Ana Sayfa Apple Cam klavyeli MacBook mu geliyor?

Cam klavyeli MacBook mu geliyor?

0

Apple, akıllı telefon pazarında devrim yarattığında fiziksel klavyeleri tarihe gömmüştü ve şirketin uzun vadeli hedefi, dizüstü bilgisayarlar için de aynı şeyi yapmak gibi görünüyor. Bir dizi patent başvurusu, Apple’ın sanal bir izleme dörtgeni ve klavyeye sahip, tamamen ekrandan oluşan bir MacBook üzerinde çalıştığını ortaya koymuştu ve dün yayınlanan yeni bir devam patenti, bu projenin hala hayatta olduğunu gösteriyor.

Cam klavyeli MacBook mu gelecek?

2007 yılında iPhone’u piyasaya süren Steve Jobs, ekran klavyesinin en büyük avantajının, düğmelerin herhangi bir uygulama için gerekenlere bağlı olarak değişebilmesi ve Apple’ın yazılım güncellemesiyle mevcut bir cihaza düğme ekleyip çıkarabilmesi olduğunu söylemişti. Ancak zamanla Apple, iPad için Magic Keyboard’u geliştirerek, sanal klavyelerin sınırlı kullanım için uygun olsa da, uzun süreli yazma işlemleri için hem konfor hem de verimlilik açısından fiziksel bir klavyeye ihtiyaç duyulduğunu kabul etti. Hatta şirket son zamanlarda iPhone’lara önce Aksiyon Düğmesi ve şimdi de Kamera Kontrol Düğmesi ile daha fazla fiziksel düğme eklemeye başladı.

Birçok kişi için fiziksel klavye bir MacBook için olmazsa olmazdır, ancak Apple, akıllıca bir haptik geri bildirim sistemi kullanarak fiziksel bir klavyenin hissini taklit etmenin mümkün olduğuna inanıyor. Elbette bununla ilgili de bazı adımlar atıldı. En yeni MacBook’lardaki izleme dörtgeni aslında fiziksel olarak tıklamıyor – his tamamen haptik motorlar tarafından üretiliyor – ancak inanılmaz derecede gerçekçi hissettiriyor. Ancak klavyelerle ilgili zorluk çok daha büyük. Parmaklarımızın tuşlara basmadan önce bile hissetmesi gerekiyor ve tuşlar darbeyi yumuşatarak cam bir klavyeye göre çok daha konforlu bir yazma deneyimi sunuyor.

iPhone 16 Pro ile 15 Pro’nun kameralarını karşılaştırdık!

Apple’ın tamamen cam bir MacBook’ta fiziksel bir klavyenin konforunu ve hissini yeniden yaratma girişimleri uzun yıllara dayanıyor. Örneğin, 2018 yılında üç aşamalı bir yaklaşım görmüştük: Esnek bir ekranın sanal bir tuşa basıldığında rahatlık için deforme olmasına izin vermek, gerçek bir tuşun tıklama hissini simüle etmek için haptik geri bildirim kullanmak ve parmaklarınızı yazmaya hazır olduğunuzda klavyenin üzerine koyduğunuzda gerçek bir klavye hissi yaratmak için elektrostatik bir yük kullanmak.

Apple’ın bu alandaki çalışmalarını sürdürdüğünü gösteren yeni patent başvuruları, şirketin bu hedefe ulaşması için hala uzun yıllar geçmesi gerekse de, tamamen cam bir MacBook hayalinin hala canlı olduğunu gösteriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz