Ana Sayfa Haberler App Store mercek altında! İspanya Apple’ı soruşturuyor

App Store mercek altında! İspanya Apple’ı soruşturuyor

0
App Store mercek altında! İspanya Apple'ı soruşturuyor

İspanya’nın Ulusal Pazar ve Rekabet Komisyonu (CNMC), Apple’ın App Store üzerindeki potansiyel rekabet karşıtı davranışlarına yönelik soruşturma başlattı. Geçtiğimiz hafta başlayan soruşturma, Apple’ın hakim konumunu kötüye kullanarak uygulama geliştiricilere adil olmayan ticari koşullar dayattığını iddia ederek açıldı. Bu durum, İspanya Rekabet Yasası ve Avrupa Birliği’nin işleyişine ilişkin antlaşmanın 102. Maddesini ihlal edebilir.

App Store neden dava edildi.

Apple, yıllık 1 milyon dolardan fazla kazanan tüm App Store geliştiricilerinden yüzde 30 komisyon, daha küçük geliştiricilerden ise yüzde 15 komisyon alıyor. Ocak ayında Apple, AB geliştiricileri için alternatif koşullar duyurmuş, bu geliştiricilere yüzde 10-17 arası komisyon seçeneklerini sunmuştu. Ancak, bu alternatif koşulları seçen uygulamalar için yıllık 1 milyondan fazla indirme alan uygulamalar için kullanıcı başına €0.50 çekirdek teknoloji ücreti de alındı.

App Store mercek altında! İspanya Apple'ı soruşturuyor

Apple, Reuters’a yaptığı açıklamada, adil olmayan ticari koşullar iddialarını reddetti. Apple sözcüsü, “İspanyol geliştiriciler her büyüklükte App Store’da eşit şartlarda rekabet ediyor” ve “İspanya Rekabet Kurumu ile endişelerini anlamak ve yanıtlamak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Bu yılın başlarında Apple, Avrupa Birliği tarafından 2 milyar dolarlık bir cezayla karşı karşıya kalmıştı.

İspanya Rekabet Yasası’nı ihlal ettiği tespit edilirse, önceki yılın karlarının yüzde 10’una kadar ceza alabilir. CNMC, Apple‘ı araştırmak ve nihai karar vermek için 24 aya kadar süreye sahip. Bu sürecin nasıl sonuçlanacağı şimdiden merak ediliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz