Ana Sayfa İpuçları Mac101: Mac’e nasıl format atılır? (Bir diski biçimlendirmek)

Mac101: Mac’e nasıl format atılır? (Bir diski biçimlendirmek)

54

Elimizdeki bir USB belleği ya da harici bir diski formatlamak (biçimlendirmek) istiyoruz. Peki Mac’imizi kullanarak bunu nasıl yapıyoruz? Bu yazımızda Sihirli Elma’nın değerli okuyucularından gelen sorular üzerine Mac’imizi kullanarak bir diski nasıl formatlayacağımıza (biçimlendireceğimize) değiniyoruz.

Her diskin bir formatı olması gerektiğini, içerisindeki bilgilerin buna göre yazıldığını ve okunduğunu biliyoruz. Ancak Mac’in kullandığı format ile Windows’un kullandığı format birbirinden tamamen farklı… Bu sebeple de “zurnanın zırt dediği yer” de tam olarak burası 🙂

Disk Formatları (Biçimleri)

Mac’ler de tıpkı Windows’ta olduğu gibi kendine özel bir dosya sistemi kullanıyor. Windows, disklerimizi “NTFS” formatında kullanırken, Mac’te ise bu “Mac OS Extended” olarak geçiyor. Ancak bu iki sistem kendilerine özel olduğu için birbirleri arasındaki iletişim de kısıtlı oluyor.

Sihirli elma disk format mac os extended journaled

Windows makinalar Mac’in kullandığı diskleri okuyamıyor ve yazamıyorken, Mac ise Windows disklerini okuyabiliyor, ancak yazamıyor. Her iki sistem de yeteneklerini ancak ek bir uygulama sayesinde arttırabiliyor.

Bu yüzden Mac’imizi kullanırken NTFS formatındaki, yani Windows formatındaki disklere yazabilmek için ek bir uygulamaya ihtiyacımız olduğuna “NTFS disklere yazabilmek için ne yapmam gerekiyor?” yazımızda değinmiştik.

NTFS 3G logo

Bu yazımızda ise elimizdeki bir diski, amacımıza uygun olarak formatlamak (biçimlendirmek) için yapmamız gerekenleri paylaşıyoruz.

Diski Biçimlendirmek

Önce diskimizi Mac’imize bağlıyoruz.

Sihirli elma disk format flash

Mac’imizdeki “Disk Utility” adlı uygulamayı Applications klasörü altındaki Utilities klasörü içerisinden çalıştırıyoruz.

Sihirli elma disk utility

Karşımıza gelen pencerede sol taraftan diskimizi seçiyoruz. (DİKKAT: Diskimizi seçerken en soldaki satırı seçmemiz gerekiyor. Aksi halde, diskimiz içerisinde birden fazla bölüm varsa, sadece onları seçmiş olabiliriz.)

Sihirli elma disk format bicimlendirmek 1

Sağ taraftaki sekmeler arasından “Erase” sekmesini seçiyoruz.

Sihirli elma disk format bicimlendirmek 2

Bu kısımdan sonra diskimizin dosya yapısını belirlememiz gerekiyor. “Format” kısmından seçimi şöyle yapıyoruz… Diskimizi;

  • Sadece Mac’lerde kullanmak için Mac OS Extended (Journaled)’ı
  • Sadece Windows’larda kullanmak için NTFS-3G’yi
  • Hem Mac hem de Windows’larda kullanmak için MS-DOS (FAT)’i

seçiyoruz.

Sihirli elma disk format file system types

“Name” kısmından diskimize bir isim veriyoruz. (Örnek “SihirliElma”)

Sihirli elma disk format bicimlendirmek 3

Eğer diskimizin içerisinde şu anda yer alan bilgilerin güvenli bir şekilde silinmesini, yani diskimizin güvenli bir şekilde biçimlendirilmesini istiyorsak “Security Options”a tıklıyoruz.

Sihirli elma disk format bicimlendirmek 5

Güvenli Biçimlendirme ayarları için daha önce paylaştığımız “Boş Alanı Güvenli Silmek” yazısında bahsettiğimiz güvenlik seçeneklerine göz atabilirsiniz.

Sihirli elma bos alani guvenli silmek 3

Son olarak, tüm ayarlarımızı da yaptıktan sonra “Erase” butonuna tıklıyoruz.

Sihirli elma disk format bicimlendirmek 6

Diskimizin büyüklüğüne ve -eğer belirlediysek- güvenlik seçimimize göre biçimlendirme süresi değişebilir. Ancak genellikle birkaç dakika içerisinde biçimlendirme işlemi tamamlanır ve diskimiz kullanıma hazır olur. 🙂

Sihirli elma disk format bicimlendirmek 7

İşte bu kadar…! 🙂

Önemli Not:

“Mac OS Extended (Journaled)” ile biçimlendirdiğimiz (formatladığımız) bir diske Windows makinada erişmeye çalıştığımızda içeriğini göremiyoruz. Ancak önemli olan nokta, Windows’un bu diski boş olarak görmesi ve hemen yeniden biçimlendirmek istemesi… Aman dikkat! Eğer bir anlık dikkatsizlik ile diskimizi yeniden biçimlendirirsek, içerisindeki bilgileri kaybedebiliriz… 😉

Sihirli elma disk format bicimlendirmek windows

Meraklı kullanıcılarımız için “Mac OS Extended (Journaled)” hakkında kısa da olsa bir bilgi vermekte fayda görüyoruz… 🙂

Mac OS Extended (Journaled) nedir?

“Mac OS Extended”, Mac işletim sisteminin kullandığı dosya biçiminin (formatının) adıdır. Bunun farklı amaçlar ve kullanımlar için farklı tipleri olsa da, genellikle “Mac OS Extended (Journaled)” tercih edilir.

Journal, Türkçe de kelime olarak “günlük defter” anlamına geliyor. Burada ise işlevini, “günlüklenmiş”, yani diske yapılan kayıtların düzenli bir şekilde arşivlenmesi olarak düşünebiliriz.

Böylece “Günlükleme” (Journaling) sayesinde ani güç kayıpları (elektrik kesilmesi vb.) ya da donanımsal problemlere karşı, sistem korunuyor ve onarım (repair) ihtiyacı azalıyor.

Sihirli elma disk format file system journaling

Bu konuda Apple’ın resmi açıklaması için “Mac OS X: About file system journaling” yazısına göz atabilirsiniz. Ayrıca meraklı olanlar için yine aynı konudaki Wikipedia yazısı “Journaling File System” oldukça bilgilendirici…

54 Yorumlar

  1. bilgilendirici yazı için teşekkürler
    Disk Utility menüsündeki restore tab sekmesi için de ayrı zaman ayırmayacaksanız yazıya orayı da eklemenizi tavsiye ederim. kabaca o sekme flash disk üzerinden mac kurulumu yapmanın en kolay yoludur;)

    • Bahsettiğiniz konu aslında ayrı bir yazıyı hakediyor 🙂 Kendim için de hazırladığım bir disk var bu şekilde… Sanırım en doğrusu Lion ile birlikte böyle bir yazı paylaşmak olacak…

    • MS-DOS (FAT) formatı çok eski bir formattır. Bu yüzden birçok eksikliği vardır. Örnek olarak 4 GB’dan büyük dosya yaratamazsınız. Bu da demek oluyor ki hiçbir DVD iso’sunu kopyalayamazsınız. HD film kopyalayamazsınız…

      Bu sebeble benim kendi fikrim. Film – Müzik depoladığımız Harici diskler için NTFS; Sabit diskler ve bilgilsayar yedeği olarak kullandığımız haric diskler için MacOS formatı uygundur….

  2. Göktuğ bey bu güzel site ve yazılar için size çok teşekkürler. Yalnız format konusunda iki şey soracağım:
    1. Mac te format atarken “exfat” diye bir seçenek daha var bunun artısı eksisi nedir, Hem mac hem windows için uygun mudur?
    2. Harici HDD’ yi ben önce msdos fat ile formatladım ve sonra time machine için mac’e bağladığımda yeniden format istiyor diyerek format yaptı bu normal midir?
    Cevaplar için şimdiden teşekkürler….

    • Sayin HAMUS 06 ben bildigim kadariyla cevap vermeye calisayim.

      1. exfat formati teorik olarak butun sistemlerde gorunmesi gereken bir format. Teorik olarak diyorum cunku sonradan cikan bir format oldugu icin Windows sistemlerinde sadece Windows7 tabaninda gorunuyormus. Diger isletim sistemlerinde gorunmesi icin bir guncelleme yayinlanmis, onun da yapilmis olmasi gerekiyormus. Mesela XP kullanicisiysaniz ve bu guncellemeyi yapmadiysaniz harddiskinizi gene de goremiyorsunuz.

      2. Olayin profesoru degilim, bende yanlis biliyor olablirim ama bildigim kadariyla Time Machine icin bir harddiski ilk defa bagliyorsaniz kesinlikle tekrar format istiyor ve atiyor. Zaten Time Machine icin kullandiginiz bir haddiski baska bir is icin kullanmanizi kabul etmiyor. Kisitli bilgim olayin normal oldugunu soyluyor.

    • Merhabalar,

      Balayı tatilinden bu akşam döndüğüm için ancak yanıt verebiliyorum mesajınıza, kusura bakmayın lütfen…

      Yanıt aslında verilmiş 🙂 Ancak net olması açısından ben de ufak bir ekleme yapayım:

      Time Machine, diskimizi Mac’e özel dosya formatında kullanıyor. Bu sebeple diskimizin formatı Mac OS X Extended değilse, bu şekilde formatlamak istemesi normal.

      Time Machine ile ilgili detaylı bilgi için şuraya göz atabilirsiniz:
      http://www.sihirlielma.com/2011/02/20/time-machine-ile-macimizi-yedeklemek/

    • Eğer, harici veya dahili depolama cihazının formatı “OS X Extended (Büyük-Küçük harfe duyarlı” değilse Time Machine formatı değiştirmek ister. Bunun nedeni çökmüş bir Mac cihazına bootable olarak tanımlı bir depolama cihazındaki verilerin değişmesi halinde doğurabileceği sorunları önlemektedir.

  3. Merhaba, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. Yalnız ben şunu da merak ediyorum. Harici diskimin içi dolu ve yedek alma imkanım yok. İçindekileri silmeden format değiştirmenin bir yolu yok mu?

    • Ne yazık ki yok. Öncelikle diskinizin içerisindeki verileri başka bir yere taşımalısınız. 

      Ya da eğer yeterli yeriniz varsa, diskinizi 2’ye böldükten sonra bir kısmını formatlar, sonra bilgileri buraya taşır ve diğer kısmı formatlayabilirsiniz. Sonra da bu 2 kısmı birleştirebilirsiniz. Ama ben yine de bir harici disk almanızı öneriyorum… 🙂

  4. daha önceden windows bilgisayarımda kullandığım flash belleğimi mac bilgisayardan veri alabilmek için mac bilgisayarında formatladım. fakat şimdi windows bilgisayarım flash belleği hiç bir şekilde görmüyor. flash belleği tekrar windows bilgisayarımda, hatta her ikisinde kullanmanın bir yolu var mı? teşekkürler.

  5. Merhaba 1980 lerden itibaren DOS Windows kullanıyorum. Yaklaşık 3 ay once MAC e gectim. MAC hardware ve software olarak cabuk ogrenebilecegim bir kaynak varmıdır acaba? Yazdıklarınız oldukça olumlu. Ancak windows kullanıcısı icin MAC geride kalabiliyor. Ozellikle MS Office uygulamalarından Outlook. Gerek ayar gerekse detayları cozulememiş.

  6. filevault açık olduğu için format atamıyorum belki oturum açınca olabilir ama kullanıcı şifremi unuttuğumdan Mac’e giremiyorum nasıl format atacağım?

  7. hocam bende diskin ismi Macintosh HD yazan yerde Adsız yazısı görünüyor . bunu nasıl düzeltebilirim. birde recovery hd bende çıkmıyor yardımcı olursan sevinirim. formatlayıp yeniden kurmak istiyorum

    • Sorularınızı Soru&Cevap sayfamızda sorarak hem daha hızlı, hem de çok daha fazla kişinin yorumlarıyla daha doğru bir cevap alabilirsiniz. http://sorucevap.sihirlielma.com

      Diskinizin adını Finder’dan değiştirebilirsiniz. Sağ tıklayıp Bilgi Ver’i seçtikten sonra “Ad ve Uzantı” kısmından ismini değiştirebilirsiniz.

  8. Göktuğ Bey,öncelikle merhaba.Mac kullanmaya başladığımdan beri birçok şeyi sizden öğrendim fakat birşeyi bulamadım.Ben çok fazla oyun oynayan ve programlarla içli dışlı olan biriyim.Mac’e geçtiğimde birçok oyunu indirebilirim sandım ama birçok orjinal oyunumu bile çalıştıramıyorum.Bu arada bir Mac mini sahibiyim.Bootcamp ile windows yüklemeye çalıştım.İnternetten win 7 indirdim.Hafıza kartımı yükleyiciye çevirdim bootcamp ile.Bütün yüklemeler bittikten sonra bilgisayar yeniden başlıyor fakat windows yükleme ekranı yerine ”no bootable device please insert disk” hatası geliyor.İnternette bununla ilgili araştırma yaptım.Diğer insanlar bilgisayar açılırken alt tuşuna basıyor gelen ekranda usb belleğinin gözüküp gözükmemesini kontrol ediyor.Onların usb bellekleri gözüküyor fakat benim hafıza kartım ve usb belleğim gözükmüyor.Bilgisayar açıldıktan sonra yine aynı şekilde usb belleği hafıza kartını algılıyor fakat başlangıçta algılamıyor ve büyük ihtimalle bu yüzden no bootable device hatası veriyor.
    NOT:Hafıza kartımı kart okuyucuyla kullanıyorum.
    Telefonumu da denedim.
    Usb belleğim Sandisk Cruzer Blade 16 gb.
    Optik sürücüm yok almayı düşünmüyorum çünkü mac bilgisayarlara uygun cdler ya çok pahalı ya da zor bulunuyor.Sadece bu iş için almakta pek mantıklı gözükmüyor açıkçası.
    İyi günler

  9. Ben maç bilgisayarım için win8 kurmak istiyom fakat kendim aldığım 3 terebatlık hardiskiödeki üzerine win8 kurmak istiyom bunu nasıl yapabilirim

  10. Merhabalar, öncelikle çok teşekkür ediyorum, çok yardımcı yazılarınız var. Benim tam olarak anlayamadığım şey; Microsoft’a uyumlu hard diskimi yeni cihazım Mac’ e uyumlu hale getirmek istiyorum. Bunu, biçimlendirmeden halledebilir miyim? Disk biçimlendirme kısmında sadece formatı değiştirmek yeterli olur mu?

  11. göktug gedik bey macintosh da hafıza nerdeyse dolu gosterıyor olmasına ragmen bilgisayarı taradıgımda dolu hafızayı kesınlıkle goremiyorum
    acaba macıntoch un dolu gosterdıgı hafızaya nasıl erısebilirim.

  12. Yeni sistemde, MS DOS format seçeneğinde bir de altta 1- GUID partition map 2- Master boot recorr 3- apple partition map gibi seçenekler var… Onlar hakkında da bilgi verebilir misiniz?

    • Bu ayarlar diskin içindeki tüm dosyaların, bölümlerin ve disk hakkındaki bilgilerin bulunduğu veritabanları veya haritalardır. Eğer bunlar olmazsa diskiniz hiç bir dosyanın nereye kaydedildiğini bulamaz. Daha genel bir kullanım için GUID, yedekleme veya yayınlama işlerinde belli erişim izinleri için Master Boot Record kullanabilirsin. Fakat Apple Partition Map hakkında bilgim yok…

  13. BENDE WİNDOWSTA ÇALIŞIYOR BU LFASH BELLEK AMA MACBOOKA TAKILDIĞINDA APP STORE A BAĞLANIYOR GEÇEN SEFER BEN GİRMİYOR DYE BAŞKA UYGULAMALARLA AÇMAYA ÇALIŞMITIM FAKAT ŞİMDİ NE YAPABİLİRİM BU KONUDA BANA YARDIMCI OLURSANIZ ÇOK SEVİNİRİM TEŞEKÜRLER..

  14. MAC üzerinde EXT HDD formatlama resim archivi için (OSX HSF ile )

    arkadaşlar elimde 2 adet 2 TB 1 adet harici disk var. bunun 2 TB seagate plus üzerinde LARGE boyutta RAW+JPEG arshivimi tutacağım sadece. 2 TB sırf buna ayıracağım.

    şimdi disk NTFS olarak formatlı.

    haha performanslı daha hızlı olması için mac ile daha iyi uyumu olsun diye. MAc dosya sistemi ile biçimlendirmek istiyorum.

    hızlı olsun. o yüzden şifreleme seçeneğini eledim. ama SCHEME kısmında ne seçeceğimi bilemedim.

    https://support.apple.com/kb/PH20567?locale=en_US

    https://support.apple.com/kb/PH22241?locale=en_US

    burada 2 başlık var ama birde burada sorayım. sizce ne yapayım.

    MacOSX HSF ile formatlamak istiyorum buna karşı bi fikriniz var mı ? windows’ta gözükmek dışında. windowsta gözkmesi için bi yama var ama öyle çok windowsta takıp kullanmayacağım. belki bir kaç kopya yapabilirim o kadar.

    Sadece foto olacak.

    NTFS EXFAT MASOX HSF ? ne yapayım sizce. hsf yaparsam scheme ne olarak seçeyim ?

  15. Ben hard diskimi bicimlendirmeye calisirken butun ama butun herseyim gitti. Bunu geri nasil getirebilirim benim icin cok onemli.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz