Ana Sayfa Apple iPhone 14 Pro’dan iPhone 16 Pro’ya geçmeye değer mi?

iPhone 14 Pro’dan iPhone 16 Pro’ya geçmeye değer mi?

0

Apple’ın en yeni, üst düzey akıllı telefonları iPhone 16 Pro ve Pro Max, teknoloji meraklılarını heyecanlandırıyor. Peki, bu yeni modeller son iki yıla kıyasla ne kadar gelişti? İşte iPhone 16 Pro ile 14 Pro arasındaki farkları mercek altına alan detaylı bir bakış ve sizin için bir satın alma rehberi.

iPhone 14 Pro modelinden yeni iPhone 16 Pro’ya geçmeye değer mi?

Öncelikle ekranlardan başlayalım. iPhone 14 ve 15 serilerinde Apple, standart ve Pro modellerin dördünde de aynı ekran boyutlarını kullanmıştı. Ancak iPhone 16 serisiyle bu durum değişiyor. Pro modeller, 14 Pro ve Pro Max’teki 6,1 ve 6,7 inçlik ekranlara kıyasla 6,3 ve 6,9 inçlik daha büyük ekranlara sahip. Ekran parlaklığı, ProMotion (120 Hz’e kadar), 460 ppi, Her Zaman Açık ekran ve diğer özellikler 16 Pro ve 14 Pro modellerinde aynı kalmış. Buradaki en büyük değişiklik, ekran boyutlarının büyümesi.

Tasarım açısından iPhone 16 Pro, önceki modellerine neredeyse tamamen benziyor. Ancak Apple, yeni bir fiziksel Kamera Kontrol düğmesi/sensörü eklemiş. Ayrıca, 15 Pro ve Pro Max’te olduğu gibi 16 Pro ve Pro Max’te de titanyum kullanmaya devam ediyor. 14 Pro’dan geçiş yapacaklar için titanyum, çelikten daha hafif ve güçlü olmasıyla önemli bir gelişme.

iPhone 16, USB-C ile nasıl şarj edilir?

Performansa gelince, A18 Pro, Apple’ın üst düzey akıllı telefonları için yeni nesil çip ve daha güçlü ve yetenekli olmalarına rağmen, A17 Pro’ya kıyasla fark çok büyük değil: CPU için %15’e kadar daha hızlı ve GPU için %20’ye kadar daha hızlı. A16 Bionic ile karşılaştırıldığında ise A18 Pro’nun CPU’su, Geekbench skorlarında tek çekirdekli performansta yaklaşık %30, çok çekirdekli performansta ise yaklaşık %20 daha hızlı.

Pil ömrüne baktığımızda iPhone 16 Pro, iPhone 14 Pro’ya göre önemli bir iyileştirme sunuyor. Kameralar bölümünde ise hem iPhone 16 Pro hem de Pro Max cihazlarda, 14 Pro/Max’teki gibi aynı 48MP ana arka kamera bulunuyor. Ancak yeni bir 48MP ultra geniş açılı lens, 5x optik zoom’lu 12MP telefoto lens, yepyeni Kamera Kontrol düğmesi/sensörü ve en yeni nesil Fotoğraf Stilleri de dikkat çekiyor. Video kaydı tarafında ise iPhone 16 Pro ve Pro Max, 120 fps’ye kadar 4K Dolby Vision/HDR video kaydı ile çıtayı yükseltiyor.

iPhone 14 Pro/Max’teki Lightning bağlantı noktaları yerine, 16 Pro/Max’te 10 Gbps’ye kadar aktarım hızlarına sahip USB-C bağlantı noktaları ve doğrudan harici depolamaya video ve fotoğraf çekme gibi yeni özellikler bulunuyor. Diğer önemli değişiklikler arasında ise yeni Kamera Kontrolü, WiFi 7 desteği ve 25 W’a kadar MagSafe veya kablosuz şarj desteği yer alıyor.

Sonuç olarak tüm yeni iPhone’lar oldukça güçlü ve yetenekli cihazlar. Ancak sizin için hangisinin en iyisi olduğu (veya yükseltme zamanının gelip gelmediği), iPhone’unuzu nasıl kullanmak istediğinize ve hangi özelliklere daha çok önem verdiğinize bağlı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz