Ana Sayfa Öne Çıkanlar Apple A16 çipleri artık ABD’de üretilecek!

Apple A16 çipleri artık ABD’de üretilecek!

0

Yeni bir rapora göre, Apple A16 çipleri artık TSMC’nin Arizona’daki ABD merkezli çip üretim tesisinde üretiliyor. Verimlilik oranlarının Tayvan’dakilerden daha düşük olduğu, ancak aynı standartlara çok yakın olduğu söyleniyor. Ancak en büyük gizem, Apple’ın neden yeni A16 çipleri üretmek istediği. Bu çipleri hangi yeni ürün kullanabilir?

Apple A16 çipleri artık ABD topraklarında üretilecek!

Tayvanlı gazeteci Tim Culpan şu bilgileri paylaşıyor: “TSMC’nin ilk Arizona çipleri artık üretimde ve Apple, döküm tesisinin 5nm süreci kullanılarak üretilen mobil işlemcilerle sırada yerini almaya hazır. Kaynaklarım, Apple’ın A16 SoC’sinin şu anda TSMC’nin Arizona’daki Fab 21 tesisinin 1. Fazında küçük ama önemli sayılarda üretildiğini söylüyor. 1. Faz fabrikasının ikinci etabı tamamlandığında ve üretim başladığında hacim önemli ölçüde artacak ve Arizona projesi 2025’in ilk yarısında üretim hedefine ulaşacak.”

Arizona tesisinin, şirketin Tayvan’daki tesisleriyle aynı verimlilik oranlarını (kalite standartlarını karşılayan çiplerin yüzdesi) elde etmekte zorlanabileceği öne sürülüyordu. Üstelik bu zorluk, 5nm tesisinin üretebileceği en gelişmiş çipin üretimi göz önüne alındığında daha da büyüktü. Ancak Culpan, verimlilik oranlarının etkileyici olduğunu ve giderek iyileştiğini söylüyor.

Apple, gelecekteki Apple Watch modellerine dikkat çekici bir özellik ekleyecek: Daha aydınlık cihazlar yolda!

“Şu anda TSMC, Arizona’da Tayvan’da elde edilenin biraz gerisinde (temelde aynı) verimlilik oranları elde ediyor. Ancak daha da önemlisi, iyileştirmeler o kadar hızlı ilerliyor ki, önümüzdeki aylarda Tayvan ve Arizona arasında gerçek bir verimlilik paritesine ulaşılması bekleniyor.” Peki bu çipler ne için? En büyük soru şu: A16 çipi ne için? Culpan, iPhone SE 4 için “olası” olduğunu öne sürüyor.

Bu modelin iPhone 14’ü temel alması bekleniyor. Bu da giriş seviyesi iPhone’un nihayet Ana Ekran düğmesinden kurtulması ve modern iPhone’ların neredeyse tamamen ekrandan oluşan tasarımını benimsemesi anlamına geliyor. Ekranın iPhone 13’ten geldiği söyleniyor ki bu da iPhone 14’te kullanılanla aynı veya neredeyse aynı.

Ancak Apple, iPhone SE’ye tarihsel olarak güncel (Pro olmayan) bir çip verdi. Ayrıca, iPhone 14 Pro, Apple Intelligence özelliklerini çalıştıramıyor ve şirketin giriş seviyesi bir telefon bile olsa çalıştıramayan yeni bir telefon piyasaya sürmesi garip olurdu. Aynı sorun, gelecekteki (Pro olmayan) iPad’ler için de geçerli. Apple, bunların da yapay zeka özelliklerini çalıştırabilmesini isteyecektir.

RAM’in bir sınırlama olduğu bilindiği için, bir olasılık da, A16 çipinin, daha fazla RAM sağlamak için çip tasarımında değişiklik yapılırsa yapay zekayı çalıştırabilir hale geleceğidir. Daha düşük bir ihtimal ise, bunun sadece bir test olması, Apple’ın daha gelişmiş çip üretim yeteneklerini ABD topraklarına taşıma yolunda uzun vadeli bir planın parçası olması. Ancak bu, A16 tasarımının şu anda ne kadar geride kaldığı göz önüne alındığında, sınırlı kazanç için çok pahalı bir deney olurdu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz