Apple, Endonezya’daki iPhone 16 satış yasağını çözmek için ülkeye yaptığı üretim yatırımlarını on kat artırmayı teklif etti. Şirket, bu yatırımı 10 milyon dolardan 100 milyon dolara çıkarmayı önerdi. Ancak Endonezya hükümeti, bu teklifin yeterli olmadığını belirterek daha büyük bir yatırım beklediğini ifade etti. Endonezya hükümeti, Apple’ın ülkeye yapacağı yatırımlarla ilgili taahhütlerinin bir kısmını yerine getirmediğini ve bu sebeple iPhone 16 modellerinin satışını yasakladığını duyurdu. Benzer bir durum, daha önce Google Pixel telefonları için de yaşanmıştı.
Endonezya hükümeti, Apple’ı zorlamaya devam ediyor
Endonezya, Hindistan’ın uyguladığı stratejiyi takip ederek, Apple’ın ürünlerini serbestçe satabilmesi için bazı üretim faaliyetlerini ülkeye taşımasını talep etti. Hindistan’da Apple, çevrimiçi ve fiziksel perakende mağazalarını açabilmek için önce önemli bir iPhone montaj operasyonu kurmayı kabul etmişti ve bu adım sonrasında Hindistan, Apple için Çin’den sonra ikinci en büyük üretim merkezi haline gelmişti. Endonezya’da ise Apple, daha önce ülkedeki geliştirici akademilerine 109 milyon dolar yatırım yapmayı, ayrıca iki yıl içinde üretim için 10 milyon dolar harcamayı taahhüt etmişti. Ancak hükümet, bu taahhüdün yerine getirilmediğini ve yalnızca 95 milyon dolar yatırım yapıldığını belirterek satış yasağını uygulamaya koydu.
Apple şimdi, hükümetin iPhone satış yasağını kaldırması için planladığı üretim yatırımını 10 milyon dolardan 100 milyon dolara çıkarma teklifinde bulunuyor. Bu yatırımın, Endonezya’nın güneydoğusunda bulunan Bandung şehrinde aksesuar ve bileşen üreten bir fabrikanın kurulmasına yönelik olduğu belirtiliyor.
Apple, bu uygulamayı App Store’dan kaldırdı! Peki neden?
Apple, bu yatırımla Endonezya’nın 278 milyonluk pazarına erişim sağlamak ve ülkenin genç ve teknolojiye yatkın nüfusuna hitap etmek istiyor. Ancak, hükümetin bu teklifin yeterli olmadığını belirterek daha büyük bir yatırım beklentisini dile getirdiği de vurgulandı. 2017 yılında da benzer bir durum yaşanmış ve Apple’a, Endonezya’da iPhone satışı yapabilmesi için yatırım garantisi verilmesi istenmişti.