Ana Sayfa Apple iOS 18 resmen kullanıma sunuldu! İşte tüm yenilikler

iOS 18 resmen kullanıma sunuldu! İşte tüm yenilikler

0

iOS 18 herkese sunulmaya başlandı. Güncelleme, Ana Ekran özelleştirmesi için önemli yeni özellikler, tamamen yeniden tasarlanmış bir Fotoğraflar uygulaması ve daha fazlasını içeriyor. Birçok yönden iOS 18, Apple’ın iPhone kullanıcıları için sunduğu en özelleştirilebilir güncelleme. iOS 18, iOS 17 ile aynı iPhone modelleriyle uyumlu. Dolayısıyla, iPhone’unuzda iOS 17 çalışıyorsa, iOS 18’e güncellenebilir. Güncellemeyi yüklemek için Ayarlar uygulamasına gidip “Genel”e, ardından “Yazılım Güncelleme”ye dokunmanız yeterli. Güncellemeyi hemen göremezseniz, iPhone’unuza ulaşması biraz zaman alabileceğinden, önümüzdeki birkaç saat içinde kontrol etmeye devam edin.

Merakla beklenen iOS 18 resmen kullanıma sunuldu!

iOS 18, iPhone kullanıcılarının Ana Ekranlarını kişiselleştirmelerine olanak tanıyan bir dizi yeni özellikle geliyor. Artık uygulama simgelerini ve widget’ları Ana Ekran’da istediğiniz yere serbestçe yerleştirerek boşluklar oluşturabilir ve simgelerinizin ve widget’larınızın konumlandırması üzerinde tam kontrole sahip olabilirsiniz. Ayrıca, iOS 18’de Ana Ekran uygulama simgelerini ve widget’larını renklendirme seçeneği de bulunuyor. İstediğiniz herhangi bir rengi seçebilir veya Ana Ekran’daki çoğu uygulama simgesini (üçüncü taraf uygulamalar dahil) koyu bir temaya dönüştüren yeni bir koyu mod ayarı seçebilirsiniz.

Mesajlar uygulamasına bir dizi yeni özellik ekleyen iOS 18, bir mesajdaki belirli kelimelere uygulanabilen yeni metin efektleriyle karşımıza çıkıyor. Büyük, küçük, salla, başını salla, patlat, dalgalanma, çiçeklenme ve titreme gibi seçenekler içeren bu efektler, sohbetlerinize görsel bir hava katmanıza olanak tanıyor. Ayrıca, artık bir iMessage içindeki herhangi bir harfe, kelimeye veya ifadeye kalın, altı çizili, italik ve üstü çizili gibi biçimlendirmeler uygulayabilirsiniz.

iOS 18 ile birlikte gelen bir diğer önemli değişiklik ise Tapback sisteminin yenilenmesi. Kullanıcılar artık geçmişte olduğu gibi yalnızca Apple tarafından onaylanmış seçeneklerle değil, çok çeşitli emojiler veya çıkartmalar kullanarak mesajlara tepki verebiliyorlar. iOS 18, Mesajlar uygulamasında zamanlanmış mesajlar için de destek sunuyor. Bu özellik, bir mesaj yazıp gönderilmesi için belirli bir saat seçmenize olanak tanıyor. Bu özellik, özellikle mesajınızı alıcının uyanık olma olasılığının daha yüksek olduğu daha uygun bir zamanda göndermek istediğinizde kullanışlı.

Ayrıca, iOS 18 iPhone’un uydu bağlantısı özelliklerini de geliştiriyor. Artık uydu üzerinden SMS mesajları ve iMessage gönderebilirsiniz. Ayrıca, Dinamik Ada için uyduya bağlı olduğunuzu bildirecek yeni bir Canlı Etkinlik de var. iOS 18, iPhone ve Android cihazlar arasında daha iyi bir çapraz platform iletişimi sağlayan RCS mesajlaşmasını da destekliyor. Buna okundu bilgileri, yazıyor göstergeleri, daha iyi grup sohbeti desteği, yüksek kaliteli fotoğraflar ve videolar ve daha fazlası dahil.

iPhone 17 Pro’nun muhtemel özellikleri ortaya çıktı!

Kullanıcılara deneyimlerinin düzenini ve yapısını özelleştirmede daha fazla esneklik sunan Kontrol Merkezi’nde önemli bir yenilemeye giden Apple, üçüncü taraf uygulamaların yeniden tasarlanan Kontrol Merkezi arayüzüne denetimler eklemesini sağlayan yeni bir API de sundu. iOS 18’in Kontrol Merkezi revizyonu, Kilit Ekranı’nda görünen iki denetimi kişiselleştirmenize olanak tanıyarak Kilit Ekranı’na da uzanıyor. Artık el feneri ve kamera düğmeleriyle sınırlı kalmak yerine, bunları üçüncü taraf uygulamalar tarafından sağlananlar da dahil olmak üzere yeni Kontrol Merkezi denetimlerinden herhangi biriyle değiştirebilirsiniz. Dahası, bu denetimler iPhone 15 Pro ve iPhone 16’daki Eylem düğmesine de atanarak cihazınızın kilidini açmadan tercih ettiğiniz işlevlere hızlı bir şekilde erişmenizi sağlıyor.

iOS 18 ve macOS Sequoia, iPhone’unuzu doğrudan Mac’inizden kontrol etmenizi sağlayan iPhone Yansıtma adlı güçlü bir yeni özellik sunuyor. Tek bir tıklamayla iki cihaz arasında bir bağlantı kurabilir ve iPhone’unuzun tam kontrolünü Mac’inizin arayüzünden sağlayabilirsiniz. iPhone Yansıtma’yı ayarladıktan sonra, iPhone bildirimlerini de Mac’inizde alma seçeneğiniz olur. Bu bildirimlerden birine tıkladığınızda, iPhone Yansıtma özelliği otomatik olarak başlatılır.

iOS 18, SharePlay aracılığıyla yenilenmiş bir ekran paylaşımı deneyimi sunarak etkileşim kurmak ve iş birliği yapmak için yeni yollar sunuyor. Ekranına çizim yapabileceğiniz, ekranını kontrol edip doğrudan işlem gerçekleştirebileceğiniz bu özellik, uzaktan yardım için daha uygulamalı bir yaklaşım sunuyor.

Fotoğraflar uygulaması, Apple’ın uygulamaya şimdiye kadarki en büyük güncelleme olarak tanımladığı yeni tasarımla büyük bir revizyona uğruyor. Uygulamanın altındaki tanıdık sekmeler kaldırıldı ve bunların yerine uygulamada artık her şeyi tek bir görünümde birleştiren aerodinamik ve birleşik bir düzen var. Yeni Fotoğraflar uygulamasının en önemli özelliklerinden biri de Koleksiyonlar’ın kullanıma sunulması. Apple, arşivinizi temaya göre düzenleyerek Son Günler, Kişiler ve Evcil Hayvanlar, Geziler gibi kategorilere göz atmanıza ve hatta fotoğraflarınızı bir haritada görüntülemenize olanak tanıyor. Yenilenen uygulama ayrıca, farklı Koleksiyonları yeniden düzenlemenize ve sabitlemenize, ekran görüntüleri gibi belirli içerik türlerini filtrelemenize ve daha pek çok şeye olanak tanıyan kapsamlı özelleştirme seçenekleri de sunuyor. Dahası, iOS 18 Fotoğraflar uygulamasındaki arama işlevi tamamen yenilendi. Artık kişiler, yerler ve diğer ölçütlerin birleşimini kullanarak arama yapabilir, aradığınız belirli fotoğrafları her zamankinden daha kolay bulabilirsiniz. Belki de en önemlisi, Fotoğraflar uygulaması düzeninin tamamen özelleştirilebilir olması. Bölümlerin sırasını değiştirebilir, görmek istemediklerinizi gizleyebilir ve daha pek çok şey yapabilirsiniz.

iOS 18 ayrıca ilk kez özel bir Parolalar uygulaması da içeriyor. Bu uygulama, parolalarınızı, geçiş anahtarlarınızı, Apple ile Giriş Yap bilgilerinizi, Wi-Fi parolalarınızı ve doğrulama kodlarınızı yönetmek ve depolamak için size tek bir yer sağlıyor. iOS 18’e ek olarak Parolalar uygulaması, Windows, iPadOS 18, macOS Sequoia ve VisionOS 2’de de kullanılabilir.

Notlar uygulaması, iOS 18 ile birlikte bir dizi yeni özellikle birlikte geliyor: Satır içi matematik desteği, Daraltılabilir bölümler, yeni vurgulama stili özelliği, doğrudan Apple Notes’tan sesli notlar kaydedebilme.

iOS 18, Apple’ın ziyaret ettiğiniz web sayfasındaki önemli bilgileri ortaya çıkarmak için makine öğrenimini kullandığını söylediği yeni bir Öne Çıkanlar özelliğini Safari’ye getiriyor: Özet, Konum, Kişiler, Müzik, Film ve TV Şovları. Ayrıca iOS 18, Safari’ye yeni bir Dikkat Dağıtıcıları Kontrol Etme özelliği de ekliyor. Bu özellik, kullanıcıların web sayfalarındaki oturum açma açılır pencereleri ve diğer içerik yer paylaşımları gibi belirli öğeleri engellemesini kolaylaştırarak web’de gezinme deneyimleri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmalarını sağlamak için tasarlanmıştır.

iPhone’unuzda oyun oynuyorsanız, iOS 18’de keyif alacağınız birkaç önemli değişiklik var: Oyun performansını en üst düzeye çıkarma, Daha duyarlı AirPods ve kontrol cihazları. Bu yıl Apple Cüzdan, iOS 18 ile gözle görülür şekilde daha iyi hale geliyor. Bu yükseltmelere, yeni Temassız Ödeme özelliği öncülük ediyor. Telefonunuzu bir arkadaşınızın iPhone’una yaklaştırarak anında para gönderebilir, Apple Cash hesabınızdan onlarınkine para aktarabilirsiniz.

iOS 18, iPhone kullanıcıları için bir dizi yeni gizlilik ve güvenlik geliştirmesi sunuyor. Göze çarpan eklemelerden biri de herhangi bir uygulamayı Face ID, Touch ID veya parola ile kilitleme olanağı. Bu özellik, kimliğinizi doğrulamadan kimsenin uygulamaya erişememesini sağlayarak hassas veya kişisel bilgileriniz için ekstra bir güvenlik katmanı sağlıyor. Ayrıca, iOS 18 artık gizli uygulamaları da destekliyor. Bir uygulama gizlendiğinde, adı ve simgesi Ana Ekranınızda ve arama sonuçlarında görünmez ve uygulamadan herhangi bir bildirim almazsınız. Bunun yerine uygulamaya yalnızca Uygulama Arşivi’nde bulunan özel bir gizli uygulamalar klasörü aracılığıyla erişilebilir. Gizli bir uygulamayı açmak için Face ID, Touch ID veya parolanızı kullanarak kimliğinizi doğrulamanız gerekir.

Diğer yeni gizlilik özellikleri: Geliştirilmiş Kişiler paylaşımı, Aksesuar Kurulum Kiti, Ayarlar uygulaması değişiklikleri. iOS 18’deki yeni Erişilebilirlik özelliklerinden bazıları şunlardır: iPad ve iPhone kullanıcılarının cihazlarını yalnızca göz hareketlerini kullanarak kontrol etmelerini sağlayan Göz Takibi, sağır veya işitme güçlüğü çeken kullanıcıların iPhone’larının Taptic Engine’i aracılığıyla ritmi ve vuruşları hissetmelerini sağlayan Müzik Haptikleri, iPhone ve iPad kullanıcılarının Siri’nin kısayolları tetiklemesi ve karmaşık eylemleri gerçekleştirmesi için kişiselleştirilmiş konuşma kalıpları oluşturmasını sağlayan Sesli Kısayollar, hareket halindeki araçlardaki yolcuların mide bulantısını azaltmaya yardımcı olmak için iPhone ve iPad’deki ekranı ayarlayan Araç Hareket İşaretleri. CarPlay’e gelen Erişilebilirlik özellikleri arasında Sesli Kontrol, Renk Filtreleri ve Ses Tanıma yer alıyor.

iOS 18’in piyasaya sürülmesiyle birlikte Ev uygulaması, artık belirli denetimlere konuk erişimi vermenize olanak tanıyor. Bu özellik, kişilerin evinize nasıl ve ne zaman girebileceği üzerinde size daha iyi bir kontrol sağlıyor. Artık garaj kapısı açıcıları, alarm sistemleri ve kapı kilitleri gibi cihazlara belirli zaman dilimleri için erişim sağlayabilirsiniz. iOS 18’e bir diğer eklenen özellik de HomeKit akıllı kilitlerinin eller serbest olarak kilidinin açılması için destek. Bu özellik, geldiğinizde ve gittiğinizde kapıları otomatik olarak kilitlemek ve kilidini açmak için yakınlığı kullanarak gerçek anlamda eller serbest bir deneyim sağlayacak. Ancak, bu özellikten yararlanmak için hiçbiri henüz mevcut olmayan UWB özellikli bir akıllı kilide ihtiyacınız olacak.

iOS 18 ayrıca tercih edilen bir Ev Merkezi ayarlama olanağını da sunuyor. Daha önce, Ev uygulaması, Evinizdeki en uygun Apple TV veya HomePod’u Ev Merkeziniz olarak kullanmak üzere otomatik olarak seçmeye çalışırdı. Bu güncellemeyle birlikte artık hangi cihazın Ev Merkeziniz olarak kullanılacağı üzerinde doğrudan kontrol sahibi oluyorsunuz.

Ve daha fazlası: Apple Haritalar’da topografik haritalar, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki milli parklarda bulunan yürüyüşlerden oluşan bir seçkiye göz atabilme, özel yürüyüş ve doğa yürüyüşü rotaları oluşturabilme ve kaydedebilme, yürüyüş ve doğa yürüyüşü rotaları için adım adım navigasyon alabilme. Günlük uygulamasında ruh halinizi ve ruh halinizi doğrudan kaydedebilme, çizgiler ve istatistikler gibi günlük hedeflerinizi takip etmek için yeni “içgörüler” özelliği, Ana Ekranınız veya Kilit Ekranınız için yeni widget’lar, arama ve sıralama desteği.

Telefon uygulamasında telefon görüşmelerini kaydedebilme, her iki tarafa da görüşmenin kaydedildiğine dair bir bildirim gönderme, kaydedilen transkripsiyonların Notlar uygulamasına otomatik olarak kaydedilmesi, T9 arama desteğiyle tuş takımı araması, arama geçmişi araması, Otomatik Mikrofon Modu seçimi. Takvim’de önünüzdeki aya genel bir bakış atmayı kolaylaştıran yeniden tasarlanmış bir ay görünümü, doğrudan Takvim’de Anımsatıcılar uygulamasından anımsatıcılar oluşturma, görüntüleme, düzenleme ve tamamlama. Freeform’da panonuzu bölüm bölüm düzenlemenize ve sunmanıza olanak tanıyan Sahneler, basit bir bağlantı kullanarak panonuzun bir kopyasını istediğiniz kişilerle paylaşabilme, gelişmiş diyagram oluşturma modu, tuvalinizde bağlantıları kurmayı kolaylaştırıyor, öğeleri ızgaraya yaslayarak pano içeriğinizi hassas bir şekilde hizalayabilme. Podcast’lerde bölüm atlama, transkriptlerden paylaşma, oynatıcıdan veya transkripten belirli bir zamana ait bir bağlantı paylaşabilme, Daha iyi oynatma kontrolü: Devam Eden Dinleme’de bölümleri yeniden sıralayabilme ve kaldırabilme, siz yazarken arama önerileri: arama sürenizi yazmaya başlayın, önerilen arama terimleri otomatik olarak görünecektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz