Ana Sayfa Apple iPhone’un şarjını %80 ile sınırlandırmak pil ömrünü uzatıyor mu?

iPhone’un şarjını %80 ile sınırlandırmak pil ömrünü uzatıyor mu?

0
apple

Hem iPhone 16 hem de önceki modeli iPhone 15, şarjı %100 yerine %80 ile sınırlandırma seçeneği sunuyor. Bunun arkasındaki düşünce, birçok kişinin günlük kullanımda cihazının tam pil kapasitesine ihtiyaç duymaması ve bu sayede pilin daha az yıpranarak ömrünün uzatılması. Peki bu teori gerçek dünya sonuçlarıyla destekleniyor mu? Macworld’un kardeş sitesi, bunu öğrenmek için bazı veriler toplamaya ve istatistiksel bir analiz yapmaya karar verdi…

iPhone’un şarjını %80 ile sınırlandırmak pil ömrünü nasıl etkiliyor?

Alman kardeş site Macwelt, Facebook kullanıcılarından pil sağlıklarını gösteren ekran görüntüleri paylaşmalarını ve %80 mi yoksa %100 mü şarj ettiklerini belirtmelerini istedi. Veriler, yalnızca bir yıllık kullanım süresinin olmasını sağlamak için iPhone 15 kullanıcılarından toplandı. Sonuçları grafiklendirdiler ve bir yıl sonra pil sağlığının %100 şarj edenlerde ölçülebilir şekilde daha düşük olduğunu gösteriyor gibiydi. Ancak Alman oldukları için, sonuçların gerçekten anlamlı olup olmadığını görmek için istatistiksel bir test yapmak istediler. Cevap evet çıktı.

iPhone’un şarjını %80 ile sınırlandırmak pil ömrünü nasıl etkiliyor?

Hipotezi, iki bağımsız grubun birbirinden anlamlı bir şekilde farklılık gösterdiğini kanıtlamak için kullanılan yaygın bir istatistiksel yöntem olan T-testi kullanarak test ettiler. P değeri 0,05’ten (yüzde 5’ten) düşükse, iki grup arasında anlamlı bir fark vardır. P değeri daha yüksekse, araştırılan faktör (bizim durumumuzda şarj davranışı) toplanan verileri etkilemez.

Apple Haritalar, iOS 18 ile yeniden doğuyor!

T-testini bir kez tabloda yer alan 102 veri noktasının tamamıyla hesapladılar ve 0,047121 (yüzde 4,7121) P değeri elde ettiler. İkinci hesaplamada, 140’tan az şarj döngüsüne sahip tüm veri noktalarını filtrelediler, çünkü 140 şarja kadar pilin önemli ölçüde eskimesi beklenmez. Burada, her kategoride altı veri noktası daha az olmak üzere 89 veri noktası elde ettiler. Ancak bu verilerle bile hesaplanan P değeri 0,047547 (yüzde 4,7547) idi. Bu nedenle, şarj davranışının pil sağlığı ve uzun ömürlülüğü üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.

Öte yandan fark çok da büyük değil. Ölçeğin bir ucunda, pilin maksimum kapasitesi orijinal kapasitesinin %99’undan %98’ine düştü. Diğer uçta ise düşüş %95’ten %93’e oldu. Her yıl telefon değiştiriyorsanız, bu muhtemelen şarj rejiminize dahil edeceğiniz kadar önemli bir fark değil. Ancak bu eğilim devam edecek, bu nedenle yalnızca birkaç yılda bir telefon değiştiriyorsanız ve rutininiz izin veriyorsa %80 sınırını kullanmayı düşünebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz