Apple, gelecek yıl piyasaya çıkabilecek yeni bir Siri sürümü de dahil olmak üzere, üretken yapay zeka kullanan geniş kapsamlı özellikler geliştiriyor. Apple CEO’su Tim Cook’un Apple’ın yıllardır jeneratif yapay zeka teknolojisi üzerinde çalıştığını iddia ediyor. Fakat bu durum çok da doğru değil. Apple yöneticileri sektörün yapay zekaya olan ani ilgisi karşısında hazırlıksız yakalandılar. Bu yüzden geçen yılın sonlarından bu yana kaybedilen zamanı telafi etmek için endişeli bir şekilde çabalıyorlar.
Yeni Siri ve jeneratif yapay zeka odakta!
Apple’ın yapay zeka stratejisinden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı John Giannandrea ve Craig Federighi şirketin yapay zeka çalışmalarına liderlik ediyor. Apple’ın hizmetlerden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Eddy Cue da bu çabaya dahil. Giannandrea’nın yeni bir sistem için temel teknolojilerin geliştirilmesini denetlediği söyleniyor.
Ekibi yapay zeka ile derinlemesine entegre edilmiş yeni, “Siri’nin daha akıllı bir versiyonu” üzerinde çalışıyor. Bu versiyonun önümüzdeki yıl içinde hazır olabileceği düşünülüyor. Öte yandan Federighi, Apple’ın büyük dil modeli (LLM) üzerinde çalıştıran özellikler sunarak yapay zekanın iOS’un bir sonraki ana sürümüne entegrasyonunu denetliyor. Yeni özellikler arasında Siri ve Mesajlar uygulaması arasında yenilenmiş bir etkileşim yer alıyor.
Böylece kullanıcılar karmaşık soruları yanıtlayabilecek ve cümleleri daha etkili bir şekilde otomatik olarak tamamlayabilecek. Federighi’nin ekibi ayrıca, geliştiricilerin daha hızlı kod yazmalarına yardımcı olmak için yapay zekayı Xcode’a entegre etmeyi ve Microsoft’un GitHub Copilot gibi hizmetleriyle aynı çizgiye getirmeyi düşünüyor.
Cue’nun, Apple Music’te otomatik olarak oluşturulan çalma listeleri gibi özellikler ve Pages ve Keynote gibi üretkenlik uygulamaları da dahil olmak üzere, mümkün olduğunca çok sayıda Apple uygulamasına yapay zeka eklemeye çalıştığı bildiriliyor. Apple’ın ayrıca AppleCare bünyesindeki dahili müşteri hizmetleri uygulamaları için de sistem kullanımını test ettiği anlaşılıyor.
Apple’ın bu araştırmalara yılda 1 milyar dolar harcayacağı iddia ediliyor. Apple’ın üretken yapay zekayı tamamen cihaz üzerinde bir deneyim olarak mı, bulut tabanlı bir kurulum olarak mı yoksa hibrit bir yaklaşım olarak mı kullanması gerektiği şu anda şirket içinde bir tartışma konusu.
Daha önce Apple’ın OpenAI’nin ChatGPT’sine rakip olması için bazı mühendislerin “Apple GPT” adını verdiği bir chatbot aracı üzerinde çalıştığını ise yakın zamanda duyulmuştu. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz düşüncelerinizi bizimle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.