Apple, Siri ile ilgili gizlilik davasında 95 milyon dolarlık bir anlaşmaya varmasının ardından, kullanıcı verilerinin gizliliği konusunda kararlılığını yeniden teyit eden bir makale yayınladı. Şirket, ürünlerinin temelinden itibaren gizlilik teknolojileriyle inşa edildiğini belirterek Siri’nin çalışma şekli hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulundu.
Apple, Siri’nin gizlilik politikasını savunuyor
Apple, paylaştığı makalede kullanıcı verilerini koruma taahhüdüne dikkat çekerek, Siri verilerinin hiçbir zaman pazarlama profilleri oluşturmak için kullanılmadığını ve bu verilerin reklamcılara sunulmadığını vurguladı. Şirket, mümkün olduğunda Siri’nin istekleri çevrimdışı olarak işleyebilmesi için cihaz üzerindeki işlemeyi kullandığını belirtti. Örneğin, Siri’nin okunmamış mesajları okuması ya da widget’lar ve Siri araması üzerinden öneriler sunması gibi işlemler cihazda işleniyor ve Apple’ın sunucularına gönderilmiyor.
Apple, kullanıcı taleplerinin ses kayıtlarının yalnızca kullanıcının geri bildirim sağlamak istemesi durumunda paylaşılabileceğini ifade ediyor. Siri’nin Apple sunucularına bağlanması gerektiği durumlarda ise bu taleplerin kullanıcıya ait Apple hesabıyla ilişkilendirilmemiş rastgele bir kimlik aracılığıyla anonim olarak işlendiği belirtiliyor. Ayrıca, ses kayıtlarının kullanıcı paylaşmayı tercih etmedikçe silindiği de belirtiliyor.
Apple Fitness+, yeni antrenman programları sunuyor!
Makalede ayrıca, cihaz üzerindeki veri işlemenin Apple Intelligence uygulamalarına da uygulandığını ve bu süreçte kullanıcı gizliliğinin öncelikli olduğuna vurgu yapılıyor. Şirket, daha geniş veri modellerine erişim gerektiren talepler için Private Cloud Compute teknolojisinin, gizlilik ve güvenlik standartlarını buluta taşımak için kullanıldığını belirtti.
2019 yılında açılan dava, Apple’ın Siri aracılığıyla kullanıcıların konuşmalarını izinsiz olarak kaydettiğini ve bu konuşmaların üçüncü taraf hizmetlerle paylaşılarak hedefli reklamlara yol açtığını iddia etmişti. Davanın odak noktası, cihazın sürekli olarak mikrofonunun açık kalmasını gerektiren “Hey Siri” komutuydu.
Apple, yıllar içinde Siri’yi daha özel ve güvenli hale getirmek için birçok değişiklik yaptığını ifade etse de dava sonucunda ödeme yapmayı kabul etti. Ancak, anlaşma kapsamındaki tazminat talebi için başvuru süreciyle ilgili henüz bir bilgi bulunmuyor.
Apple’ın gizlilik politikaları hakkında daha fazla bilgi almak isteyen kullanıcılar, şirketin web sitesini ziyaret edebilir.