Ana Sayfa Apple Apple ile Microsoft arasında gerilim!

Apple ile Microsoft arasında gerilim!

0

Apple ve Microsoft arasındaki App Store ve bulut oyun servisleri tartışması yeniden alevlendi. Apple, bu yılın başlarında App Store politikalarını güncelleyerek bulut oyun uygulamalarına izin vermişti. Ancak Microsoft, bir düzenleyici kuruma yaptığı başvuruda Apple’ı sert bir dille eleştirdi.

Apple ile Microsoft arasında gerilim yaşandı

Ocak ayında Apple, bulut oyun uygulamalarına izin veren yeni App Store kurallarını ilk paylaştığında, Xbox Cloud Gaming gibi servislerin önünü açması bekleniyordu. Ancak aradan geçen altı aydan fazla süreye rağmen Microsoft cephesinden herhangi bir adım gelmedi. The Verge’den Tom Warren’ın haberine göre, Microsoft’un Temmuz ayı sonlarında Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Kurumu’na (CMA) yaptığı bir başvuru, yaşanan gecikmenin sebeplerine ışık tutuyor.

Yayınlanan ancak bazı kısımları gizlenen başvuruda Microsoft, Ocak ayında yapılan değişikliklere rağmen Apple’ın App Store’da bulut oyun servislerinin var olmasını imkansız hale getirdiğini savunuyor.

Microsoft’a göre sorunun temelinde iki ana nokta yatıyor:

  • Apple’ın Uygulama İçi Satın Alma zorunluluğu
  • Kullanıcıların dijital içerik satın alabilecekleri harici sitelere bağlantı verilmesini engelleyen kurallar

Şirket, başvurusunda şu ifadelere yer veriyor:

“Sonuç olarak, Apple’ın Kılavuzunda yaptığı değişiklikler, Bulut Oyun Servis Sağlayıcılarının (CGSP) uygulamalarını App Store’da sunabilmelerini sağlamamıştır.”

Huawei, Apple etkinliğini gölgede mi bırakmaya çalışıyor?

Apple ise Ağustos ayı başlarında CMA’ya kendi savunmasını sundu. Şirket, App Store’da halihazırda bulunan diğer bulut oyun servislerine ve bu servislerin başarısına olan katkısına dikkat çekiyor.

Apple, savunmasında iOS’ta oyun oynamayı mümkün kılan geliştirdiği çeşitli teknolojilere, web uygulamalarına verdiği desteğe ve bu yılın başlarında yapılan politika değişikliklerinden bu yana geliştiricilerle olan etkileşimine vurgu yapıyor. Şu anda mevcut olan bir bulut yayın hizmeti olan AntStream’den örnek veren Apple, birkaçının daha yolda olduğunu söylüyor.

Kuşkusuz Apple ve Microsoft, CMA’yı işin içine katmadan önce bu konuları özel olarak görüşmüştür. Ancak açıkça bir anlaşmaya varamadıkları için, bu resmi belgeler kamuoyuna yansımış durumda. Microsoft’un talep ettiği değişikliklerin gerçekten gerekli olup olmadığı ise belirsiz. Şirket, Xbox Cloud Gaming’i App Store’da bu değişiklikler olmadan sunabilir miydi? Bunu kimse kesin olarak söyleyemez.

Ancak kesin olan bir şey var: Apple, App Store uygulamaları nedeniyle dünya çapındaki yasa koyucular tarafından yoğun bir inceleme altında. Dolayısıyla CMA’in bu konudaki tutumu, App Store’un geleceğinde belirleyici bir rol oynayacak. Peki siz bu tartışma hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Microsoft’un talebi adil mi? Yorumlarda bizimle paylaşın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz