Ana Sayfa Apple Nihayet: Apple, NFC özelliğini diğer uygulamalara açıyor!

Nihayet: Apple, NFC özelliğini diğer uygulamalara açıyor!

0

Apple, uzun süredir iPhone’ların NFC çip özelliklerine sadece Apple Pay ve Apple Wallet uygulamalarının erişimine izin veriyordu. Ancak yaklaşan iOS 18.1 güncellemesi ile bu durum değişiyor.

Bildiğiniz üzere Avrupa Parlementosu, geçtiğimiz haftalarda verdiği kararla Apple’ın NFC özelliğini diğer şirketlere de açması gerektiğini belirtmişti. Yeterince yasal sorunla uğraşan şirket, bu konuda ayak diretmeyerek iOS 18.1 güncellemesi ile birlikte, Apple geliştiricilere Güvenli Eleman (Secure Element) kullanarak uygulamalar içinde NFC işlemleri sunma imkanı tanıyacak.

Apple tarafından sunulan bu güncelleme kapsamında kullanıcılar, iPhone’un yan düğmesine çift tıklayarak standart bir temassız ödeme uygulaması yükleyebilecekler. Daha önce bu düğmeye çift tıklandığında sadece Apple Pay uygulaması görüntülenebiliyordu.

Bu değişiklikle birlikte geliştiriciler, geniş bir yelpazede üçüncü taraf uygulamalar için temassız işlemler sunabilecekler. Bu uygulamalar arasında mağaza içi ödemeler, araba anahtarları, kapalı devre ulaşım, şirket kimlik kartları, öğrenci kimlikleri, ev anahtarları, otel anahtarları, sadakat ve ödül kartları ile etkinlik biletleri yer alıyor.

Şimdiye kadar, üçüncü taraf uygulamaların NFC erişimi yalnızca etiket okuma ile sınırlıydı. Apple’ın basın açıklamasında ayrıca, ‘gelecekte’ kamuya ait kimliklerin (örneğin T.C. Kimlik Kartı) destekleneceği belirtiliyor.

Bu değişiklik, Avrupa Komisyonu’nun antitröst soruşturmasının ardından Apple’ın iPhone’larda NFC ödemelerini üçüncü taraf sağlayıcılara açma teklifinin bir sonucu olarak göze çarpıyor. Geçen ay, Avrupa Komisyonu Apple’ın yükümlülüklerinin bağlayıcı olduğunu açıklamış ve Apple’dan değişiklikler konusunda hamle yapmasını beklediğini belirtmişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz