Ana Sayfa Apple Apple, grev yapan çalışanlarıyla en sonunda anlaştı!

Apple, grev yapan çalışanlarıyla en sonunda anlaştı!

0

Apple ve Maryland’in Towson kentindeki perakende mağazasının sendikalı çalışanları, önemli bir anlaşmaya vardı: Bir süredir grev sürecinde olan çalışanlar, Apple ile çalışanlara daha iyi ücret, iş güvencesi, iş-yaşam dengesini destekleyen çalışma saati düzenlemeleri ve daha şeffaf bir disiplin süreci hususnda anlaşmaya vardı. İşte detaylar…

Apple, grev sonunda çalışanlarla anlaşmayı seçti

Apple’ın Towson mağazası, 2022 yılında ABD’deki ilk sendikalı Apple Store olma özelliğini kazanmıştı. Geçtiğimiz Mayıs ayında ise çalışanlar, yapılan müzakereler sonucunda alınan kararlardan memnun olmadıklarını açıklayarak resmen greve gitmişlerdi. Ancak gelinen noktada, taraflar durumu tatlıya bağlamış gibi görünüyor.

Uluslararası Makinist ve Havacılık İşçileri Birliği’nin Örgütlü Perakende Çalışanları Koalisyonu (IAM CORE), Ocak 2023’ten beri Apple ile müzakere halinde olduklarını ve geçici anlaşmayı tamamladıklarını açıkladı.

Sendikalı Apple çalışanlarının da bünyesinde bulunduğu kurum, Apple ile 3 yıllık anlaşmaya varıldığını, çalışanlara sözleşme süresi boyunca ortalama yüzde 10 oranında zam yapılacağını, birçok pozisyon için başlangıç ücretlerinin artacağını ve tarafların isteklerini gözeten bir kıdem tazminatı maddesi oluşturulacağını belirtti.

Sendika, yaklaşık 85 çalışanı temsil ediyor ve bu çalışanlar 6 Ağustos’ta anlaşma üzerinde oy kullanacaklar. Eğer çalışanlar tarafından yapılan oylamada, Apple ve sendika arasındaki anlaşmaya onay verilirse, tam 2.5 yıllık süreç tatlıya bağlanmış olacak.

Anlaşmanın detayları henüz tam olarak açıklanmamış olsa da, iş-yaşam dengesini destekleyen çalışma saati düzenlemeleri ve daha şeffaf bir disiplin süreci gibi maddelerin, çalışanların uzun süredir talep ettiği iyileştirmeler olduğu biliniyor.

Bu anlaşma sonrasında, sektördeki diğer iş ve işçi hakları cemiyetlerinin de durumu emsal olarak görmesi bekleniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz