Ana Sayfa Apple Çin, iPhone fabrikasına baskın yaptı!

Çin, iPhone fabrikasına baskın yaptı!

0

Çin, Tayvan ile arasındaki siyasi gerilimi iş dünyasına taşıyarak dünyanın en büyük iPhone fabrikasında çalışan dört Tayvanlı çalışanı gözaltına aldı. Foxconn’un Zhengzhou’daki fabrikası, küresel iPhone üretiminin yaklaşık %80’ini üstleniyor ve bu gözaltılar, Çin hükümetinin geçen yıl kendine verdiği yetkiler kullanılarak gerçekleştirildi.

Çin, iPhone fabrikasına resmen baskın yaptı

Henüz resmi bir sebep açıklanmasa da, bu hamlenin siyasi olduğu düşünülüyor. Wall Street Journal’ın haberine göre, çalışanlar hakkında “güven ihlali” gibi suçlamalar yöneltildiği belirtilse de iddiaların detayları henüz net değil.

Tayvan Anakara İşleri Konseyi (MAC), suçlamaları “garip” olarak nitelendirerek bu tür keyfi gözaltıların Çin’e olan yatırımcı güvenine ciddi şekilde zarar verebileceği uyarısında bulundu. Apple ve Foxconn konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı, ancak MAC olayın herhangi bir mali kayba yol açmadığını belirtti.

Daha büyük ekranlı iPhone ve Apple Watch almaya değer mi?

Son yıllarda Çin ve Tayvan arasındaki ilişkiler giderek gerginleşti ve Çin, adayı işgal planının bir parçası olarak abluka altına alma girişimlerinde bulundu. İngiltere ve ABD istihbarat teşkilatları ile orduları, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun 100. yıldönümü olan 2027’de bir işgal riskinin yüksek olduğunu düşünüyor.

Çalışanların gözaltına alınması, Çin’in Tayvan’ın bağımsızlık iddiasını destekleyenlere gözdağı vermek için kullandığı yeni bir baskı yöntemi olarak görülüyor. Bu durum, Apple’ın Çin’deki üretimine olan bağımlılığını azaltması için baskıyı artırıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz