Apple Intelligence konusunda iyi haber bekleyen AB kullanıcıları hayal kırıklığına uğrayabilir. Apple’ın yapay zeka da dahil olmak üzere çeşitli konularda AB yönetim organlarıyla devam eden anlaşmazlığı yeni bir boyut kazandı. Politico’nun haberine göre, AB tarafından ortaya konan yeni bir yapay zeka anlaşması, OpenAI, Google ve Microsoft gibi önde gelen imzacıların desteğini aldı. Ancak Apple bu anlaşmaya yanaşmadı.
Apple, Avrupa Birliği’nin yapay zeka yaptırımlarını kabul etmeyecek
Apple, Apple Intelligence özelliklerini AB kullanıcılarına sunmak için AB’deki düzenleyici kurumlarla “görüşme halinde” olduğunu söyledi. Ancak şirketin bu son hamlesi, işlerin pek de umut verici görünmediğini açıkça ortaya koyuyor. Özellikle, öne sürülen yeni yapay zeka anlaşması 115 farklı şirket tarafından kabul edildi. Bunların çoğu, küresel pazardaki en büyük yapay zeka oyuncuları arasında yer alıyor.
İşte AB’nin yapay zeka anlaşmasını kabul eden şirketlerden bazıları:
- Adobe
- Amazon
- Microsoft
- OpenAI
- Samsung
- Snap
iPhone 16 nasıl en hızlı şekilde şarj edilir? İşte rehber
Ancak anlaşmaya yanaşmayan iki büyük şirket var. Sadece Apple değil, Meta da imzalamamayı tercih etti. Pieter Haeck ve Mathieu Pollet, Politico için yazdıkları yazıda şunları söylüyor:
“Yapay zekayı kontrol altına almak için alınacak önlemleri hızlandırmayı amaçlayan Avrupa Birliği girişimi, teknoloji devleri Meta ve Apple’ın taahhütnameye katılmaktan vazgeçmesiyle Çarşamba günü zorlu bir başlangıç yaptı. […] Tüm şirketler ve sektörler, önümüzdeki yıllarda aşamalı olarak yürürlüğe girecek olan AB’nin Yapay Zeka Yasası kapsamında Anlaşma’da listelenen kurallara uymak zorunda kalacak. Gönüllülük esasına dayanan Anlaşma’nın amacı, şirketlerin Yapay Zeka Yasası kurallarına erken uyum sağlamasını sağlamaktı.”
Apple ve Meta, bir dizi başka konuda en iyi ihtimalle “sözde düşman” gibi görünüyor. Ancak görünüşe göre bu yeni anlaşma konusunda aynı tavrı sergiliyorlar. Umarım Apple, AB kullanıcılarına yapay zeka özelliklerini sunmanın bir yolunu bulur. Bir noktada çözüme ulaşılamaması, hem şirket hem de müşterileri için kötü olur. Apple Intelligence özelliklerinin kademeli olarak kullanıma sunulması, şirketin bir anlaşma yapmak için çok fazla baskı altında olmadığı anlamına geliyor. Bununla birlikte, yapay zeka eksikliğinin AB ülkelerindeki iPhone 16 satışlarını etkileyip etkilemediğini görmek ilginç olacak.