Ana Sayfa MacOS macOS Sequoia ile yetkisiz yazılım yüklemek zorlaştı!

macOS Sequoia ile yetkisiz yazılım yüklemek zorlaştı!

0

Apple, geçtiğimiz Salı günü, macOS Sequoia güncellemesiyle kullanıcıların Gatekeeper korumasını devre dışı bırakmasını zorlaştıran bir adım attığını duyurdu. Gatekeeper, yalnızca güvenilir uygulamaların macOS işletim sisteminde çalışmasını sağlamak amacıyla tasarlanmış önemli bir güvenlik adımı olsa da eskiden kolaylıkla aşılabiliyordu. İşte detaylar…

macOS Sequoia, güvenliği üst seviyeye çıkarıyor

Bildiğiniz üzere App Store dışından indirilen bir uygulama ilk kez açıldığında, yazılımın bilinen bir geliştiriciye ait olduğunu doğrulanıyor ve macOS sistemlerine zararlı yazılım yüklenmesini önlemek için uygulamanın onaylı olup olmadığı kontrol ediliyor. Ayrıca, herhangi bir üçüncü taraf uygulamanın çalışmasına izin vermeden önce sizden onay isteniyor.

Apple, macOS’un son sürümü olan Sequoia’da bu kullanıcı onayı mekanizmasını daha da sıkılaştırılıyor. Sequoia ile birlikte, kullanıcılar artık imzası doğru olmayan veya onaysız yazılımları açarken klavyelerinden Control tuşuna basıp Gatekeeper korumasını devre dışı bırakma yöntemini kullanamayacaklar. Bunun yerine, uygulamayı çalıştırmadan önce Sistem Ayarları > Gizlilik ve Güvenlik bölümünden yazılımın güvenlik bilgilerini gözden geçirmeleri gerekecek.

Apple’ın bu sert adımları atmasının arkasında, geçtiğimiz yıl Kuzey Kore menşeli bir hack grubunun MiroTalk’ı taklit eden bir DMG dosyasını yayarak birçok bilgisayardan veri çalmaya uğraşması yatıyor. Apple’ın bu adımı, siber güvenlik topluluğu tarafından olumlu karşılansa da son kullanıcının neler düşüneceğini beraber göreceğiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz