Ana Sayfa Apple Apple’ın sıradaki sanal gerçeklik projesi nasıl olacak?

Apple’ın sıradaki sanal gerçeklik projesi nasıl olacak?

0

Apple, uzamsal bilgi işlem yolculuğuna ilk adımını geçtiğimiz yıl Haziran ayında WWDC23’te Apple Vision Pro’yu tanıtarak atmıştı. Tanıtımının üzerinden bir yıldan fazla, ürünün gerçekten piyasaya sürülmesinin üzerinden ise 6 aydan biraz fazla zaman geçti. Meta kısa süre önce yeni Orion AR gözlüklerini tanıttı ve bu sadece bir prototip olsa da Apple’ın “uzamsal bilgi işlem” için neler planladığını merak etmemize neden oluyor.

Apple’ın sıradaki sanal gerçeklik projesi hakkındaki son bilgiler

Bloomberg’den Mark Gurman’a göre Apple, henüz nasıl yapacakları konusunda kararsız olsalar da “gözlüklere yaklaşımını yeniden gözden geçirmesi” gerektiğinin farkında görünüyor. Şirket, Apple Vision’ın geleceği için birkaç farklı seçeneği değerlendiriyor.

Bunlardan ilki ve Apple’ın muhtemelen yapacağı şey, daha fazla gözlük üretmek. Öncelikle, daha düşük kaliteli ekranlara ve daha ucuz malzemelere sahip, belki de “Vision Air” adı verilebilecek daha ucuz bir Apple Vision gözlüğü piyasaya sürülebilir. Planlar değişmezse, bunun önümüzdeki yıl piyasaya sürülmesini bekliyoruz.

Bunu, şu anda M5 yongasına ve Apple Intelligence’a sahip olması beklenen ikinci nesil bir Apple Vision Pro takip edebilir. Muhtemelen daha iyi ekranlara da sahip olacaklar ve umarız daha hafif olmaya odaklanırlar. Bu görünüşte bariz yaklaşım olsa da Apple’ı biraz geride bırakabilir, bu yüzden şirket görünüşe göre başka yolları da değerlendiriyor.

iPhone 13 Pro’dan iPhone 16 Pro’ya geçmeye değer mi?

Gurman’a göre Apple, Apple Vision Pro’daki dahili işlemciyi ve harici pili kaldırarak ve gözlüğün iPhone’unuza bağlı olan bir versiyonunu yapmayı da düşünüyor. Bu, gözlüğün ağırlığını azaltacaktır, ancak garip bir karar gibi görünüyor. Elbette bu, “yüzlerce dolar değerinde bileşenden” tasarruf sağlayacaktır. Peki, buna değer mi? Şahsen, Apple Vision Pro’ya çok benzese bile, sonuçta bir iPhone aksesuarı için pek çok kişinin 2000 dolar ödeyeceğini düşünmüyorum.

Ayrıca bunun ne kadar etkili olacağından da emin değilim, çünkü iPhone’un pili Apple Vision Pro’nun piline kıyasla oldukça küçük. Bir iPhone 16 Pro Max bile sadece 18Wh civarında bir pile sahip, bu da Apple Vision Pro’nun 35.9Wh pilinin yarısı kadar. Ve Vision Pro’nun pili bile sadece iki saat dayanıyor.

Görünüşe göre Apple, tam olarak ekranları içermeyen iki seçeneği değerlendiriyor. Seçeneklerden biri, Meta’nın Ray-Ban Akıllı Gözlüklerine benzer bir ürün. Diğeri ise güçlendirilmiş AirPods. Meta’nın Akıllı Gözlüklerinin aslında gözlüklerde herhangi bir ekranı yok. Bunun yerine gözlüğün mikrofonları, kameraları ve hoparlörleri var. Bu, Meta AI’ya soru sormanızı, kolayca fotoğraf çekmenizi ve müzik dinlemenizi sağlar. Görünüşe göre Apple da buna benzer bir ürünü değerlendiriyor.

Diğer bir seçenek ise, aynı düzeyde yapay zeka entegrasyonuna sahip, sadece gözlük çerçevesi olmayan AirPods. Bu AirPods’ların harici kameraları bile olacağı söyleniyor:

Apple, dış dünyayı anlamak ve kullanıcıya bilgi sağlamak için harici kameralar ve yapay zeka kullanan yeni bir AirPods Pro sürümü üzerinde çalışıyor. Kameralı güçlendirilmiş AirPods kulağa garip geliyor, ancak gözlükler oldukça ilginç olurdu.

Apple, ideal dünyasında, tıpkı Meta’nın bu hafta başlarında tanıttığı gibi, tam özellikli AR gözlükleri yaratmak istiyor. Bilgisayar, ekranlar, pil ve gerekli diğer tüm bileşenler, her şey plana göre giderse bir gözlük çerçevesine sığdırılacak. Şirket ayrıca AR gözlüklerinin normal gözlüklerin boyutuna ve ağırlığına ulaşmasını umuyor. Apple daha önce bu projenin geliştirilmesini Vision Pro lehine durdurmuştu çünkü bu “çok büyük bir zorluktu”, ancak Meta prototip Orion gözlüklerinin tüketici versiyonunu piyasaya sürmeye yaklaşık 3 yıl uzakta olduğuna göre şimdi masaya geri dönmüş olabilir.

Bence Meta Orion, sadece bir prototip olsa bile görülmeye değer. Meta CEO’su Mark Zuckerberg, şirketin daha ince çerçevelere, daha parlak ekranlara ve tüketiciye uygun bir fiyata sahip bu ürünün tüketici versiyonunu yaklaşık üç yıl içinde piyasaya sürebileceğini iddia ediyor. Şu anda, malzeme maliyeti 10.000 doların üzerinde. Umarım Apple da yakın gelecekte böyle bir ürün piyasaya sürer. AR gözlükleri uzun zamandır bir hayal ürünü ve Apple, Meta’nın burada yıllarca öne geçmesine izin vermemeli.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz