Apple, Birleşik Krallık’taki App Store kullanıcılarını aşırı ücretlendirdiği iddiasıyla karşılaştığı 1,8 milyar dolarlık yeni bir davayla gündemde. Bu dava, geçtiğimiz yıl İngiliz geliştiriciler adına açılan 1 milyar dolarlık davayla aynı antitröst temeline dayanıyor ve Apple’ın iOS uygulamalarını satma konusundaki tekelleşmiş kontrolünü kötüye kullandığı iddiasını içeriyor.
Apple, Birleşik Krallık’ta yine dava edilebilir?
2023 yazında geliştiriciler adına açılan dava, Apple’ın geliştiricilere yalnızca resmi App Store’u kullanma zorunluluğu getirerek, kendi komisyon oranlarını dayattığını ve monopol gücünü kötüye kullandığını savunuyor. Özellikle AB ve ABD’de bazı değişiklikler olsa da, bu zorunluluk hala Birleşik Krallık’ta yürürlükte. Apple, davayı reddetmek için İngiliz mahkemesinin yetkisini sorgulasa da, yargıçlar bu argümanı, etkilerin doğrudan Birleşik Krallık’ta hissedildiği gerekçesiyle reddettiler.
Şimdi ise Dr. Rachael Kent tarafından 19,6 milyon iPhone ve iPad kullanıcısını temsilen açılan daha büyük bir dava, geliştiricilerin yüksek Apple komisyonlarını karşılamak için fiyatları artırmak zorunda kaldığını ve bu durumun tüketicilere zarar verdiğini öne sürüyor. Dr. Kent, Apple’ın %30’luk komisyonunu “haksız bir kira” olarak tanımlarken, bu politikanın tüketicilerin daha uygun fiyatlı alternatiflere erişimini engellediğini iddia ediyor.
iPhone 16, Endonezya’da halen yasaklı! Peki neden?
Apple ise bu iddiaları reddederek, uygulama komisyon oranlarının sektör standartlarına uygun olduğunu ve küçük geliştiricilerin yalnızca %15 oranında komisyon ödediğini belirtiyor. Şirket, ayrıca App Store’daki uygulamaların %85’inin ücretsiz olduğuna ve bu tür uygulamalar için hiçbir komisyon alınmadığına dikkat çekiyor.
Dava bugün başladı ve yedi hafta süreceği öngörülüyor. Bu süreç, Apple’ın uygulama ekonomisindeki yaklaşımının gelecekte nasıl şekilleneceği konusunda önemli bir emsal teşkil edebilir.