Apple, bu yaz, Goldman Sachs ile ortaklaşa sunduğu yeni kredi kartı Apple Card’ı kullanıma sunacak. Cupertino merkezli şirket, 25 Mart’taki etkinliğinde Apple Card’ı tanıttı ve Apple Card web sitesini açtı. Ancak nasıl çalışacağı konusunda hala birçok soru işareti var.
TechCrunch’ta Matthew Panzarino bugün, Apple Card’ın nasıl çalışacağıyla ilgili olarak Apple’ın da paylaştığı bazı yeni bilgileri sundu.
Kişi Başına Bir Kart ve Tek Hesap
Öncelikle ve en önemlisi, Apple Card birden fazla kullanıcıyı desteklemeyecek. Şu anda iki ortak kredi kartı için tek bir hesabı bulunan kişiler, Apple Card ile aynı şeyi yapmayacaklar. Yani tek bir kart ve tek bir hesap kullanılabilecek.
Kart Ücreti Yok
Lazerle işlenmiş titanyumdan yapılmış olmasına rağmen, fiziksel Apple Card için hiçbir ücret talep edilmeyecek. Apple, kart için yıllık veya aylık herhangi bir ücret almayacak ve kaybederseniz ve yenisiyle değiştirmeniz gerekirse bir ceza ücreti uygulamayacak. Çalınması durumunda kartınızı dondurmak için bir uygulama içi seçenek sunuluyor.
Temassız Etkinleştirme İmkanı
Apple Card’ı etkinleştirmek için iPhone’a dokundurmanız yeterli olacak. Etkinleştirme işlemi için bir telefon görüşmesi yapmanıza gerek kalmayacak. Fiziksel kartı kullanırken kart üzerine imza atılmasına da ihtiyaç duyulmuyor. Temassız etkinleştirmeyi desteklemesine rağmen kart temassız ödemeleri desteklemeyecek. Temassız ödeme için iPhone’a ihtiyaç olacak.
Borç ödeme işlemi bağlantılı bir banka hesabı veya Apple Pay Cash kullanılarak Wallet uygulamasında yapılabilecek. Apple Pay Cash ile e-postayla gönderilen bir bildirim almak için bir seçenek bulunuyor olsa da Apple’ın Apple Card işlemlerini finansal bir yazılıma aktarıp aktarmayacağı belirsiz.
İşlem Ücretleri
Kartta hiçbir işlem ücreti bulunmuyor. Ancak farklı kurların dönüşüm ücretleri MasterCard tarafından belirleniyor. Geciken bir ödeme yapılması durumunda faiz oranını artması veya herhangi bir ceza ile karşılaşılmıyor. Ödenmemiş kart borcu için faiz ödemek zorunda kalacaksınız ve kredi puanınız etkilenecek, ancak faiz oranları değişmeden kalacak. Faiz oranlarının kabaca %13 ila 24 arasında olduğu bildiriliyor.
Apple, Pazartesi günü açıkladığı gibi kartın üstünde hiçbir fiziksel kart numarası ya da başka herhangi bir bilgi yer almıyor. Bu veriler uygulama üzerinde mevcut, ancak kart numarasına veya CVV’ye ihtiyaç duyduğunuz çevrimiçi satın alım işlemlerinde işlerin nasıl yürüyeceği belirsiz.
Muhtemelen Apple Card, bu tür alışverişler için sanal kart numaraları üretecek. Wallet uygulaması sanal bir kart numarası ve sanal bir onay kodu sunacak. Bu bilgiler, Apple Pay olmayan çevrimiçi alışverişlerde, telefonla yapılan alışverişlerde ve diğer benzer durumlarda kullanılabilir.
Bununla birlikte, farklı satıcılar için ayrı kart numaralarına sahip olmaları için tek kullanımlık numaralar veya tek satıcılık numaralar için destek sunulmuyor. Satın alımlar bir kerelik kullanım dinamik güvenlik kodu ile korunacak ve Apple Card’ı kullanabilmeniz için iOS’ta bulunan iki faktörlü kimlik doğrulama özelliğinin açılması gerekecek.
Gizlilik
Gizlilik söz konusu olduğunda, Apple, ne satın aldığınızı veya ne kadar harcama yaptığınızı bilmeyeceğini söylüyor. Ortağı Goldman Sachs’a harici veya dahili pazarlama veya reklamcılık için veri satmayacağını veya kullanmayacağını taahhüt ediyor.
Apple Card ile yaptığınız satın alımlarını farklı renklerde etiketlenecek. Mesela eğlence harcamalarınız pembe, gıda harcamalarınız turuncu, alışveriş ve diğerleri için sarı renk kullanılıyor.
Apple Pay’ı kullandığınızda Wallet uygulamasındaki kartınızın rengi harcama alışkanlıklarınıza bağlı olarak gökkuşağı degradesine sahip olacağı anlaşılıyor.
Sanırım bu bizim ülkemizi ilgilendirmeyecek..Maalesef..
apple pay’in 40 ülkeye daha geleceği açıklanmış. umarım arasında türkiye’de olur ki bu kartın ülkemize gelecek olmasının önü açılır.