
İki yeni Mac virüsü, şu anda yayılmakta ve bunlardan birinin bu hafta içinde bir güncelleme ile engellenmesi bekleniyor. Diğerine dair ise henüz bir düzeltme haberi bulunmuyor, ancak bu zararlıya düşmek için oldukça saf bir Mac kullanıcısı olmak gerekebilir.
İki yeni Mac virüsü yayılmaya başladı
İlk virüs, Parallels yazılımındaki bir güvenlik açığını kullanıyor. Parallels, Mac’in Windows, Linux ve eski macOS sürümlerini çalıştırmasını sağlayan sanal makine yazılımıdır. Intel işlemcili Mac’lerde çalışan Parallels, bir saldırganın, Parallels’in sanal makine oluşturma sürecindeki güvenlik açıklarından faydalanarak kök erişimi elde etmesine olanak tanıyor. Bu açık, fiziksel erişim gerektirdiği için büyük bir tehdit oluşturmuyor, ancak Parallels bu hafta içinde bir düzeltme yayınlayacak. Parallels, bu güvenlik açığını içeren Parallels Desktop 20.2.2 ve Parallels Desktop 19.4.2 sürümlerini yayımlayacak.

Diğer virüs ise FrigidStealer olarak biliniyor ve uzak bir şekilde kullanılabiliyor. Amacı, kullanıcıların şifrelerini çalmak. Ancak, bu saldırıya düşmek için kullanıcının önce bir bağlantıya tıklayıp, Gatekeeper’ı atlatma talimatlarını takip etmesi gerekiyor. Saldırı, bir e-posta ile bir URL alındığında başlıyor ve kullanıcı bu URL’yi açtığında, tarayıcının güncellenmesi gerektiğini belirten bir uyarı ile karşılaşıyor. Güncelleme butonuna tıklanmasıyla, Mac’e bir kurulum dosyası kaydediliyor ve kullanıcıdan bu dosyayı uygulama simgesine sağ tıklayarak “Aç” seçeneği ile açması isteniyor. Bu şekilde açıldığında, Gatekeeper’ı atlayarak kötü amaçlı yazılım kurulur.
iPhone 16e, bu alanda iPhone 16’ya fark atıyor!
Bu tür tehditlere karşı, beklenmeyen bir bağlantıya asla tıklamamak ve güvenli sitelere yalnızca kendi yer imlerinizle erişmek her zaman en iyi güvenlik önlemleri arasındadır. Ayrıca, yazılım yalnızca Mac App Store’dan veya güvendiğiniz geliştiricilerin web sitelerinden indirilmeli.