Ana Sayfa Apple MacBook’un SSD’leri yükseltilebiliyor mu?

MacBook’un SSD’leri yükseltilebiliyor mu?

0

2016 yılında Touch Bar’lı MacBook Pro modelleriyle başlayan bir uygulama ile Apple, SSD depolama birimlerini anakartlara lehimleyerek kullanıcıların cihazlarındaki sürücüleri kolayca yükseltmelerini veya değiştirmelerini engelliyordu. Ancak “Mac Anakart Meraklısı” olarak kendini tanımlayan iBoff adlı bir tamir YouTuber’ı, bu duruma fazladan yer kaplamayan bir çözüm bulmuş gibi görünüyor.

MacBook’un SSD’leri yükseltilebilir mi?

Mac’lerin tamir edilebilirliği, Apple Silicon’a geçişten önce bile sürekli olarak azalıyordu. Daha önce de belirtildiği gibi, 2016 Touch Bar’lı MacBook Pro modelleri lehimli SSD’lere sahipti, ancak o zamanlar umutlar henüz tükenmemişti. Pek çok kişi bilmiyor olabilir, ancak 2016 ve 2017 işlev tuşlu MacBook Pro modelleri, T1 yongası olmadığı için yükseltilebilir SSD’lere sahipti. Ancak, temel MacBook Pro modeli 2019’da Touch ID ve Touch Bar desteği kazandığında, Apple yükseltilebilir SSD’leri kaldırdı.

Apple, 2018 Mac mini ile birlikte, kullanıcıların RAM modüllerini yükseltme olanağını da yeniden sundu, bu da önceki 2014 modellerinde mümkün değildi. Ancak, 2020’de M1 Mac mini’yi piyasaya sürdükten sonra, hiçbir yeni Mac’te yükseltilebilir RAM bulunmadığı için bu umudu da kaybettik. 2023 Mac Studio’da ise modüler SSD’ler bulunuyordu ve kullanıcılar sürücü yuvalarına kolayca erişebiliyordu. Ancak pratikte, bu SSD’leri yükseltmek o kadar da kolay değil.

İşte iOS 18.1 ile uyumlu iPhone modelleri!

YouTuber iBoff, ne yazık ki gerçek SSD yuvasını tasarlama, geliştirme ve kurma sürecini göstermese de, SSD modüllerini çıkarma ve daha yüksek kapasiteli bir sürücüyle değiştirme sürecini ayrıntılı olarak gösteriyor. SSD yuvası takıldıktan sonra mikro lehimlemeye gerek olmadığını belirtiyor. Ayrıca, 256 GB depolama alanına sahip giriş seviyesi bir M1 13 inç MacBook Pro’yu 2 TB’a kadar nasıl yükseltebileceğimizi de gösteriyor!

Sürücüleri değiştirdikten sonra, Apple Configurator kullanarak bilgisayarı geri yüklüyor ve hepsi bu kadar! Yükseltme işlemi çok fazla yer kaplamıyor ve MacBook Pro’yu herhangi bir sorun yaşamadan kapatabiliyorsunuz. iBoff ayrıca, SSD hızının etkilenmediğini ve Apple’ın lehimli sürücüleriyle aynı performansı sağladığını da gösteriyor.

Bu sürecin bir diğer güzel yanı ise tamir edilebilirlik. iBoff’un videosunda da gösterdiği gibi, dahili SSD modülleri arızalanırsa MacBook şarj olamıyor; bu da, MacBook’unuzu harici bir SSD ile kullanıyor olsanız bile dizüstü bilgisayarın önyükleme yapamayacağı anlamına geliyor.

Açıkçası, kullanıcılar SSD yuvasını kendi başlarına kuramazlar ve çoğu kullanıcının bundan yararlanabilmesi için teorik bir servise ihtiyaç duyulacaktır. Ancak, yuva takıldıktan sonra, SSD’yi yükseltmek ve değiştirmek tamamen kullanıcı dostu bir işlem haline geliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz