Above Avalon’dan Neil Cybart’ın yaptığı analizde Apple’ın 2018 mali yılında araştırma geliştirme için yaklaşık 14 milyar dolar bütçe ayırdığını belirtiliyor.
Bu değer doğal olarak firmanın bugüne kadar AR-GE için ayırdığı en yüksek bütçe. Son 4 senede ikiye katlanan bu harcamalar 1998’den 2011’e kadar yapılan AR-GE harcamaların toplamından dahi yüksek.
Neil, Apple’ın AR-GE bütçesindeki bu dramatik artışı 3 ana unsura bağlıyor.
Mevcut ürünler: Apple bugün hiç olmadığı kadar geniş bir ürün yelpazesine sahip ve bu yelpazeye her yeni ürün eklendiğinde doğal olarak bu ürünlere yönelik geliştirme masrafları artıyor.
Şirket içi teknoloji geliştirme: Apple bir süredir dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla çekirdek teknolojileri kendi içinde geliştirmeyi tercih ediyor.
Yeni ürünler: Apple piyasaya sürüleceği ya da ticari bir geçerliliği garanti olmayan yeni prototip ürünler geliştiriyor.
Özellikle yeni ürünler Apple’ın AR-GE bütçesindeki artışın en büyük sebeplerinden biri olarak gösterilebilir; zira teknoloji devinin bir süredir artırılmış gerçeklik destekli bir akıllı gözlük, otonom araçlar gibi daha önce hiçbir tecrübesi olmadığı alanlara yönelik ürünler çıkartabileceği konuşuluyor.
Öte yandan Apple’ın son yıllarda orijinal içeriğe yönelik yaptığı yatırımları da unutmamak lazım. Müzik, video, uygulamalar ve yazılı içerikler firmanın üzerine eğildiği alanlardan birkaçı. Hatta önceki aylarda Apple’ın videolu orijinal içeriğe 1 milyar dolar bütçe ayırdığını öğrenmiştik.
Neil tüm bu unsurların yanında AR-GE bütçesindeki bu önemli artışı Apple yöneticilerinin hırsına ve tutkusuna da bağlıyor. Teknolojinin hızla gelişmesi ve rekabetin artmasıyla birlikte yeni sektörler doğabiliyor. Apple da tıpkı geçmişte bilgisayar üreticisiyken müzik çalar üretmesi gibi yeni alanları keşfedip doğru ürünleri piyasaya çıkartarak sektörden geri kalmak istemiyor. Apple’ın geleceği buna bağlı, yöneticiler de bunun farkında.
Neil Cybart’ın detaylı analizine buradan ulaşabilirsiniz.
Türkiye Merkez Bankası kasasında bulunan döviz rezervinin yarısı bu para. Yani, bir Amerikan şirketi düşünün, koskoca! Türkiye’nin sahip olduğu net nakit rezervinin yarısı kadar parayı, “HER YIL” sadece araştırma ve geliştirmeye harcasın. Haydi canlarım, şimdi kafa tutabilirsiniz Amerika’ya.