Ana Sayfa İpuçları Mac ve PDF dosyaları

Mac ve PDF dosyaları

28

Mac işletim sistemiyle birlikte gelen PDF desteği, Mac’e geçtikten sonra en çok rahatladığım ve Apple’a teşekkür ettiğim konuların başında geliyor. Windows’ta sürekli problem yaratan ve sistem kaynaklarını tüketen PDF okuyuculardan ve basit bir Word dokümanını PDF’e çevirmek için çekilen eziyetlerden sonra Mac’te bu işlemleri yapmak tam anlamıyla çocuk oyuncağı…

pdf-01

En büyük artısından başlamak gerekirse, Mac OS X üzerinde PDF dokümanı görüntülemek için herhangi bir program yüklememize gerek yok. Bu bile insanı rahatlatıyor değil mi? Hatta daha önce bahsettiğimiz QuickLook ile bile PDF’lere göz atmak bile mümkün! Peki bir güzel haber daha verelim o zaman: Mac OS X üzerinde bir dosyayı PDF olarak kaydetmek için de herhangi bir program yüklememize gerek yok! 🙂

pdf-02

Lafı uzatmadan PDF oluşturmayı nasıl yapacağımıza değinelim. Bir Pages ya da Microsoft Word dosyasını PDF formatına çevirmek için öncelikle File menüsünden Print’i (Dosya -> Yazdır) seçiyoruz. Açılan pencerenin sol alt kısmındaki PDF butonunun bize göz kırptığını görür görmez tıklıyoruz ve sihirli menümüz karşımıza geliyor.

pdf-03

Burda işimize yarayacak birkaç başlığın üzerinden geçelim.

  • Open PDF in Preview” veya hemen üzerindeki “Preview” butonu dosyamızın PDF versiyonunun nasıl görüneceğini bize gösterir.
  • Save as PDF” tam aradığımız özellik olup, dosyayı PDF formatında kaydetmemizi sağlar.
  • Mail PDF” ise dosyamızın PDF versiyonunu oluşturur ve bunu hemen eposta ile göndermemizi sağlar. Buna aşağıda detaylıca değineceğiz…

pdf-04

PDF olarak kaydetmek Macintosh işletim sisteminin o kadar içine işlemiştir ki, “Print” menüsünün olduğu her yerde neredeyse her şeyi PDF olarak kaydedebiliriz. Bir örnek daha vermek gerekirse, web tarayıcımız ile göz attığımız bir sayfayı bile PDF olarak kaydedebiliyoruz. Aşağıda www.sihirlielma.com‘un PDF haline getirilmiş versiyonunu görebilirsiniz.

pdf-05

Hem çok hızlı, hem de çok basit bir şekilde kullabileceğimiz bu özelliklerden benim en sık tercih ettiğim ise dosyanın PDF versiyonunu eposta olarak göndermek. PDF dosyasını bilgisayarımızda tutmak istemiyorsak, bu özellik bizim için paha biçilemez olacaktır. PDF versiyonu anında yaratabilir ve gönderebiliriz. Böylece dosya kaydetmek ve sonrasında silmek gibi işlemlerle uğraşmak zorunda kalmamış oluruz.

pdf-06

Print menüsü altındaki kullanıma ek olarak, bazı uygulamalar ise dokümanı PDF olarak export etmemize de yardımcı olur. Export konusunda ileride detaylı olarak değineceğimiz için bu yazıda detaya girmeyeceğiz. Ancak Export etmeyi destekleyen uygulamalarda bu özellik sayesinde PDF’e şifre koymak veya içerisindeki resimlerin kalitesini değiştirebilmek gibi detaylı ayarları da yapabiliyoruz.

pdf-07

28 Yorumlar

  1. Bu özellikler elbet çok güzel. Ama bir çok MAC programı gibi çok sade ve temel ihtiyaçlara cevap verebilir düzeyde.

    Mesela Office 2010 Windows Word’ün SAVE PDF özelliği ile çok rahat yapabildiğim; kenarları sayfaya sıfır grafikler içeren .PDF dosyasını Office 2011 MAC’de yapamıyorum

    Uzun zamandır Office Word 2010 for Windows’da kurumsal satış tekliflerimizi .PDF olarak kaydedip gönderiyoruz.

    Tasarımımızda sayfanın alt ve üstünde kenarlara sıfır grafikler kullanıyoruz. Windows Word’de kendi .PDF kaydedicisini kullanarak dosyayı .PDF olarak kaydettiğimizde sıfır kenar ile ilgili bir sorun yok, tertemiz kaydediyor. Ancak bu dosyayı MAC Office 2011 de açıp .PDF kaydetmek istediğimizde (print menüsünden ulaşılan .PDF kaydetmede de, Word’ün kendi farklı kaydet seçeneğinde de) sayfa marginlerinde kayıp olacak onaylıyor musunuz? sorusunu soruyor ve kaydet dediğimizde sayfa altı ve üstünde koyduğumuz grafikleri kesiyor. Sıfır kenarlı .PDF yapamıyoruz.

    Nasıl yapabileceğimiz konusunda bir öneriniz var mı? Ya da .PDF için MAC’e kurabileceğimiz başka bir sürücü yazılım var mı?

    NOT:
    Müşteri print etmek istediğinde sayfaya sığdır yaptığında zaten kullandığı yazıcının sınırlarına göre kayıpsız sayfa içeriği yazdırılabiliyo r. Ekranda incelerken de dosya çok şık duruyor. Bu sebeple bu sıfır kenarlı tasarımdan vazgeçmek istemiyoruz. Zaten yüzlerce hazırlanmış teklif var. Save As gidiyoruz, tasarımı değiştirmek başa bela…

      • Arkadaşlar çözdüm :)))))

        Office 2011 menülerinden PRINT’e bastığınızda sayfa PREVIEW altında PAGE SETUP butonu var. Orada default A4 seçili. Burayı tıklayınca USER DEFINED (Kullanıcı Tanımlı) seçeneğini seçin. Sayfa MARGIN ayarları var. Default yazıcı tanımlı geliyor. A4 boyutlarında, 0.00 MARGIN ayarlarına sahip yeni bir sayfa tanımı yaptım. İsmini de şirket ismimiz olarak kaydettim.

        Bu sayfayı seçip SAVE PDF yapınca TAM YÜZEY .PDF dosyamız oldu.

  2. MAC SİSTEMLER OFSET BASKI AÇISINDAN PRINT PDF KONUSUNDA ÇOK SIKINTILIDIR BU SIKITILARI ÇOK YAŞADIK, SERVİS GELDİ ONLAR BİLE PRİNT PDFDE RENK PROFİLLERİ VE EBATLARLA İLGİLİ SIKINTIMIZA ÇÖZÜM GETİREMEDİLER . MAC BU İŞTE WINDOWSUN ELİNE SU BİLE DÖKEMEZ BAHSETTİĞİNİZ KOLAYLIKLAR BASİT KULLANICILAR İÇİN GEÇERLİDİR

    • Benim Ofset baskı konusunda bir deneyimim yok. Ancak Mac’lerdeki PDF desteği konusunda yorum yapabiliyorum. Bu da benim gördüğüm kadarıyla Windows’lardan kat kat daha iyi ve sağlıklı… 🙂

      Basılı dünyada Mac’lerin adı hep Windows’un önünde anılıyor, ancak bu konuda bilgisi olanlara bırakıyorum sözü. 🙂

      Ben PDF’leri her gün kullanıyorum. Ancak pek çok kullanıcı için ofset baskı hayatlarında kullanmayacağı ve bilmeyecekleri bir şey. Bu yüzden “basit kullanıcı” demek yerine, sizin kullanımızını “profesyonel kullanım” olarak adlandırmak daha doğru olabilir. 🙂

      •  Grafik birimimizde pc ve mac bir arada kullanıyoruz mac’in grafik tasarım programlarında verdiği performansı pcler veremiyor tasarım sürecimizi macte tamamlarken montaj ve baskı hazırlıkta mecburen pcye yönleniyoruz bu da vakit kaybı oluyor yoksa bu durum teknik servislerin bilgi yetersizliği ile mi ilgilidir bilemiyorum. Bence basit kullanıcı terimine takılmayın kaydetme ve görüntüleme acrobat ve vs. programların en basit işlevi değilmidir zaten temel kullanıcılara programcılarda basic kullanıcı diye nitelerler alınmayı gerektirecek bi durum yoh! herkes ihtiyacı kadar kullanıyor sonuçta.

    •  “100.000 pdf’i hızlı bi şekilde görüntülüyor, rahat rahat pdfler
      arasında dolaşabiliyorum, açıyorum kapıyorum hiç kasmıyorum, banamısın
      demiyorum” diyorsan bu sadece mac’in rahat yapabildiği bişey değildir!
       Ben
      4 çekirdekli, 6 gb ramlı, 120 gb SSD’li, toplam 1800 liralık PC’im ile
      300, 400, 500mblık büyük boyutlu ofset montaj dijitali PDFlerin
      yüzlercesini tek klasör içinde saliseler içinde tümünü büyük thumbnailli
      açarak aralarında dolaşıyorum. Yanıbaşımdaki iş arkadaşımda G4 kasa var
      benim posicript pdf kayıt hızlarıma  yetişemediği gibi pcme hala laf
      atmaktan da utanmıyor. burdan recebe selamlar:))

  3. “100.000 pdf’i hızlı bi şekilde görüntülüyor, rahat rahat pdfler arasında dolaşabiliyorum, açıyorum kapıyorum hiç kasmıyorum, banamısın demiyorum” diyorsan bu sadece mac’in rahat yapabildiği bişey değildir!
     Ben 4 çekirdekli, 6 gb ramlı, 120 gb SSD’li, toplam 1800 liralık PC’im ile 300, 400, 500mblık büyük boyutlu ofset montaj dijitali PDFlerin yüzlercesini tek klasör içinde saliseler içinde tümünü büyük thumbnailli açarak aralarında dolaşıyorum. Yanıbaşımdaki iş arkadaşımda G4 kasa var benim posicript pdf kayıt hızlarıma  yetişemediği gibi pcme hala laf atmaktan da utanmıyor. burdan recebe selamlar:))

  4. gün itibariyle lion 7 yüklemiş bulunuyorum.
    ancak bu durumda freehand artık çalışmadığı için illustrator cs5’den işleri pdf yapma olayına bakınca çuvallamış durumdayım.
    distiller çalışmıyor. acrobat pro yok bende.
    illustrator programında gerekli ayarları yapıp post script olarak kaydet dedikten sonra ps belgeyi previewde açıp kaydetmek işi matbaaya hazır hale getirmiş anlamına gelir mi?
    önceden olduğu gibi bir yan programa ihtiyaç duymalı mıyım?

    teşekkürler…

    • CTP birimlerinde çalışmış biri olarak size en fazla şunu tavsiye edebilirim. işleri ofsete gönderiyorsanız post script kaydetmenizin mahsuru yok. önemli olan ayarları doğru yapmış olmanızdır. fontları gömdüyseniz,  cmyk ve varsa ekstra renkleri doğru ayarladıysanız sorun çıkmaz ama şunu önemle belirtmem gerekirki eğer illustratör cs5te çalıştıysanız büyük ihtimalle uyguladığınız filtre ve transparan efektler ctp kalıplarda doğru çıkmayabilir. bunun sebebi CTP makinelerinin yazılımlarının güncel tutulmamasından yada güncellenmeyen eski yazılımlar kullanılmasından kaynaklanabiliyor. çözüm olarak işi photoshop’a aktarıp flatten image yapıp tiff kaydettikten sonra tiff’i Aİ’de açıp post script kaydedebilirsin böylelikle kullandığın efekt veya filtrelerde gömülmüş olacağından bi sıkıntı kalmaz.

  5. Özellikle fiyat teklifleri konusunda büyük kolaylık olacağa benziyor PDF olarak mail atmak, windowsta önce PDF olarak kaydedip sonra mail attachment yapmak gerekiyor malum.

  6. Bilgisayarım şifrelenmiş pdf dosyalarını açmıyor, “It may be damaged or use a file format that Preview doesn’t recognize.” diyor. Şifresini biliyorum ancak dosya açılmıyor bile. Ne yapabilirim?

  7. preview da işaretediğim yerler programı açıp kapadıktan sonra yan dönmüş oluyor , bunu nasıl düzeltebilirim , ya da neden oluyor?

  8. Windowsta Adobe Acrobat içerisinde boyutu 400mb’tı aşan dosyalar pdf yazdırıp kaydetme imkanım vardı ve boyut 1mb kadar hemde hiç bir kalite kaybetmeden küçülüyordu buda kolay paylaşım imkanı sağlıyordu fakat macte işin rengi değişiyor acrobatı açtığımızda pdf olarak yazdır seçeneği gelmiyor 3. bir uygulama yükledim çalışmıyor biraz daha kurcaladım sağ alta pdf yazdır seçeneğine nihayet ulaştım ama oda belge yazdırılamıyor deyip kestirip atı.. Gerçekten mac pro. çalışanlar için uygun bir sistem değil tekrar tekrar bunu anlamış oldum.

    • macte söylediğiniz tarzda pdf yazdırmanın imkanı yok 4 sene önce yazdıklarımı okumuşsunuzdur bugüne gelindiğinde de değişen bişey olmadı ve görünen o ki bundan sonrada olmayacak apple prof kullanıcıları hiç iplemiyor hem tek sıkıntı bunlarda değil. Şirket geçen sene bilgisayarlarımızı yeniliyordu mac pro alalım dediler bu sefer mac alınmamasını özellikle rica ettim özel bir sistem kurulmasını istedim ve öylede oldu. MD878TU/A serisi 17 bin liralık mac prodan özellik olarak çok daha üst seviye olmasına rağmen ve hatta katladığını bile söyleyebilirim sadece 8bin lira tuttu bu mac 16 gb ddr3 ram ile geliyor bizim sistemde 32 gb ddr4 ram var, işlemci ve ekran kartlarımızda da böyle büyük farklar var bunlara rağmen bir mac pro fiyatına 2 tane böyle pc yapabiliyoruz ve hala 1000 lira cebimizde kalıyor peki ne için veriyoruz bu kadar devasa farkı? tabiiki kahrolası abd emperyalizmi için. şimdi bana appleci arkadaşım sistem uyumundan kalitesinden falan bahsetmesin donanıma vakıf biri pekala uyumlu bir sistem toplayıp üzerinde doğru bir optimizasyon yapabilir bizimkide öyle oldu ama böylesine fiyat farkları kabul edilebilir cinsten değil insan zengin bile olsa parasını böyle çöpe atmamalı

      • Kesinlikle katılıyorum bende 2 yıldır mac kullanıcısıyım, windowstan sonra mac bana android işletim sistemi gibi geldi sanki bir kutunun içine atılmışım ben ona değilde o bana hükmediyor, o ne isterse o oluyor. Mac kullanmadan önce kesinlikle ön yargılarım yoktu söylenenlerede kesinlikle araştırmadan inan bir insanda olmadım olmamda ama kullandığım en kötü işletim sistemi. Evde win10 kullanıyorum böyle her açtığımda ağlayasım geliyor her istediğim uygulama, eklenti veya oyunu google yazmam yeterli oluyor legal veya illegal sonuçlar sınırsız uyum sorunu yok, herşeye para yok … Neden mac kullanayım ki? Tabi apple fan boyu değilsem! Mac’in tek sevdiğim ürünü Imac kesinlikle onu kusursuz yapıyor adamlar pc emsalleri var ama yanına bile yaklaşmayın. En güzeli Imac alıp win10 yüklemek yada kasa sorun değil dersenizde pc toplamak en mantıklısı arkadaşında dediği gibi mac lerdeki sistemi pc toplasan yarısından daha düşük bir ücrete geliyor.

        • imac’e şu pdf sıkıntısı yüzünden win 10’u ikincil sistem olarak kurdum bir senedir çok rahat kullanıyorum bi problem olmadı stabil çalışıyor ios tarafını hiç açmıyorum desem yeridir ama artık bunada gerek kalmadı malum yeni sistem yapıldı.
          aşaıdakine göre benim pc’de monitör eksik kalır ama o bile aradaki tutarsızlığa engel olmuyor bu kullandığım imac en ucuz 6.898 en pahalı 7.490 lira benim pc 8000 + DELL U21515H 1500 tl

  9. page dosyasında yazdığım bir yazıyı pdf haline getirdim fakat şuan üzerine tekrar bir şeyler eklemem gerekiyor. Pdf haline getirdiğim dosyayı tekrar page uygulamasında nasıl açabilirim?

  10. pdf dosya açarken bugün şöyle bir saçma durum ile karşılaştım. Müşteriden gelen dosyada hatalı bir ifade olduğu için düzeltmesini istedim. Yeni gönderdiği pdf dosyasını önizleme olarak açınca eski dosya içeriğini görüyorum. Maili çift tık ile büyütüp önizleme dersem yeni içeriği gösteriyor 🙂 Bunun sebebi ne olabilir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz