Apple, iPhone’ları hırsızlığa karşı tamamen korumasız hale getirme yolunda emin adımlarla ilerliyor. Şirketin en son hamlesi ise, beta test kullanıcıları için dün itibarıyla kullanıma sunulan, iPhone bileşenleri için Aktivasyon Kilidi oldu. Bu adım, bozuk cihazlardan çıkarılan parçalarla yapılan tamiratların önüne bir engel daha koyduğu için bazı tartışmalara yol açabilir. Ancak Apple, bunun için de bir çözüm üzerinde çalışıyor.
iPhone, hırsızlığa karşı olan önlemlerini giderek artırıyor
Apple’ın hırsızlığı azaltmak için attığı ilk adım “Bul” özelliğiydi. Bu özellik sayesinde çalınan bir iPhone, başka bir Apple cihazı veya internet aracılığıyla takip edilebiliyordu. Elbette hırsızlar da telefonu kapatmanın takibi engelleyeceğini çabuk öğrendi, ancak Apple 2021’de buna da bir çözüm getirdi. iOS 15 ile birlikte iPhone’lar, kapalı olsa bile “Bul” ağı üzerinden takip edilebilir hale geldi. iOS 15’te telefonlar tamamen kapanmıyor, düşük güç modunda kalıyor ve bir AirTag gibi davranarak yakındaki iOS cihazlarının Bluetooth sinyali aracılığıyla konumunu bildirmesine olanak tanıyor.
Bu özellik, iPhone’unuzun şarjı gün içinde bitse bile, birkaç saat daha konumunun takip edilebilmesi anlamına geliyor. Hatta Apple, Aktivasyon Kilidi açıksa telefon fabrika ayarlarına sıfırlansa bile konum takibinin çalışmaya devam edeceğini belirtiyor. Bu özellik, iPhone 11 ve sonraki modellerde standart olarak bulunuyor. “Bul” özelliği hırsızlar için hayatı zorlaştırsa da asıl değişikliği getiren Aktivasyon Kilidi oldu. 2013 yılında kullanıma sunulan bu özellik sayesinde, bir hırsız çalıntı iPhone’u tamamen sıfırlasa bile, cihazı orijinal sahibinin Apple Kimliği ve şifresi olmadan aktif hale getiremiyor.
Yeni Apple Watch modelleri 2025’te gelecek!
Apple, bu hamleyle çalıntı iPhone pazarına büyük bir darbe vurdu çünkü artık çalınan telefonlar sıfırlanıp çalışır durumda satılamıyordu. Hırsızların yapabileceği tek şey, iPhone’u parçalayıp satmaktı. Apple, Nisan ayında yaptığı açıklamada, Aktivasyon Kilidi’ni iPhone bileşenlerine de genişleterek bu sorunu çözeceğini duyurmuştu. Son iOS 18 beta sürümünde de bu özelliğin eklendiği görüldü.
Elbette bu özellik, sorunu tamamen çözmeyecek çünkü tüm bileşenleri kapsamıyor ve ucuz tamir için kalibrasyon eksikliğini ve can sıkıcı uyarı mesajlarını göze alan kişiler olabilir. Ancak bu özellik, çalıntı iPhone pazarına büyük bir darbe vuracak çünkü çoğu kişi, özellikle çalıntı parça içerebileceğini düşündüren sorunları olan bir cihaz satın almayacaktır.
Bir iPhone çalmayı düşünen bir hırsız artık şunu biliyor: Konumu takip edilebilir, telefonu çalışır durumda satamaz ve parçaları bile eskisi kadar değerli değil. Elbette birçok telefon hırsızlığı, bir sonraki doz için para arayan bağımlılar tarafından işleniyor ve birkaç dolar bile onları çalmaya teşvik edebilir. Ancak bu, hırsızları diğer markaları çalmanın daha kazançlı olduğuna ikna etmek için atılmış harika bir adım.
Bu hamlenin olumsuz yanı ise, yasal yollarla edinilmiş bozuk cihazlardan çıkarılan parçalar kullanılarak iPhone tamiri yapmayı zorlaştırması. Apple satıcıları, Aktivasyon Kilidi’nin ilk uygulamaya konmasıyla birlikte bu soruna dikkat çekmişti. Özel satışlarda, satıcılar bu özelliğin farkında değilse ve yeni sahibinin kurulum sırasında orijinal sahibinin Apple Kimliği bilgilerini girmesi istendiğinde sorun yaşanabiliyor. Bu durum genellikle çözülebiliyor.
Ancak kurumsal satışlarda durum daha da karmaşık. Şirketlerin cihazları belirli bir süre sonunda değiştirmeleri yaygındır; iPhone’lar için belki iki yıl, iPad veya Mac için üç ila beş yıl. Eski cihazlarını sattıkları zaman bunu toplu olarak yaparlar ve her birinin Aktivasyon Kilidini tek tek kaldırmak pratik değildir. Ancak bu sorun da çözülmek üzere.
Apple, Mac’lerde Aktivasyon Kilidini kaldırma özelliğini, cihazı yeni olarak ayarlarken değil, silerken kullanılabilecek şekilde güncelledi. Bu özellik yakında Apple İşletme Yöneticisi’ne de gelecek ve kurumsal müşteriler, yönetilen cihazları satışa hazırlanırken toplu olarak Aktivasyon Kilidi’ni kaldırabilecekler. Şimdi tek gereken, bunun parça bazlı Aktivasyon Kilidi’ni de kapsamasını sağlamak. Bu da hallolduğunda, iPhone’ları hırsızlığa karşı neredeyse tamamen korumasız hale getirmek için harika bir adım atılmış olacak.