Mac’teki Adres Defteri’ni beğenmiyor musunuz? Yeterince basit ve kullanımı kolay olsa da, daha iyisi olamaz mı? Cobook, Adres Defteri’ni bir adım daha ileriye taşıyor, ve çok daha akıllı, pratik ve güncel hale getiriyor.
Cobook nedir? Ne işe yarar?
Cobook bize daha akıllı bir adres defteri sunuyor. Mac’imizdeki mevcut Adres Defteri uygulaması pek çok konuda yeterli olmasına karşın, Cobook’un getirdiği ek özellikler oldukça pratik ve alıştıkça vazgeçmesi zor.
Cobook sayesinde adres defterimizdeki kişilere hızlıca erişebiliyor, düzenleyebiliyor, sosyal medya profillerini ekleyebiliyor ve hiç çaba sarfetmeden tüm adres defterimizin tüm iCloud kullanan cihazlarda eşzamanlanmasını sağlayabiliyoruz.
Nasıl kullanabilirim?
Cobook’un ilk kullanım çok kolay. Uygulamayı yükledikten sonra ilk çalıştırdığımızda Mac’imizdeki Adres Defteri uygulamasıyla eşzamanlandığına dair bir uyarı çıkıyor karşımıza. OK butonuna tıklayarak ilk kuruluma geçebiliyoruz.
Cobook’taki Facebook, Linkedin ve Twitter entegrasyonu sayesinde adres defterimizdeki kişilerin daha fazla bilgisine ve resimlerine de ulaşabiliyoruz. Bunun için de karşımıza gelen bu ekranda bir defaya mahsus olarak sosyal medya hesap bilgilerimizi girmemiz yeterli.
Ancak ben yine de her şeyden önce adres defterinin bir yedeğini almanızı öneriyorum. Bunu nasıl yapacağınızı bilemiyorsanız “Adres Defteri’ni Nasıl Yedeklerim?” yazısına göz atabilirsiniz.
Kritik Nokta:
Ancak dikkat etmemiz gereken kritik bir nokta var: Sosyal medya hesaplarımızı ilk defa tanıtırken ortadaki seçenek olan “Only add profiles for existing contacts” seçeneğinin seçili olmasına dikkat etmeliyiz.
Üstteki seçenek ile herkişinin sosyal medya profilini tek tek hesabına eklemek gerekirken, en alttaki seçenek ile de tüm Facebook, Linkedin ve Twitter hesaplarımızdaki kişileri adres defterimize ekleyebiliyoruz. Ancak bu biraz fazla ve gereksiz kalabalık yaratacağı için pek tavsiye etmiyorum. Lütfen buna dikkat edelim, yoksa adres defterimiz birden karmakarışık bir hal alabilir.
Bu şekilde seçimlerimizi yaptıktan sonra adres defterimiz taranmaya başlıyor ve kişiler sosyal medya profilleri ile eşzamanlanmaya başlıyor. Süresi kişi sayısına göre değişen bu süreç bende yaklaşık 10 dakika kadar sürdü. Sonrasında ise pek çok arkadaşımın Facebook, Linkedin ya da Twitter bilgilerini ve fotoğraflarını adres defterimde görmeye başladım. 🙂
Adres defterimdeki birini nasıl bulabilirim?
Adres defterimizdeki birini kolayca bulmak ve bilgilerine ulaşmak için menü çubuğundaki Cobook ikonuna tıkladıktan sonra kendisi hakkında aklımıza gelen bir bilgiyi yazmamız yeterli. Adı, soyadı, takma adı, telefon, e-posta adresi ya da daha farklı bilgileri arasından hangisini hatırlarsak artık… 🙂
Cobook bizim için bu bilgiyi tüm alanlarda arıyor ve eşleşen tüm kişileri karşımıza getiriyor. Ok tuşları ile kolayca seçimimizi yaptıktan sonra da klavyemizden Enter tuşuna basarak ilgili kişiye kolayca erişebiliyoruz. Yani bir anlamda Spotlight kullanımı gibi… 🙂
Adres defterime yeni birini nasıl ekleyebilirim?
Sanki birisini arıyormuş gibi, ekleyeceğimiz kişinin de eklemek istediğimiz bilgisini yazıyoruz. Eşleşen herhangi bir kayıt olmadığı için, bu bilginin altında “New Contact” etiketi (Yeni Kişi) çıkıyor ve yine “Enter” tuşuna basarak yeni bir kaydı anında oluşturabiliyoruz. 🙂
Adres Defteri ile eşzamanlamak için özel bir ayar yapmam gerekiyor mu?
Hayır. Cobook otomatik olarak Adres Defteri uygulaması ile eşzamanlanıyor. Böylece iCloud kullanan tüm iOS ve Mac cihazlarımızın da adres defterleri anında güncellenmiş oluyor. 🙂
Pratik başka özellikleri var mı?
Olmaz mı? 🙂
Cobook ilk çalıştırdığımızda menü çubuğuna yerleşiyor. Tek bir tıklama ile anında ulaşabiliyoruz.
Ayrıca control-shift-boşluk tuşu klavye kısayolunu kullanarak da yine Cobook’a kolayca erişebiliyoruz.
Cobook’un Facebook, Linkedin ve Twitter entegrasyonu sayesinde adres defterimizdeki kişilerin bu sosyal ağlardaki profillerindeki bilgilerine erişebiliyor, ve hatta Twitter’da en son paylaştıklarını bile görebiliyoruz.
İşin en güzel kısmı da, bu sosyal ağlardaki profillerin otomatik olarak bulunup kişilere eklenmesi. Böylece herkes için tek tek yapmadan, tüm adres defterimiz renklenmiş oluyor… 🙂
Büyük Telefon Numaraları
Benim çok sevdiğim, sizin de beğeneceğinizi düşündüğüm bir diğer özellik de telefon numaralarıyla ilgili. Bir kişinin bilgilerindeki telefon numarasına tıklayınca ekranı kapalayan bir şekilde, kocaman görünüyor. Böylece numarayı okumak ve gerekiyorsa aramak da kolaylaşıyor. 🙂
Bunun yerine Cobook ayarlarından değişiklik yaparak numaraya tıklandığında Skype ya da Facetime ile aranmasını veya Mountain Lion ile birlikte gelecek olan Messages uygulamasının açılmasını seçebiliyoruz.
Bir de ipucu!
Başta sorun gibi görünen bir konuda da bir ipucu paylaşmak iyi olabilir. Başka bir uygulama ile Cobook arasında geçiş yapmak istediğimizde Cobook penceresi kaybolabiliyor. Böyle olmaması için menü çubuğuna bağlı görünen pencereyi üst kısmından tutup sürüklüyoruz. Böylece Cobook ayrı bir pencere haline geliyor ve artık kaybolmuyor.
Yeniden menüye dönmesi için de command-shift-a kısayolunu kullanabiliyoruz.
Video
Daha anlatmadığım, belki de henüz keşfetmediğim pek çok özelliği mevcut Cobook’un. Ancak sanırım en iyisi bir video ile Cobook’un kullanımını kendinizin görmesi… Aşağıda Cobook’un web sitesinde yer alan videoya göz atabilirsiniz.
httpvh://vimeo.com/35474102
Değerlendirme ve Fiyat
Böyle bir uygulama için ne kadar ödemeyi göze alırdınız? $0.99, ya da belki $1.99? Cobook ise tamamen ücretsiz! 🙂 Ve geliştiricileri ücretsiz kalmaya devam edeceğini söylüyorlar. Bazı ücretli ek özellikler ekleyecekler, ancak Cobook’un temel işlevleri ücretsiz kalmaya devam edecek. 🙂
Kullanımımda hiç zorlanmadığımı, Cobook’a çok kolay alıştığımı söyleyebilirim. Resimleri pek olmayan, sadece isim, telefon ve e-posta adresi olan kayıtlarım şu anda çok daha zenginleşti, ve bu kişilere farklı yollardan ulaşmam kolaylaştı.
Arkadaşlarımın bilmediğim Twitter hesaplarını öğrenmem de üzerine ballı ekmek kadayıfı oldu hatta… 🙂
Hem ücretsiz olması, hem pratik özellikler sunması, ve hem de bunları benim iş akışımı bozmadan, iCloud ile (Adres Defteri uygulaması üzerinden) entegre olarak yapması sebebiyle Cobook’u çok sevdim. Sizlere de tavsiye ediyorum, beğeneceğinizi umuyorum…
Cobook’u Mac App Store’dan ücretsiz olarak indirmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Ayrıca Cobook’un web sayfasına da göz atmak isterseniz: http://www.cobookapp.com/
Arkadaşlarımın bilmediğim Twitter hesaplarını öğrenmem de üzerine ballı ekmek kadayıfı oldu hatta… 🙂
Yaaa arkadaslarınız bu tweet’de ki hesaplarının bilinmesini istemiyorlarsa…
Hesapları aranabilir olduğu sürece Twitter üzerinden isimle aratıldığında bulunabilir. 🙂 Eğer gizlemek isterlerse hesaplarını korumalı yapabilirler. 🙂
Selamlar Göktuğ Bey;
Ben Cobooku indirip kurdum tüm sosyal ağ bağlantılarını da yaptım ama adres defterimdeki isimler gelmedi sadece beni eklemis listeye cobook iCloud ile nasıl senkornize edicem bunu ?
yanıt bekliyorum.
Adres defterinizdeki isimlerle gerçek isimler birebir örtüşüyor mu? Yani isim ve soyisim, ve eposta adresi şeklinde. E-posta adresi bu anlamda en kritik bilgi diyebiliriz.
E-Posta adresi yok isim soyad şeklinde eşleşiyor. Siz de rehberdeki tüm hesaplarda e-postalar mı var facebook entegrasyonu yaptığımda telefonda gayet tüm fotoğraflar düzgünce geliyor ?
Ben yanlış anladım sanırım. Öncelikle Mac’inizdeki adres defterini iPhone ile senkronize etmelisiniz. Bunun için iPhone ve Mac’inizi iCloud ile eşzamanlamalısınız. Bunu yapmış mıydınız?
Evet Göktuğ bey zaten Adres Defterinde tüm rehberim var icloud ile eşzamanlı.
Çok ilginç… Uygulamayı kaldırıp yeniden yüklemeyi denediniz mi? Çalışmaması için bir sebep yok gibi görünüyor 🙂
Evet denedim göktuğ bey yalnız şu var benim rehberimde örneğin Göktuğ Gedik bu şekilde kayıtlı email adresi vs yok telefonu var ismi soyadı var facebook uygulaması sayesinde de adamların profil resimleri geliyor resim kısmına o kadar cobook ekstra bir şeyler istiyor mu acaba ? Ben kaldırıp kurdum 3-4 kere sadece beni çekiyo kendimi görüyorum cobook rehberinde sadece
Program sosyal ağ siteleri ile adres defterini birleştiriyor ama bilgisayarda ortalığı karıştırıyor. daha önce yaşamadığım sorunları bunu yükledikten sonra yaşadım, sildikten sonra yaşamadım. Wireless iletişimimi engelledi, time machine yedeklemesi ile iligli sıkıntı yarattı, HDD’yi şişirdi. Nasıl becerdi bilmiyorum, ama bu programdan şipheleniyorum.
Artık buna pek gerek kalmadı Mountain Lion sayesinde
Sizce Mountain Lion ile gelen yeni adres defterini mi kullanayım cobook’u mu ya da her ikisini de mi?
Tercih sizin 🙂 Ben Cobook’u kullanmaya devam ediyorum…
Selam Göktuğ,
Buradaki paylaşımları AppStore da sayfa linki ile paylaşırsan program yorumlarında gözükür ve siteyi bilmeyenler haberdar olur. Ben bu paylaşım konusunu senin sayfanı bağlantı vererek paylaştım. Bu sayede oradan buraya yönlendirme olur sağlıklı bilgi alırlar. Özellikle program tavsiyesinde bu çok iyi olur diye paylaşmak istedim seninle. Sevgilerimle…
Çok teşekkürler paylaşımınız için… 🙂
Öncelikle bu güzel uygulamayı tanıttığınız için teşekkür ediyorum.
Sonra da sizin “geliştiricileri ücretsiz kalmaya devam edeceğini söylüyorlar.” açıklamanıza katkıda bulunmak istiyorum.
Ben AppStore’a tekrar girdiğimde, programın 17,99 TL gibi bir fiyatla satılmaya başladığını gördüm. Sanırım, sizin tanıttığınız günlerde indirdiğim için ücretsiz update yaparak kullanabiliyorum.
Bilginiz olsun istedim.
Saygılar
Esat Bey çok teşekkürler. Ben de siz söyleyince farkettim. Ne yazık ki ücretli olmuş. Ben de sizin gibi ücretsiz olarak indirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyorum şu anda… 🙂
Ancak geliştiricilerin sözlerini tutmamış olmaları da üzücü… Belki bazı ek özellikleri ücretli yapabilselerdi daha da iyi olabilirdi.
Merhaba, elinizde 3.x öncesine ait dmg var mıdır? Yeni arayüz o kadar berbat ki güncellediğime bin pişman oldum.
Ne yazık ki bende de yok. Belki kendileriyle iletişime geçerseniz eski paketlerden birini göndereblirler? 🙂