Ana Sayfa Apple Apple yine dava edildi! Peki neden?

Apple yine dava edildi! Peki neden?

0

Ücretsiz müzik akışı uygulaması Musi’nin yasal statüsü uzun zamandır belirsizliğini koruyordu. Ancak, uygulamanın geliştiricisinin Apple’a açtığı dava, bu belirsizliğe bir son verebilir.

Apple firması yine dava edildi

2016 yılında kullanıma sunulan Musi, özellikle gençler arasında büyük popülarite yakalamıştı. Uygulama, Spotify’ın ücretsiz versiyonunda olduğu gibi reklamlar olmadan tamamen ücretsiz müzik akışı imkanı sunuyordu. Hatta bu yılın başında, 66 milyondan fazla indirilme sayısıyla Pandora, Deezer ve Amazon Music gibi rakiplerini geride bırakarak büyük bir başarı elde etmişti.

Apple firması yine dava edildi.
Apple firması yine dava edildi.

Ancak, Musi’nin müzikleri YouTube’dan alması ve bu müzikleri kullanıcılarına sunması tartışmalara yol açmıştı. Google’a ait olan YouTube, Musi’nin hizmet şartlarını ihlal ettiğini savunurken, Musi ise bir web tarayıcısı gibi davrandığını ve herhangi bir yanlış yapmadığını iddia ediyordu. Uzmanlar da uygulamanın yasal statüsü konusunda ortak bir görüşe varamamıştı.

iPhone 16 sahipleri yapay zeka özelliklerine ne zaman kavuşacak? İşte cevabı

Tartışmaların ardından YouTube, Apple’a şikayette bulunmuş ve Apple da Musi’ye, App Store’da kalmak istiyorsa anlaşmazlığı çözmesi gerektiğini bildirmişti. Ancak iki taraf arasında bir anlaşmaya varılamaması üzerine Apple, Musi’yi App Store’dan kaldırdı.

Musi ise Apple’ın kendilerini haksız yere platformdan kaldırdığını iddia ederek şirkete dava açtı. Musi’nin iddiasına göre, YouTube’un uygulamanın fikri mülkiyet haklarını nasıl ihlal ettiğine veya hizmet şartlarını nasıl çiğnediğine dair herhangi bir kanıt sunmadan, uygulamanın App Store’dan kaldırılması mantıksız ve sebepsiz bir hareketti.

Musi, Apple’ın, bir uygulamanın başka bir şirketin fikri mülkiyet haklarını ihlal ettiğine “makulen inanması” durumunda uygulamayı kaldırma hakkına sahip olduğunu, ancak Apple’ın YouTube’un iddialarına “makulen” inanmak için hiçbir gerekçesi olmadığını savundu. Müzik akışı uygulaması, App Store’a derhal geri dönmek ve Apple’ın ihlal kanıtı olmadan üçüncü taraf şikayetlerine dayanarak uygulamaları kaldırmasını engellemek için kalıcı bir mahkeme emri talep ediyor.

Jüri şimdi, Apple’ın Musi’yi platformdan kaldırarak makul bir şekilde hareket edip etmediğine karar verecek ve bu karar dolaylı olarak uygulamanın yasal statüsünü de belirleyecek. Musi, müziklerini YouTube’dan alan tek ücretsiz müzik akışı servisi değil, ancak en bilineni. Eğer karar Musi’nin aleyhine sonuçlanırsa, YouTube ve Apple’ın benzer uygulamalarla mücadelesi devam edecek gibi görünüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz