl geçti?

2017 Apple için nasıl geçti?

1

2016 Apple adına tartışmalı bir yıldı. Şirketin gelirlerindeki düşüş, kulaklık girişi olmayan iPhone’lar ve MacBook tarafındaki gelişmeler birçokları için hayal kırıklığı olarak nitelendirilmişti.

Peki 2017 Apple için nasıl bir yıl oldu? Yeni yıla günler kala Sihirli Elma ekibi olarak 2017 yılında Apple cephesindeki kayda değer gelişmeleri ve düşüncelerimizi yazdık.

AirPods

Aslında AirPods geçen yıl tanıtılmış bir ürün ancak piyasaya 2016 Aralık ayının ortasında sürüldüğü için cihaza yönelik kullanıcı deneyimlerinin birçoğu 2017’ye yansıdı. Dolayısıyla listeye eklemeden geçmeyelim dedik.

İlk çıktığında fiyatı ve tasarımıyla birçok eleştiriye maruz kalan Apple’ın kablosuz kulaklıkları oldukça sevildi. Hatta Creative Strategies’in raporuna göre düşecek, kaybolacak endişesiyle birçok tartışmaya sebep olan cihaz %98 oranında müşteri memnuniyetini yakalamış.

AirPods hakkında Göktuğ’nun 6 aylık deneyimlerini aktardığı bir yazı da sitemizde mevcut.

iPhone 10 yaşında

Steve Jobs 9 Ocak 2007’de ilk iPhone’u tanıttığında dünyanın bambaşka bir yöne doğru evrileceğini henüz bimiyorduk. Aradan geçen 10 yılda buna bizzat şahit olduk.

2017 hayatımızı değiştiren iPhone’un tanıtılmasının 10. yılıydı. Teknolojiyle ilgilenen ya da ilgilenmeyen herkesin hayatına mutlaka bir şekilde dokunmuş olan bu telefona yönelik bir saygı duruşu…

Yeni iPad, kırmızı iPhone ve dahası…

2016’nın bahar etkinliğinde iPhone SE’yi tanıtan Apple bu sene iPad tarafında yeniliklere gitti. iPad Air 2 tedavülden kaldırılırken yerine yerine 9.7 inç iPad getirildi. Bununla birlikte PRODUCT (RED) kapsamında kırmızı iPhone 7, yeni Apple Watch kordonları, Apple Clips uygulaması ve ürünlerdeki kapasite değişimleri de duyuruldu.

Apple bu dönemde çok büyük yenilikler yapmasa da bir bahar temizliğine gitti diyebiliriz.

WWDC 2017

Apple’ın her sene Haziran ayında düzenlediği geliştirici konferansı bu sene dolu dolu geçti. iOS, macOS ve watchOS’e gelen kapsamlı yazılım güncellemelerin yanında donanım tarafında da oldukça ilgi çekici ürünler tanıtıldı. WWDC’de dikkat çeken başlıklar şunlardı:

  • macOS High Sierra
  • iOS 11
  • watchOS 4
  • iMac Pro
  • HomePod
  • 10.5 inç iPad Pro

Tüm bunlar ve daha fazlası için Göktuğ’nun kapsamlı değerlendirme yazısını okuyabilirsiniz.

WWDC 2017 son derece doyurucu ve Apple’ın ekosistemini önemli ölçüde şekillendiren bir etkinlik olarak akıllarda kaldı.

Apple Watch Series 3

Hücresel desteğiyle birlikte Apple Watch Series 3 artık tam anlamıyla bir akıllı saat oldu diyebiliriz. Yeni S3 işlemcisi ve W2 kablosuz çipiyle çok daha güçlü bir performans vadeden saatin watchOS 4 ile birlikte maharetleri katlanıyor.

Apple Watch Series 3 genel olarak 2017’de Apple’ın beğenilen ürünleri arasında yer alsa da hücresel bağlantıdaki aktivasyon sorunları ve pil ömrüne yönelik ciddi eleştiriler almıştı.

Apple TV 4K

Açıkçası Apple TV tanıtıldığı ilk andan beri Apple’ın hobisiydi. Apple TV 4K ise adı üstünde 4K özelliği ile birlikte geldi. Tüm streaming servislerini bünyesinde barındırması, AppStore uygulama desteği ve Apple ürünlerinin ekranını AirPlay televizyonunuza yansıtmak istiyorsanız güzel bir ekosistem tamamlayıcı.

Maalesef Türkiye’de streaming servislerinin birçoğu kullanılabilir olmadığından cihazın önemli bir özelliğini biz kullanamıyoruz ancak dünyada bu servisleri bünyesinde barındıran başka bir ürün yok. Bu bakımdan eşsiz bir ürün.

iPhone 8 ve 8 Plus

iPhone X’un değişimine mesafeli olanlar için çıkarılmış, daha güvenli yoldan giden iki ürün iPhone 8 ve 8 Plus.

Performans bakımından iPhone X ile aralarında çok ciddi farklar olmasa da haliyle tüm gözler Apple’ın 10. yıl iPhone’undayken iPhone 8’ler yeterince ilgi görmedi. Tabii bu kesinlikle kötü ürünler oldukları anlamına gelmiyor.

Selefinin tasarımından cam arka tarafıyla ayrılan iPhone 8’ler kablosuz şarj desteğiyle geliyor. A11 Bionic işlemcisi ve kamera iyileştirmeleriyle 2017’nin en iyi telefonları arasında yerini ayırtan 8 serisi iPhone X bir yana, 7’lerden pek bir farkı olmaması nedeniyle de pek konuşulmadı. Yine de iPhone X’un fiyatını pahalı bulanlar ve yeni tasarımı beğenmeyenler tercihini iPhone 8’den yana kullandı.

iPhone X

10. yıla özel olarak üretilen iPhone X tamamen yeni tasarım ve köklü değilikliklerle birlikte geldi. Pek tabii bu köklü değişiklikler tartışmaları da beraberinde getirdi.

Parmak izinin kaldırılmasıyla birlikte Face ID, sensörlerin yer aldığı üst kısım ve tasarım genel olarak tartışmaların ana konularıydı.

Dönüp 2013 senesine baktığımızda ise iPhone X sürecini iPhone 5S ile benzetebiliriz. iPhone 5S’te parmak izi ilk tanıtıldığı zaman güvenliği, hızı ve kullanımı hakkında çok fazla spekülasyon vardı. Aradan geçen süre zarfında Apple, parmak izini ilk kullanan üretici olmasa da bunun piyasada standart haline gelmesini sağlayan öncü marka oldu. Face ID konusunda da böyle bir senaryoya tanık olabiliriz.

iPhone X şüphesiz 2017’nin en dikkat çekici ürünü oldu. Sevenleri olduğu kadar sevmeyenleri de olan cihazın fiyatı da cep yakıyor. Buna karşın telefona olan ilgi had safhada. 2018’in ilk mali çeyrek raporunda ne kadar sattığını göreceğiz.

iPhone X’u geleceğin telefonu sıfatıyla tanıtan Apple bundan sonraki iPhone’larda bu çizgiyi devam ettirecek gibi görünüyor. Telefon genel olarak beğenilse de ”10. Yıl Özel Telefonu” olacak kadar devrimsel mi tartışılır.

iPhone X’a yönelik değerlendirme videolarımızı Youtube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

iMac Pro

2017’nin sonlarına doğru Apple’ın WWDC’de profesyoneller için duyurduğu iMac Pro arz-ı endam etti. Tasarımı ve özellikleriyle teknoloji severleri baştan çıkartan cihaz fiyatıyla da dudak uçuklatıyor.

26.999 TL’den başlayan fiyatlarda satışa sunulan iMac Pro, Mac Pro’dan bu yana Apple’ın profesyoneller için çıkarttığı ilk bilgisayar. Biz bu fiyata başka neler alınabilir diye düşüneduralım 2013’ten beri Apple’dan profesyonel dünyaya yönelik bir ürün bekleyen kullanıcılar cihazın tadını çıkartmaya başladılar. Fiyat konusu açılmışken iMac Pro seviyesinde bir Windows PC toplamaya çalıştığınızda çok daha fazla paralar ödemek zorunda kaldığınızı da belirtmeden geçmeyelim. Yani Apple fiyat konusunda biraz insaflı davranmış bile diyebiliriz.

iMac Pro, 2018 ve sonrasında birçoklarının hayallerini süslemek üzere raflardaki yerini aldı.

Pil sağlığı – Performans meselesi

Reddit’te bir kullanıcının keşfetmesi ile birlikte yankı bulan ve herkesin dikkatini çeken bu konu 2017 senesini kapatırken Apple için kötü bir sürpriz oldu. Haberimizde ve çektiğimiz videoda pil sağlığı kötü olan cihazların performansının nasıl etkilendiğine değindik.

Tık avcısı başlıklardan olsa gerek konu biraz yanlış anlaşıldı. Apple seveni olduğu kadar nefret edeni de fazla olan bir firma. Dolayısıyla birçoklarının konunun detayına bakmadan ortalığı velveleye vermesi normal. Elbette ki Apple’ın bu konu hakkında daha şeffaf olması gerekirdi ancak bu, hız düşürme eyleminin gerekliliğini azaltan bir durum değil.

Batarya sağlığı kötü olan telefonlar aniden kapanma, patlama hatta telefonun kullanılamaz hale gelmesine bile sebebiyet verebiliyor. Durum böyle olunca telefon ömrünü uzatmaya yönelik yapılan bu hız düşürme davranışı makul bir hareket olarak değerlendirilebilir. Zaten Apple da bu duruma yönelik kapsamlı bir açıklama yaptı.

Yine de 2017’yi kapatırken böyle bir olayın yaşanması üzücü. Umuyoruz ki Apple bu durumdan çıkarması gereken dersleri çıkarır ve artık Apple ürünlerinde bataryalarla alakalı bir gelişme görebiliriz. Kim bilir belki teknoloji dünyasındaki bir sonraki yenilik Apple’ın geliştireceği pillerdir.


Sihirli Elma ekibinden görüşler…

Erhan Kahraman: Apple’ın büyük oranda unutmak isteyeceği bir yılı geride bırakıyoruz. 2017 yılı Apple’a yaradı demek, fazlaca iyimser olacaktır. Bu yıl Apple’ın tartışmasız başarılı olduğu tek ürün Apple Watch Seri 3 idi. İlk iki modeldeki pil ömrü, iPhone bağımlılığı gibi olumsuzlukları başarıyla kapatan üçüncü nesil akıllı saat, bir Apple mağazasına gidip gönül rahatlığıyla temin edebileceğiniz 2017 model tek Apple ürünü.

iPhone 8 alsanız, aklınız iPhone X’da kalacak. iPhone X alsanız, aklınız 2018’de çıkacak ve çentik, video uyumsuzluğu gibi sorunlardan arındırılmış olması muhtemel iPhone X-2’de kalacak (isimlendirmede ilham kaynağım Final Fantasy X-2 oldu). Kreatif profesyonellere hitap ettiği söylenen yeni Mac masaüstü bilgisayar fiyatına Türkiye’de orta halli bir ajans kuruluyor. iOS 11 deseniz, yılların Apple “sorunsuzluğuna” alışmış iPhone kullanıcılarına saç baş yolduracak kadar sorunlu ve ağır aksak bir deneyim sunuyor.

Ancak tüm bunlar, Aralık ortasında gündeme bomba gibi düşen itirafın gölgesinde kalacaktır: “Evet, telefonlarınızı bilerek ve isteyerek yavaşlatıyoruz. Özellikle eski olanları.” Bunu söyledikten sonra, arkasına dilediğiniz kadar argüman dizebilirsiniz. Lafa değil icraata baksam da, bana sunduğu tüm deneyime ve uçtan uca Apple ekosistemi içinde yer almama rağmen bu itiraftan sonra yeni bir iPhone almak içime sinmiyor. Talihe bakın ki, geçtiğimiz ayın sonlarına doğru bir iPhone 8 Plus almış bulundum. Yani Apple’ın bu konuda olumlu bir adım atmak için yaklaşık iki yılı var, yoksa 30’unu aşmış bir fanboyu kaybedecek. Üstelik, bu konuda yalnız olmadığımı biliyorum.

Yekta Fırtına: 2017’yi değerlendirecek olursam beni en çok etkileyen 3 ürün Airpods, iPhone X ve iMac Pro oldu. Özellikle iMac Pro şu an hayallerimi süsleyen bir konumda (hayallerim diyorum çünkü fiyatı malum). İşim kurgu ve motion graphic olduğu için kendisine içli içli bakmaktayım 🙂 iMac Pro konusunda ama biraz ihtiyatlı davranılması gerektiğini düşünüyorum. Apple’ın upgrade edilebilir bir Mac Pro üzerinde çalıştığı uzun süredir gündemde ve bu Mac Pro’nun 2018’in ilk yarısında tanıtılacağı söyleniyor. Parça değiştirmeye imkan veren bir Mac Pro benim nazarımda iMac Pro’dan daha iyidir. Beklemekte yarar var özellikle Mac Pro konusunda güzel şeyler göreceğimize inanıyorum.

Bunlar haricinde 2017 senesi bence Apple için pek parlak değildi. 2011 senesinde Steve’in vefatından sonra giderek artan basın baskısı had safhaya ulaştı ve en ufak sorunlar bile bence çok büyütüldü. iOS 11 sıkıntılı bir dağıtımdı ve batarya sorununda bence de Apple etik davranmadı yaptıkları yavaşlatma işleri ürün bazında gerekli olsa da bunu çok daha açıklayıcı şekilde ilk başta söylemeleri lazımdı ancak bu sorunlar basın tarafından çok fazla şişirildi. Pixel 2 telefonların ekranının sorunlu olması, LG firmasının çıkardığı kronik sorunlu telefonlar, zamanında patlayan Note 7’ler bile bu kadar konuşulmadı ama anlayamadığım şekilde iOS 11 konuşuluyor ki iOS 11.2 ile birlikte çoğu sorun giderilmiş olsa da. Apple konusunda doğru ve gerçek bilgiyi almak için çok çabaladığım bir yıl oldu hele hele Apple tarafından da genel olarak sıkıntılar hakkında açıklama olmaması çok ayrı bir problemdi.

Bence ürün bazında göreceli olarak başarılı, tüketici ve basın ilişkileri anlamında ise çok kötü bir yıl geçirdi Apple. Bundan sonra en ufak sıkıntıda bile daha açık olacaklarını düşünüyorum. Kısa zamanda da bataryalar konusunda devrimi Apple’ın yapması gerektiğini düşünenlerdenim, senenin sonunda çıkan meşhur ”batterygate” algısından anca böyle kurtulabilirler.

Ender Öztürk: iPhone’un 10.yılı olacağı için 2017’nin Eylül ayını sabırsızlıka beklemiştim. Yeni tanıtılacak olan iPhone modelinden beklentim çok yüksekti. Nitekim Apple beni yine şaşırtmadı ve tasarımı ile cezbeden iPhone X ile karşıma çıktı. iPhone X’u kullandıkça ve yeni uygulamalar geldikçe TrueDepth kameranın mevcut teknolojinin kat ve kat ilerisinde olduğunu daha iyi anladım. Bu yıl tanıtılan iMac Pro modeline değinmiyorum bile. Rüyaları süsleyen donanım macOS ile buluşuyor. Ancak tabii yüksek fiyatından dolayı iMac Pro’ya erişimim çok zor olacak.

2017’de hayal kırıklıklarım olmadı da değil. Özellikle iPhone 7 kullanırken iOS 11 ile 3D Touch’ta FPS düşüklüğü yaşanması beni üzmüştü. watchOS 4’te bildirimlerdeki simgelerin görünmemesi ve macOS High Sierra’da AirDrop’un yavaş çalışması gibi sorunlar da yaşadım. Ancak Apple, bu sorunları 1 ay gibi kısa bir sürede çözerek güven tazeledi.

Apple Watch Series 2 kullanan biri olarak artık tasarım değişirse bir yükseltme yapacağımı kendime söylemiştim. Ancak Series 3 ile de aynı tasarıma kırmızı bir nokta ekleyerek önüme servis edilmesi hiç hoş olmadı. Series 2’nin yeteri kadar hızlı olduğunu sanıyordum. Ancak Series 3 kullanınca S3 çipin S2’den gözle görünür bir hız sunduğuna tanık oldum.

Apple için 2017 yeni ürünleri ile sektöre yeniden öncü olacağı bir yıl oldu diyebilirim. Şimdiden önümüzdeki yıl WWDC etkinliğini merak etmeye başladım. iPhone X’un potansiyelinin iOS 12 ile gün yüzüne çıkacağını düşünüyorum. macOS için ise artık tasarımda köklü bir değişiklik yapılmasını umuyorum.

Tahsin Özyer: 2017’nin iPhone’un 10. yılı olması sebebiyle Apple’dan beklentilerim bir hayli yüksekti. Dolu dolu geçen WWDC’nin ardından Eylül ayındaki etkinliği de sabırsızlıkla beklemeye koyuldum. Eh, sonuç olarak iPhone X tanıtıldı.

iPhone X harika bir telefon olabilir ancak bir Apple ürününün beni öncelikle tasarımsal olarak etkilemesi gerekiyor. Ne yazık ki bu konuda iPhone X’a yönelik ilk izlenimlerim pek olumlu değil. Yekta’nın anlata anlata dilinde tüy bitse de ben Face ID’nin de henüz tamamlanmış bir teknoloji olduğunu düşünmüyorum 🙂 Öte yandan WWDC’de üzerinde durulan artırılmış gerçeklik ve akıllı ev teknolojileri beni Apple ekosistemi adına heyecanlandıran unsurlar oldu. iMac Pro da bir arzu nesnesi olarak hayatımdaki yerini aldı. Bu yıl beklentilerim karşılandı diyemem ama bana kalırsa 2017 Apple adına oldukça verimli bir yıldı.


2017 yılında Apple cephesindeki kayda değer gelişmeleri kısaca derledik, görüşlerimizi belirttik.

Peki sizce 2017 Apple için nasıl bir yıldı? Düşüncelerinizi yorumlar kısmında belirtmekten çekinmeyin.

Mutlu Yıllar 😀

1 YORUM

  1. Son on yılda çevremde iki tane ev yangınına şahit olmuş bir insan olarak Apple ın şarj konusundaki davranışını olumlu buluyorum. Aslında Apple kullanmamın tam da sebebi bu. Yangınlardan biri cep telefonu şarzının aşırı ısınmasından diğeri de elektrikli battaniyeden çıkmıştı. Akşamları Apple cihazlarını prizde bırakma konusunda kafamın rahat olması kadar güzel bir şey yok.

    Erhan bey her zamanki olumsuz düşünce yapısıyla 2017 yi değerlendirmiş. Üstelik 2 yıl içinde Apple’ın pil dünyasını toptan değiştirmesi konusunda ültimaton vermiş. Öncelikle kendisine iPhone a hoş geldiniz diyelim. Umarım cihazdan memnun kalır. Duracell, tesla, mutlu akü yada her kimse bu teknoloji hakkında çalışmalar yapıyor 100küsür yıldır. Gelebildikleri nokta bu. Şu an için Apple yazılımsal olarak gelecek seneden itibaren çip olarak bu konuya el atmış durumda. Ancak fizik kuralları ile bir yere kadar.

    Yazıda macos e az yer verilmiş. iPad lere az yer verilmiş. Eleştirilen macbook pro lar ve macos tüm bu bağırış çağırışta tüm zamanların rekorunu kırdı son iki sene de. Ancak 2018 ‘de ben şahsen bir düşüş bekliyorum mac satışlarında. Sezonsal bir düşüş.

    iPad ve iPad pro bu senenin en iyi ürünleri. Hem fiyat anlamında hem de performans anlamında çok başarılı ve satışlarda bunu destekliyor. Reklamındaki “What is a computer?” sözü cuk oturmuş durumda.

    Seri 3 en alınabilir ürün demişsiniz ama gsm versiyonu Türkiye’de yok ve evet gsm versiyonunu bende bekliyorum. Ama watch seri 3 yerine seri 1 hala daha mantıklı. Ta ki gsm versiyonu gelene kadar.

    AirPods hayatta kullandığım en iyi ürün.

    iMac Pro harika tabi ama bu kurlarla Türkiye’de alınabilemez. İhtiyacınız var ve üzerinden para kazanabileceğiniz bir işiniz var ise tabi ki para dert edilmez.

    Tv 4k yı almadım. 4 ile idare ediyorum. Yeterli. Ne zamanki ev otomasyonu işimi becerebileceğim bir eve geçerim yada Philips tv mi 4k ya geçiririm o zaman. (Philipslerdeki arka ışık ortamı paha biçilemez)

    Apple direk olarak yaklaşık 100bin kişiye, dolaylı yoldan milyonlarca kişiye is sağlayan, hisse senedi alanlara her çeyrek kârdan pay veren, biriktirdiği parayla Arge’ye büyük para yatıran, kırmızı ürünleriyle yardım kuruluşlarına para gönderen, 1976 yılından bu yana, Mac, mouse, ipod, iphone gibi ürünlerle sosyal hayatta radikal değişiklikler sağlamış bir firma. Bu kapitalist dünyada eleştiri yaparken taraf olmak gerekiyor bazen yoksa kötüler kazanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz